Fszernvnyek
A reform- s bio telek elksztshez nlklzhetetlenek a fszerek. Viszont nem mindegy, hogy milyen telhez, milyen fszert hasznlunk. Szeretnk bemutatni nhny fszert, melyek lehet, Neked jak, viszont ddanyink idejn „hagyomnyos”-nak szmtottak. Lehetsg szerint frissen hasznljuk ket..
Angelikagykr:
Ms nven angyalgykr. Rendkvli gygyhats. Levesekbe, szszokhoz javasolt. A nvny levele s gykere saltk, fzelkek, mrtsok zestje. Egyes orszgokban a nvny szrt cukorban fzve kandrozzk, s tpszerknt fogyasztjk. Klnlegesen kellemes, aroms illata s desksen kesernys ze. Az angelikagykeret kedvelik a krtevk, ezrt jl zrhat ednyben troland. A molyosodsnak indul, vagy rovarrgta fszert mr nem szabad felhasznlni. Menstrucis zavarokra, vrtiszttsra, vrkeringsi problmkra, szls utn a rossz vrt tiszttja, megknnyti a nehz szkelst, s a salakanyagok thaladst a beleken.
nizs:
Fszerknt szrksbarna, 3,5-5 mm hossz termst hasznljuk; ezen gyakran a kocsny is megmarad. Illata jellemz, kellemes. A kmnymagra emlkeztet, de annl ersebb szag, desen aroms z fszer. desks, jellegzetes aromj. Stemnyek, komptok, lekvrok, gymlcslevesek zestsre hasznljuk, ltalban egszben Ha kell, ssze is trhetjk, de mindig csak a szksges mennyisget, mert gyorsan elveszti jellegzetes aromjt. Fszerknt az egsz vilgon sokoldalan hasznljk, illolajat, fehrjt, cukrot tartalmaz. Felhasznlhat fzelkek, vadas telek, mrtsok zestsre; ezeket egy kevs nizs elnysen rdekess teheti. Sokfle italhoz adjk, gy puncsokhoz, szirupokhoz, likrkhz, des borokhoz s tekhoz, de leginkbb a likrgyrtsban jelents. Emsztst serkent, szlhajt, tvgyjavt, tejszaport, nylkaold, vrtisztt, hurutold, idegerst, felfvdst szntet, gyomor-, bl- s epebntalmak elleni szerknt is hasznljk. Gygyszerekhez zjavtnak adjk.
Gygynvnyboltokban rdemes megvsrolni.
Babr:
Fnyes, brszer levelt hasznljuk, nem rt vatosan bnni vele, mert nagy mennyisgben megkesertheti az telt. Legismertebb fellelsi helye a krumplifzelk, de kposzthoz, vadhsokhoz, mrtsokhoz, psttomokhoz is hasznljuk, ha prols kzben a levbe tesznk egy-egy levlkt. A kzhiedelemmel ellenttben nem csak a levele fszer: termsnek rlemnyt fszerkeverkekben hasznostjk, illetve mrtsokat zestenek vele.
tvgyjavt, vizelethajt; segti az emsztst. Olaja gygyhats, klnsen jtkony hatst fejt ki izletei bntalmak esetn.
Bazsalikom:
Jellegzetes, illolaj tartalm fszernvny. Teja blrenyhesg, puffads ellen, tvgygerjesztnek, khgs csillaptsra alkalmas. Klnsen olasz telek zestsre (leves, pizza, salta, tojsos telek, babtelek) fszerezsre, ecetksztsre alkalmas s uborka savanytsnl ad kellemes zeket s illatokat.
Szemly szerint sltek zestshez hasznlom.
Fzskor csak az utols percben keverjk az telbe. rdemes fagyasztva is tartstani.
Frdvzbe tve frisst hats, kerti stgetsnl tzbe dobva a szrt, fstje elzi a sznyogokat. A konyhaajt kzelbe szrts cljbl akasztva, tvol tartja a legyeket.
