Sonkás répa:
Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 4 szelet selyemsonka, 1 light joghurt, petrezselyem zöld,
medvehagyma, snidling
A sárgarépát tisztítás után egészben megpároljuk. Ha van esetleg párológép, használjuk azt. Amíg a sárgarépa elkészül, a joghurtba keverjünk egy kevés petrezselyem zöldet, szárított, vagy friss medvehagymát, snidlinget. A megpárolt sárgarépákat körbetekerjük egy-egy szelet selyemsonkával, hőálló tálba tesszük, majd leöntjük a zöldfűszeres joghurttal. Tehetünk egy kevés reszelt sajtot a tetejére, de el is hagyható. Sütőben pár perc alatt átmelegítjük.
Körettel, vagy köret nélkül egyaránt fogyasztható.
kép a galériában
Gabona puding:
Hozzávalók: 0.5 liter tisztított, szűrt víz, teljes kiőrlésű tönkölydara, 2. ek. kakaópor (nem
instant!), 4 ek. köles, folyékony édesítő, 10 dkg vaj
A vizet feltesszük főni egy csipet sóval. A kakaóport pici vízzel, ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszerrel csomómentesre keverjük, majd a vízhez adjuk. Amint elkezdett főni a vizünk, beletesszük a megmosott kölest, valamint apránként a tönkölydarát. Miután levettük a tűzről az így elkészült pudingot, kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a 10 dkg. vajat.
Tetejét megszórhatjuk pattogtatott amaránttal, vagy kókuszreszelékkel.
kép a galériában
Lazlo Gogolac 2in1 pogácsája:
/Lautner módra/
Hozzávalók: 40 dkg. tönköly fehér liszt, 40 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg. növényi
margarin, 1 pohár joghurt, 1 cs. élesztő, 1dl. tej, 15 dkg. reszelt Anikó sajt
(vagy bármilyen füstölt), ízlés szerint só, őrölt bors, 50dkg. héjában főtt
burgonya
A két fajta lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beledolgozzuk a sajtot, joghurtot, sót, borsot, a még langyos, áttört burgonyát, a langyos tejben megfuttatott élesztőt. Nagyon lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Negyed órát pihentetjük.
Erősen lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsiben legalább még fél órát pihentetjük. A tetejét megkenjük tojással. Reszelt sajttal, lenmaggal, szezámmaggal megszórhatjuk, de el is hagyhatjuk.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
kép a galériában
Gombás-tejszínes penne:
Hozzávalók: 1 cs. durum penne tészta, 180 g. gomba, 1 citrom-1 narancs reszelt héja, 1 ek.
növényi margarin, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes póré, 320ml. zabtejszín,
ízlés szerint só, szerecsendió, 5 ek. reszelt parmezán, 1dl. fehérbor, bazsalikom,
petrezselyem zöld
Feltesszük a vizet a tésztához. Megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük, lereszeljük a citrom és a narancs héját, felkarikázzuk a pórét, a fokhagymát. Teflonos serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a felaprított pórét és a fokhagymát. 4-5 percig dinszteljük, majd rátesszük a gombát. Ahogy egy kis levet engedett, hozzátesszük a fűszereket: kevés só, szerecsendió, a reszelt citrom- és narancshéjak, a felaprított friss bazsalikom, a petrezselyem zöld. Kb. 5 percnyi párolás után ráöntjük a tejszínt, majd ha a szószunk besűrűsödött, megszórjuk parmezánnal és beleöntjük a fehérbort. 10 percnyi rotyogás után kész.
Lautner pulyka:
Hozzávalók: 4 pulykamell szelet, 3 tojás fehérje, 6 újhagyma zöldje, 1-1tk. lenmag,
szezámmag, kukorica liszt, só, olaj a sütéshez
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, ha szükséges és 3-4cm. széles csíkokra vágjuk. Besózzuk és legalább két órán át hagyjuk pihenni. Az újhagyma zöldjét apróra vágjuk, a lenmaggal, szezámmaggal együtt a kissé felvert tojásfehérjéhez keverjük.
