biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

 

 

 




 Rizskrémmel töltött csirke:

Hozzávalók: 2 fiatal, rántani való csirke, 18 dkg. jázminrizs, 2 dkg. növényi margarin,

                      2 dkg. barnarizsliszt, 1.5 dl. szójatej, két ek. joghurt (lehet szójajoghurt is),

                      15 dkg. gomba, só, bors, 1 tojás, 1 tojás sárgája, petr. zöld, csirke mája, 1 dl. bor

A szokásos módon megtisztított és sütésre előkészített csirkének a melle két oldalán, a combja tövétől, egészen a szárnyáig és a nyakától a szárnyáig a bőre alá nyúlunk egy ek. nyelével, s így a töltésre előkészítjük.

Töltelék: Bő, forró vízben puhára főzzük a rizst. Egy kis olajon megpirítjuk a finomra vágott gombát. Sóval, petr. zölddel és borssal ízesítjük, s ha a tűzről levettük, kissé lehűtjük. Az időközben puhára főtt rizst leszűrjük, bő vízben leöblítjük, s a gombához keverjük, hozzáadjuk az alábbi sűrű mártást:

2 dkg. növ. margarint 2 dkg. rizsliszttel felhevítjük, majd felöntjük a tejjel, kissé megsózzuk és állandó keveréssel addig főzzük, míg az edény oldaláról elválik. Most belekeverjük a tojást, a tojás sárgáját, majd a gombás rizst, a csirke máját, melyet már előre apró kockákra vágtunk és megpirítottunk. Kissé megsózzuk és jól összekeverjük. A szárnyast a bőre alatt egy ujjnyira, de nem feszítve megtöltjük, a fennmaradó tölteléket a hasüregbe tesszük. A nyílásokat bevarrjuk.

A szárnyast kellően megsózzuk, s egy pecsenyesütőbe tesszük. Forró olajjal leöntjük és közepesen meleg sütőben lassan kisütjük. Sütés közben egy csésze borba mártott tollkenővel kenegetjük, majd zsírjával öntözgetjük. A csirkét csak lassan süssük, mert a töltelék nagyon megdagad, ennek is át kell sülnie. Ha a csirke megpuhult, s a bőre szép világos-piros és ropogós, meleg helyre állítjuk és a szokásos módon felszeleteljük.






Csirkecomb mustármártásban:

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 dl. joghurt, 4 ek. csípős mustár, 2 ek. olaj, só, bors

A combot a forgónál kettévágjuk, lebőrözzük. Sózzuk, borsozzuk. A mustárt és a tejfölt kevés sóval, borssal összekeverjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a csirkecombok mindkét oldalát lepirítjuk. Ráöntjük a mustáros keveréket és befedve puhára pároljuk. Párolt rizs a körete.







 Savanyúkáposztás pulyka:

Hozzávalók: 1 fej v. hagyma, 25 dkg. savanyúkáposzta, 4 alma, 40 dkg. pulykamell,

                       babérlevél, őrölt kömény, pirospaprika, só

A hagymát kicsi olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáforgatjuk a savanyúkáposztát. Az almát megmossuk, héjastól centis szeletekre vágjuk és azt is hozzátesszük. A pulykamellet kicsi kockákra vágjuk, majd azt is beletesszük a lábosba. Sózzuk, babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk.







Vörösboros-tárkonyos pulykacomb:

Hozzávalók: 2 pulyka alsócomb, 3 ek. tárkony, 3-4 dl. száraz vörösbor, 3 dl. tisztított, szűrt

                      víz, só, petr.zöld, vega-mix

Az alaposan megtisztított, megmosott pulykacombokat az előzőleg beáztatott római-tálba tesszük, ráöntjük a bort, a vizet, beleszórjuk a fűszereket és hideg sütőbe tesszük. Takaréklángon sütjük kb. 3 órát.

Medvehagymás hajdina a legfinomabb köret hozzá.







Pulyka mézes kéreggel:

Hozzávalók: 1 kg pulyka felsőcomb, őrölt koriander, 8 mogyoróhagyma, 2 nagy birs, 1,5 dl

                      száraz fehérbor, 1,5 dl. zöldségleves, 2 tk. sárga mustármag, 3 ek. méz, só, bors

A húst bedörzsöljük a sóval, borssal és korianderrel. A beáztatott római tálba tesszük A mogyoróhagymát meghámozzuk, elfelezzük. A birsalmát ledörzsöljük, a húsát darabokban a mogyoróhagymával hozzáadjuk. Ráöntjük a bort és a zöldséglevest. A húst lefedve a sütőben 200 fokon 45 percig sütjük. A mustármagot szétnyomkodjuk, elkeverjük a mézzel, borssal és a húsra kenjük. Fedő nélkül 15 perc alatt rásütjük.







Karfiolos becsinált csirke:

Hozzávalók: 2 cs. csirkeaprólék, 6 dkg. növ. margarin, ½ fej hagyma, 50 dkg. tisztított

                      karfiol, 1 ek. rizsliszt, 1 cs. petr. zöld, 1 dl. joghurt, só

Az apróbb darabokra vágott aprólékot besózzuk, majd 1 kanál növ. margarinban a reszelt hagymával együtt néhány percig pirítjuk, végül 2 dl. tisztított, szűrt vizet öntünk alá. A megtisztított, megmosott karfiolt rózsáira szedve a csirkéhez adjuk és lefedve együtt pároljuk. Ha mindkettő puha, a maradék vajból 1 kanál rizsliszttel világos rántást készítünk, feleresztjük  zöldséglével, apróra vágott zöldpetrezselyemmel és joghurttal ízesítjük, a karfiolos csirkére öntjük és még egyszer felforraljuk.