Bors:
A s utn a legtbbet hasznlt zest. Minl finomabbra darljuk a borsot, annl jobban rezhet az aromja. Ha troljuk, az rlt bors aprnknt veszt aromjbl, ezrt a legjobb, ha csak hasznlat eltt darljuk meg, vagy a borsdarlbl kzvetlenl szrjuk az telre. Az egszben hagyott borsszemek levegtl elzrva hvs s szraz helyen trolva brmeddig eltarthatk; megrzik aromjukat. Egsz borsot akkor tesznk az telbe, ha azt sokig kell fzni: van id arra, hogy ze, aromja az telbe kerljn. Stt szn telekhez az ersebb, illatosabb fekete bors, vilgos telekhez az enyhbb fehr bors illik. Sok fajtja van: fekete, piros, zld, fehr. Ezeket egyrszt rettsgk, msrszt feldolgozottsguk alapjn klnbztetjk meg.
Fekete: rett hjas,a borsszemeket zlden, mg retlenl szedik le, s nhny napig llni
hagyjk. Ezutn szttertve addig szrtjk a napon, ameddig a szemek meg nem
rncosodnak s barnsfeketre nem sttednek. Ez a legcspsebb vltozat.
Fehr: ugyancsak rett, de hjt eltvoltjk, a borsszemeket rviddel a piross rs eltt
szedik le a cserjrl. A kis bogykat zskba teszik, s nyolc napig vzben ztatjk,
majd eltvoltjk brket s kiteregetik ket. Ha megszrkltek, ismt megmossk,
majd addig szrtjk ket a napon, amg srgsfehrek nem lesznek. Kevsb csps s
a fekete borsnl enyhbben aroms, zamatos.
Zld: retlenl szretelik, a borsszemeket rviddel a piross rs eltt szedik le a cserjrl. A
kis bogykat zskba teszik, s nyolc napig vzben ztatjk, majd eltvoltjk brket s
kiteregetik ket. Ha megszrkltek, ismt megmossk, majd addig szrtjk ket a
napon, amg srgsfehrek nem lesznek. Kevsb csps s a fekete borsnl enyhbben
aroms, zamatos.
Piros: flrett, rzsabors nven ismert
A borsnak nemcsak zest, de tvgygerjeszt hatsa is van, azonban a fszerezsnl gyelni kell, mert izgathatja az emsztrendszert. Ezrt minden vltozatval vatosan kell bnni; sok ditban tilos is (borsikafvel helyettesthetjk). A csps fszerek tbbsghez hasonlan lnktszer is; emellett vizelet- s szlhajt. zleti gyullads gygytsra is hasznljk.
Borsikaf:
Ms nven csombor. Rgi magyar telek alapvet fszere. Levelt hasznljuk, mely magas illolaj tartalm. ltalban zldsgtelek zestsre hasznljuk. Kivl a bors ptlsra olyan emberek szmra, akik ditznak, vagy tartzkodni akarnak egszsggyi, vagy brmilyen oknl fogva az ers fszerektl. A borsnl kevsb ers, de rdekes aromja miatt kedvelt fszer. Emszts elsegt, fogyaszt s enyhn vrnyomsemel hatsa van. Az lelmiszer boltokban kaphat rlt, szrtott vltozathoz kpest sszehasonlthatatlanul jobb a hzi, vagy a gygynvnyboltokban kaphat borsikaf-tea, mely nem filteres.
Citromf:
Fld feletti hajtsit, levelt hasznljuk fszernek, tenak. Sok gygyhatssal rendelkezik: idegerst, grcsold, emsztst serkent, tvgyjavt, vrusl, nyugtat hats. Mg vizsgaflelem cskkentsre is idelis eszkz. Teaknt alvszavarok ellen, szlhajtknt is fogyaszthat.
Tltelkek, gymlcslevesek gomba-, szrnyas-, vadtelek ksztshez hasznljuk. Jl harmonizl a trval s a sajtokkal. A citrom illatra emlkeztet friss levelt saltk, mrtsok, fzelkek, tltelkek, gymlcssaltk, hal, fszerecetek zestsre hasznljuk. Kivl desszertek, valamint limond, tea zestsre.