A pulykamell szeleteket megforgatjuk kukoricalisztben, majd a tojásfehérjében. Forró olajban arany barnára sütjük mindkét oldalát. Gombás rizottóval isteni finom.
kép a galériában
Giga-csokis hajdina muffin:
Hozzávalók:3 tojás, 1 tojás sárgája, 6 dl. kefir, 10 dkg. kukoricaliszt, 40 dkg. hajdinaliszt,
1 dl. olaj, 8 ek. méz, fél csomag vaníliapor, 1 cs. sütőpor, 2 tábla étcsokoládé,
35 dkg. magozott meggy, 1-1 citrom, narancs reszelt héja
A kefirt a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliaport, a kétfajta lisztet, amit összekevertünk a sütőporral. Beletesszük a citrom és a narancs reszelt héját, a meggyet, a felkockázott csokit. Alaposan összedolgozzuk, majd a masszát kivajazott muffin formába tesszük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Eredeti recept: www.margit2.extra.hu
kép a galériában
Csirkola:
Hozzávalók: 8 csirke szárnytő, 4 nagy burgonya héjában sütve, 1,5 dl. száraz, fehér bor, 1,5 dl
Szójatej, kukoricaliszt, 10dkg zsírszegény sajt
Besamelhez: 0,5 l zöldségleves, 2 ek. növényi vaj, 2 ek. rizsliszt, medvehagyma
A csirke szárnyakat megsózom, ráöntöm a tejet, fehér bort, egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
A héjában sütött burgonyákat meghámozom, miután kihűlt, kettévágom, a belsejét óvatosan kikaparom.
A csirke szárnyakat megforgatom kukoricalisztben, majd alig olajon átsütöm. Míg sül a szárny, elkészítjük a besamelt. A felolvasztott vajon a rizslisztet enyhén megpirítom, lassan, fokozatosan hozzáadom a forró zöldséglevest. Folyamatos keverés mellett besűrítem. Pikánssá tehetjük, ha abból a fehérborból öntünk hozzá egy decit, amelyben a szárnyakat is pácoltuk. Figyeljünk oda arra, hogy ez esetben a bort a levessel együtt öntsük a mártáshoz. A sajtot lereszelem, és egy-egy csipetnyit a kikapart burgonya belsejébe teszek, ezt lecsorgatom néhány csepp besamellel. Erre helyezem a szárnyakat. A burgonya kikapart belsejét egy félórával korábban már vízbe áztatott római tál aljára egyenletesen eloszlatom, erre helyezem a töltött burgonyákat, leöntöm a maradék besamellel, megszórom sajttal. Nem előmelegített sütőbe teszem, addig sütöm, míg a sajt megpirul.
kép a galériában
Töltött kelkáposzta jázminrizs-ágyon:
Hozzávalók:1 közepes fej kelkáposzta. 1 egész, levesben főtt csirkemell, 1 csésze jázminrizs,
3-4 fej csiperkegomba, 1 zabtejszín, só, bors, vega-mix, szerecsendió, 1 pohár
natur joghurt (tejallergiásoknak, candidásoknak szójajoghurt), 1 póréhagyma,
vaj, 6-7dl húsleves, szárított, vagy friss medvehagyma
A húslevesben a csirkemellet megfőzzük, közben enyhén sós vízben a kelkáposztát is feltesszük főni. A gombát, pórét megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés növényi margarinon megpirítjuk,fűszerezzük szerecsendióval, sóval borssal, esetleg gyömbérrel, hozzáadjuk a zabtejszínt. Egy-két percig még főzzük, aztán lezárjuk.
Feltesszük a rizst pirulni kevés olívaolajon, majd felengedjük húslével. Ahogy elkészült és elzártuk alatta a gázt, megszórjuk medvehagymával és fedő alatt hagyjuk egy kissé kihűlni.
Míg a rizs hűl, ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk és hozzákeverjük a tejszínes-gombás mártáshoz. Ezt a mártást beletöltjük a megfőtt, lecsöpögtetett kelkáposzta-levelekbe, amiket feltekerünk, és egy hőálló tál aljára egyenletesen szétterített jázminrizsre tesszük szépen, sorban. A tetejét meglocsoljuk joghurttal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.
kép a galériában
Köles szendvicskrém:
Hozzávalók:25 dkg zsírszegény tehéntúró vagy gomolyatúró (vegáknak, candidásoknak,
allergiásoknak tofu), 5 dkg. köles, 2 dl kefir ( vagy szójajoghurt), só, őrölt
kömény, 1 nagy csokor petrezselyem zöld
A kölest megmossuk, fél liter sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménnyel, kefirrel (szójajoghurttal) és a kölessel összedolgozzuk.
A szendvicskrém íze nagyon hasonlít a körözöttéhez. Ha valaki egy kevés pirospaprikát is szór bele, nem tudja megállapítani a különbséget az „igazi” és „ál” körözött között.
oldal tetejére!
. |