Tejszínes-pestos csirke:

Hozzávalók: 50 dkg. csirkemell, 4 ek. sűrített paradicsom, 5 ek. zabtejszín, 1 cs. újhagyma 

                      zöldje, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 3 ek. saját készítésű pesto (recept a

                      szendvicskrémek, pástétomok címszónál), olaj

A csirkemellet felkockázzuk, a hagyma zöldjét felaprítjuk. Alig olajon pár pillanatig a hagyma zöldjét pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemell kockákat. Fehéredésig pirítjuk. A zabtejszínt a sűrített paradicsommal, a zúzott fokhagymával, a bazsalikommal, 1 ek. pestoval összedolgozzuk, majd a kifehéredett csirkére öntjük. Addig főzzük, míg a hús megpuhul. Miután lezártuk a tűzhelyet, még 2 ek. pestot keverünk hozzá. Petrezselymes újburgonyával, vagy durum tésztával tálaljuk.







Libaaprólék gombával:

Hozzávalók: 1 kg. aprólék, 25 dkg. vegyes zöldség, 25 dkg. gomba, 1 fej hagyma, 1 kanál 

                      növényi zsír, 1 kk. pirospaprika, só, 1 dl. joghurt, 1 kk. rizsliszt

Az aprólékból, a szeletekre vágott zöldségből a szokott módon levest készítünk. A megfőtt aprólékot kivesszük, levét pedig tetszés szerinti betéttel tálaljuk.

Közben a zsírban halványra pirítjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, megsózzuk, megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Megszórjuk liszttel, elkeverjük, felöntjük 1 dl. szűrt, tisztított vízzel, a joghurttal, beletesszük a puhára főtt aprólékot, még egyszer felforraljuk.






Serpenyős libacomb:

Hozzávalók: 5 db. libacomb, köménymag, só, 10 dkg. rizsliszt, 15 dkg. növ. margarin,

                      15 dkg. vöröshagyma, 2 kg. burgonya, 25 dkg. zöldpaprika, 12 dkg. paradicsom

A combokat elősütjük úgy, hogy a bőrréteget sakktábalszerűen behasogatjuk, sózzuk. A margarinban pörköltalapot készítünk. Felöntjük vízzel, belehelyezzük a combokat, lefedve, lassan pároljuk, miközben többször megfordítjuk a combokat, hogy egyenletesen párolódjanak.( Rövid lében, szakaszosan párolódjon zsírjára pirítva.) Kb. kétharmad részben legyen puha, amikor hozzáadjuk a cikkekre vágott paprikát, paradicsomot és a burgonyát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt pároljuk puhára.






Tárkonyos jérce:

Hozzávalók: 5 db. jérce, 1 fej vöröshagyma, egész bors, só, tárkonylevél, 5 dkg. növényi zsír,

                      12 dkg. rizsliszt, 1 citrom, 2 dl. zabtejszín, 4 db. tojássárgája, 1 cs. petr. zöld

A feldarabolt jércét tisztított, szűrt vízben feltesszük főzni, sóval ízesítjük. A keletkezett habot lemerjük a felszínről. Fűszerzacskóba vöröshagymát és egész borsot teszünk, majd a jércéhez adjuk. Lassan, egyenletesen főzzük. Mikor a hús majdnem puha, világos rántást készítünk. A fűszerzacskót kiemeljük és az ételt sűrítjük a rántással. Lassan forraljuk, közben ízesítjük sóval, kevés átszűrt citromlével. Hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt-levelet. A kész ételt legírozzuk, rizzsel tálaljuk.

Legírozás:tejszínt és tojássárgáját keverőtálban összekeverjük. Az ételből öntünk a legírhez vékony sugárban, közben habverővel állandóan keverjük, majd a keveréket az ételhez öntjük. A legírozott ételeket nem szabad forralni!






Káposztás kacsa:

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 75 dkg. savanyúkáposzta, 2 dl joghurt, 1 fej vöröshagyma, 

                      4 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1-1 tk. csombor, majoránna, só, bors, cukor

A megtisztított kacsa bőrét sűrűn bevagdosom, a vájatokat sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsölöm. A hasüregből eltávolítom a hájat, belülről sózom, meghintem majorannával, beleteszem a vöröshagymát. Ha szükséges, a savanyúkáposztát átmosom, lecsöpögtetem, 1 ek. olajon lepirítom. Rászórom a csombort, sóval, borssal, cukorral ízesítem, fedő alatt puhára párolom. A kacsát tepsibe rakom, aláöntök egy pohár vizet, lefedve puhára párolom. Ezután zsíros levét leöntöm, fedő nélkül pirosra sütöm minden oldalát. 15-20 percig pihentetem, majd feldarabolom és tűzálló tálra teszem. Rá és köré rakom a párolt káposztát, az egészet leöntöm sózott, borsozott joghurttal. Annyi időre teszem vissza a forró sütőbe, míg a joghurt kisség rápirul.


 

 

menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?