Nyugtat frdhz ers tet kell a frdvzhez nteni s 20-30 percig laztani a vzben.
A citrom illatra emlkeztet friss levelt saltk, mrtsok, fzelkek, tltelkek, gymlcslevesek, gymlcssaltk, gomba-, hal-, szrnyas- s vadtelek, fszerecetek zestsre hasznljuk. Kivl desszertek, valamint limond, tea zestsre.
Csillagnizs:
Aromja az nizshoz hasonl, de annl sszetettebb. A knai tfszer-keverk egyik alkoteleme. Pikns sltekhez, dessghez, gymlcskhz, lekvrokhoz hasznljk. Gygyhatsa az nizshoz hasonl.
desgykr:
A nvny gykrzett hasznljk gygyszati clokra. J kptet, nylkaold, khgscsillapt. Gyulladscskkent hatst fejt ki. des z. Egyenslyba hozza a hormonhztartst, mregtelent.
Mregtelent hatsa a szervezetben a forrsban lv vz olvaszt erejhez mrhet, amikor a fldet bort hra ntjk.
Az desgykr a medvecukor, a bocskorszj nev, gyermekek ltal kedvelt cukorflesg gyrtsnak alapanyaga. Felhasznljk mg a barna sr sznezsre, illetve az emsztst serkent gygytea ksztsre is. Az desgykr des ze a glicirrhizintl szrmazik, az lelmiszer s a gygyszeripar zjavtknt hasznostja.
A gykeret alaposan meg kell tiszttani. Hosszan tart, illetve nagy dzisban val hasznlatkor emeli a vrnyomst. Alkalmazsa ezrt nem javasolt magas vrnyoms, veseelgtelensg, mjbetegsg, kliumhiny esetn s terhessg alatt.
Fahj:
Leggyakrabban dessgeket zestnk vele, de egy-egy pikns slthz is jl jn. Az indiai konyha alapfszere. Vgott darabokban, vagy rlt llapotban kerl forgalomba. Jellemz illat, desks, csps, kiss fanyar z fszer. A fahjat rlt s egsz llapotban is fnytl, idegen szagoktl vdett, szraz, stt helyen, jl zrhat ednyben kell trolni.
Amellett, hogy finom, nhny gygyhatssal rendelkezik: emsztsserkent, gyomorerst hats, illolajt zjavtsra s szjpol ksztmnyek komponensknt hasznljk. Mhbntalmakra is kivl. Felfvds, hasmens, hnys ellen is hasznlhatjuk. Javtja a vrkeringst, ezrt cskkenti a hlses betegsgek tneteit. Fokozza az inzulin hatkonysgt, javtja a glkztolerancit.
Fszerkmny:
Az nizs rokona. Jellegzetes aromja frissen rlve a legersebb. Emszts elsegt, szlhajt, ferttlent, fregz.
Gymbr:
Gyktrzst hasznljuk frissen s szrtva. Ers, illatos, csps, kesernys z. Emszts elsegt, szlhajt, hnyinger-csillapt, bellegezve lgti fertzsek ellenszere. Gyakran hasznljk az telek ers (hal, hagyma, …stb.) illatnak ellenslyozsra. Gyulladsgtl, cskkenti a kros koleszterinszintet, ers mregtelent, melegt, grcsold tulajdonsgai az izleti gyullads, menstrucis fjdalmak, rosszullt, fejfjs hatkony ellenszere.
Egy rgi, knai monda szerint, egy gazdag fldesr mrgezett gombt adott egy csaldnak, mert azok nem akartk fldjket eladni Neki. Az asszony gymbrrel ksztette el a gombt. A fldesr legnagyobb meglepetsre msnap letben tallta az egsz csaldot.
A fszerknyvek leginkbb hslevesek, testesebb levesek s nhny dessg elksztshez ajnljk, de n minden telhez ajnlom, persze vatosan alkalmazva ers ze miatt.
Izspf:
Emsztst segt hatsa miatt zsros, nehz telek fszerezsre ajnlott, de uttelekhez, dessgekhez s likrkhz is hasznljk. Kiss kmforos, fszeres illat, enyhn kesernys z fszernvny. Keser-ments zt klcsnz a hsoknak, leveseknek, saltknak. A saltkba elssorban a virgjt, mg a zsros hal- s hstelek, vadhsok bedrzslsre, nylpsttomba, vese- s brnyprkltbe, zldsglevesbe a levelt alkalmazzk kis mennyisgben, illetve fonyval egytt gymlcssaltkba. Khgscsillapt, nyugtat, izzadsgtl, gyulladscskkent, megfzs elleni, grcsold hats a teja. Magas vrnyoms esetn ellenjavallt.
Kakukkf:
Fszer- s gygynvny. Kellemes illat, aroms, kmforos z. Erteljes baktriuml, ferttlent, szlhajt, grcsold hats. Fokozza az emsztnedvek termeldst. Torokgyulladsra, tvgytalansgra, lgzszervi panaszokra is hasznlhat. Sltekhez, levesekhez, spagettikhez, mrtsokhoz ajnlatos.
J tudni:
Illolajt ne hasznljuk belsleg, de ldott llapotban lv nk s pajzsmirigy-elgtelensgben szenvedk is kerljk mg klsleg is. Hosszabb ideig tart, nagyobb adagokban trtn hasznlata ellenjavallt.
Kapor:
Savanysgok ksztsnl hasznljk leggyakrabban (pl.: kovszos uborka). Nemcsak levelt, magjt is hasznlhatjuk fszerezsre. A mag ze ersebb. A frissen szedett, zsenge hajtsaibl ksztett kaporszsz ftt hsokhoz, hsgombcokhoz, hal-, rk- s csigatelekhez is kivl. rlt magjval a vres hurkt zestik. Hasznljk mg levesek, fzelkek, saltk, egyes gombatelek, krzttek, mrtsok zestsre. Gyakran tesszk fszeres ecetekbe s pclevekbe
Szlhajt, emszts elsegt, tejszaport. rdemes szrts helyett inkbb fagyasztani.
Kardamom mag:
Egszben (hvelyestl) vagy a termsfaltl mentesen, egsz vagy rlt llapotban kerl forgalomba. Illolajat, zsrolajat, kemnytt, cukrot tartalmaz. Mzeskalcshoz, marcipnhoz, pclevekbe, likrkhz az egsz magvakat hasznljuk, rizs, gymlcssalta, curry, kenyr, stemnyek, kv, csokold zestsre pedig a port. Ha tehetjk, egsz hvelyeket vsroljunk, mert a hmozott, esetleg rlt terms sok z- s illatanyagot veszt. A termst teljesen kifejlett llapotban, de mg zlden (az rs eltt) szedik le, s gy szrtjk.
Serkenti a szvizmok mkdst, javtja az emsztst (gyomorerst, szlhajt). Khgscsillapt s tonizl szer. Felfvds, rossz emszts, fejfjs ellen is j.
Koriander:
Ms nven knai petrezselyem. Levelt, magjt hasznljuk levesekbe, kretekbe, pclbe, psttomhoz. vatosan bnjunk vele. Levele knnyen sszetveszthet a petrezselyemmel, de ze jellegzetesen aroms. Sltek, hspcok, kposzta telek, szszok, marindok, sonkapc, kolbszok, slt hsok, likrk, ksztsnl, uborka, paprika eltevsnl egszben vagy porr trve hasznlhatjuk. Stemnyeket, likrket, gint, srt is zestenek vele. A korianderlevl kzel-keleti, zsiai konyha kedvelt fszere; ma mr haznkban is tbbfel termesztik.
Levesekhez, saltkhoz, mrtsokhoz mindig frissen hasznljuk, de ne fzzk bele az telbe, hanem csak a fzs vgn szrjuk r. Vizes paprba gngylve a htben nhny napig friss marad. Felfvdst szntet, szlhajt, emsztst javt, vrtisztt teakeverkek alkotrsze.
Kurkuma:
A gykert hasznljk. lnk tglavrs szn kesernys-aroms pora a currypor egyik legfontosabb alkoteleme. Nemcsak fszerknt hasznos, de a nvnyi gygyszatban is sokoldalan alkalmazhat. Orvosilag emsztsserkentknt, lzak, fertzsek, izleti panaszok s mjbetegsgek ellen hasznltk. A knai gygyszatban szintn alkalmaztk a vrkerings javtsra, vrzsek csillaptsra, valamint menstrucis panaszok kezelsre. Igen that aromja van. Gygynvnyknt mg sokoldalbban alkalmazhat, f hatanyaga, a kurkumin rvn. A vizsglatok szerint hatanyagai erstik a mjat, az epehlyagot; gtoljk a vrrgk kialakulst, ezltal cskkentik a trombzisveszlyt; serkentik a zsranyagcsert (valsznleg a slycskkenst is); s gyulladscskkent hatsuk is van.
Lestyn:
Rgta ismert gygy- s fszernvny. Zellerre emlkeztet, fszeres illata van. Fszerkeverkek, leveskocka alkotrsze. Levesek, saltk, dits telek s italok, ecetekfszerezsre, de a likr- s konzerviparban is nlklzhetetlen. Teja j gyomorerst, emsztst serkent, vizelethajt. Vese- s epektek alkotrsze, j hziszer nikotin- s alkoholmrgezseknl. Ers vzhajt hatssal rendelkezik, gy vesegyullads, ill. a hgyutak gyulladsos megbetegedsinl tilos az alkalmazsa. tvgyjavt s grcsold hatssal rendelkezik.
Majornna:
A szurokf rokona. Felhasznlhat levesek, burgonya, gomba, fzelkek, mrtsok, zldsgek, psttomok, klnbz hstelek, hsksztmnyek, (kolbszok, mjas s vres hurkk), szrnyas s vadhsok fszerezsre, de borok zestsre is hasznljk. A kacsa, brny, birka, rhsok, grill telek, mjas s vres tltelkek elksztsnl nlklzhetetlen, mert elveszi a hsok kellemetlen mellkzeit.
A majornna tvgygerjeszt, szlhajt, gyomorerst, nyugtat hats fszer, ezrt a gygytek elengedhetetlen alkotrsze. Tejt fejfjs, khgs, lgzsi zavarok enyhtsre hasznljk, olajval a reums testrszeket drzslik be. A magas vrnyomsban szenvedk vatosan hasznljk! A veszlyeztetett terheseknek nemi ksztetseik visszaszortsra ajnljk.
Medvehagyma:
Fiatal leveleit s hagymjt hasznljk gygyszati clokra. Fokozza az tvgyat s az emsztrendszer mkdst. Vrnyoms s vrzsrcskkent, vrtisztt hatsa van, C-vitamin tartalmnak ksznheten javtja a szervezet ellenll kpessgt. Kedvezen hat a gyomorra, krnikus hasmens s szoruls esetn is j hats. Enyhti a szdlst, fejfjst, tiszttja a vest s a hgyhlyagot, knnyti a vizeletrtst.
Knnyen sszetveszthet a gyngyvirggal s a kikericcsel. Ersen fokhagymaillat levelei kora tavasszal jelennek meg, melyek a nyr kzepre elszradnak.
Leveleit tavasszal szedjk, s frissen hasznljuk fel, mert szrtva gygyhatsa gyengl. Hagymjnak hasznlata a fokhagymval megegyez.
Nagyon sokfle bntalomra hasznlhat. Nyersen feldarabolva vajas kenyrre szrva, vagy saltkhoz keverve. Leveseket, burgonys teleket fszerezhetnk vele, vagy fzhetnk belle medvehagyma krmlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma s tejszn hozzadsval), illetve a htszekrnyben trolhat pestknt (lsd a medvehagyms pesto lerst a szendvicskrmek, psttomok cmsz alatt), ami rizses s tsztatelek szszaknt is finom. A jellegzetesen tlsgosan ers illatt az telekbe keverve elveszti, gy nagyon kellemes aromt ad az teleknek.
Oregano:
Ms nven szurokf. Vadmajornnnak is nevezik. Frissen leszedett leveleit saltkhoz adjk. Virgz hajtsait vgva vagy morzsolva rustjk. Mediterrn telek elmaradhatatlan fszere, kivlan illik paradicsomos mrtsokhoz, levesekhez, hsokhoz, tltelkekhez, burgonys, halas, babos telekhez, psttomokhoz. Grillezsnl nhny gat a parzsra tve, kellemes aromt ad a sl hsnak. Fszerolaj ksztshez is alkalmas. Nyugtat, szlhajt, khgscsillapt.
Rozmaring:
Ers aromja van, ezrt vatosan kell vele bnni. A legismertebb brnyfszerknt, de ms sltekhez is jl jn. Alkalmas pcolshoz val fszerkeverkekbe s a paradicsomos teleket is kellemesen megbolondtja. Hasznljk mrtsok, vadhsok, pcok, szrnyas sltek, zsros hstelek, gombs- s haltelek fszerezsre, valamint klnleges nvnyi ecetek ksztsre, tovbb zslyval s hagymval pcok, szszok, brny-, s birkahsbl ksztett telek, vadhsok (z, szarvas, nylhsok), zestsre, illatostsra. Fleg a mediterrn konyhra; azon bell a francia s olasz telekre jellemz. Morzsolva forgalmazzk. Jl zrhat ednyben, szraz helyen kell trolni. Mint minden thatan aroms fszert, ezt is csak vatosan szabad adagolni.
Megknnyti a zsrok lebontst. Olaja vrkeringst serkent, vrbsget okoz hatsa rvn fjdalomcsillapt, reumatikus panaszokat enyht, ferttlent hats. Forrzatt ideg-, s gyomorerst, epehajt, grcsold, de a kellemetlen klimaxos rzsek megszntetsre is hasznljk. Nyersen s szrtott llapotban is hasznljk a frdvizek, illatostsra, mikzben a frdz szervezett felfrissti.
Ruha kz tve molyirtknt is kitn, potpouriban rovarriaszt hats.
Sfrny:
Fest- s fszernvny, gygyhatsokkal. A virg bibje a fszer, mely karotint, illolajat s zsrosolajat tartalmaz. A fszer ra vetekszik az arany rval, hiszen begyjtse rendkvl kzimunka-ignyes. 1 kg. Szrtott fszer ellltshoz 150.000 bibe kell. Remekl lehet helyettesteni sfrnyos szeklicvel. Elssorban levesek zestje s sznezje. 1 db. bibe 1 liter vizet tud srgra festeni. Rizstelek, stemnyek, mrtsok, fzelkek sznezsre is alkalmas. Szv- s rrendszeri betegsgekre van jtkony hatssal, a koleszterint s a magas vrnyomst kedvezen befolysolja, a szemszet grcsoldknt alkalmazza.
Otthoni termesztsnl figyeljnk arra, hogy szrts utn stt helyen tartsuk, mivel fnyrzkeny, gy sznt, aromjt knnyen elveszti.
Egy rdekes, ugyanakkor finom leves, amihez nlklzhetetlen a sfrny:
Sfrnyos hagymaleves:
2 ek. nvnyi margarin, 1 nagy fej vrshagyma karikra vgva, 1 pohr szraz, fehr, biobor, 1 l. hsleves, 1-2 bibe sfrny, reszelt ementli sajt, s, borsikaf, csipet kakukkf s petrezselyem, kockra vgott pirts
Egy lbasban felolvasztjuk a vajat, hozzadjuk a hagymt s 10-15 percig pirtjuk kevergetve, nehogy odagjen. Hozzntjk a bort s nagyobb lngon 5 percig fzzk. Hozzadjuk a hslevest, a sfrnyt, a tbbi fszert sszekeverjk s kzepes lngon, fed nlkl 30 percig fzzk. Tlalskor a tnyr aljra 1-1 ek. reszelt sajtot tesznk, lentjk levessel, a tetejre pirtst szrunk.
Sfrnyos szeklice:
Rgi fszer- s festnvny, de az utbbi tven vben mr elssorban olajos magvairt termesztik. Virga nylskor vilgos narancsszn, szrts utn pedig vrs, vagy vrsesbarna lesz. Gyenge illat, kesernys z. A fszekbl kicsipegetett virgszirmok belsejben lv bibk adjk a fszert. Szrtott llapotban vrsesbarna, aroms illat, kesernys z nvnyi fszer. Hslevesek, mrtsok, tsztk, stemnyek, rizstelek, de sajtok, gygytek s italok, sznezsre, zestsre hasznljk. Hasznljk mg, fleg sznezsre, a borszat, gygyszerszet, s zjavt hatsa miatt a cukrsz iparban is. Felhasznlsakor a vrs szn elrshez jval tbbet kell hasznlni, mint a srghoz. Stsre, margaringyrtsra, saltaolajknt ill. tpllk-kiegsztknt hasznljk.
Szegfszeg:
Leggyakrabban dessgekhez hasznljuk. Kesernys, kiss get, ersen aroms zt a sok illolaj adja: ezt a likriparban s kozmetikai szerek gyrtshoz is felhasznljk. A j minsg szegfszeg sztnyomva olajat enged, vzbe tve fejjel lefel sllyed. Pikns mrtsok, paradicsomos s boros telek, pclevek s fleg stemnyek zestsre hasznljk. Savanysgokba is tehet, finom, klnleges z rnyalatot ad a savanysgnak. Fahjjal kombinlva tbbfle, fleg gymlcss, illetve alkoholos italt zestenek vele. Nemcsak a szrtott bimbt hasznljk, de a virgot is. A bimbjbl, szrbl, levelbl s magjbl sajtolt illatos olajat a gygyszatban alkalmazzk. Nagyon ers aromj, ha tl sokat hasznlunk belle, keserv teheti az telt.
Helyi rzstelent (pl. fogfjsra), lehlt testrszek felmelegtsre s frdvzbe alkalmas.
Szerecsendi:
Sokoldal fszer. Termst s a terms hjt hasznljuk. A termsbl kifejtett magjt szrtva, egszben, vagy rlt formjban hasznljuk. Hs- s zldsglevesek, mrtsok, fzelkek, burgonys telek, vagdalt hsok s halak, vadtelek zestje. Hasznlhatjuk mg mzes stemnyekhez is, de mrskelten adagoljuk, mert cspss teheti a stemnyt. Nagyobb mennyisgben csps lehet. Mrskli a savtltengst, javtja az emsztst. Szlhajt, melygs elleni, lltlag afrodizikum is.
Trkony:
Levelt mrtsokhoz, sltekhez, saltkhoz, levesekhez s fzelkekhez is hasznlhatjuk. Fszervajhoz, halhoz, valamint ecet aromstsra is alkalmas. Friss, zld llapotban, vagy sban, illetve ecetes vzben eltve s szrtva is felhasznlhat. Saltk, ecetes savanysgok eltevsnl, de levesek, ftt hsok, szrnyasok, birka, brny, vadhsok, valamint zldbab, zldbors, s burgonya fzelkek, ecetek zestsre is hasznljk.
Vesetisztt, epehajt.
Zslya:
Kellemes s ers illata van. Orvossgul is hasznljk s kertekben, temetkben ltetik. Zld levele ms fszerekkel hasznlva rdekes zt ad az teleinknek. A zslyval fszerezhetjk a zsros hsteleket, de azok krtseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhsok, hstltelkek, mj, ftt s slt halak, psttomok, sajtok, ftt tsztk zestsre is kivl. vatosan hasznljuk.
Zszsa:
A friss zszsa a tormhoz hasonlan csps z, de annl sokkal enyhbb, kellemesebb. Tlen klnsen magas C-vitamin-tartalma s friss, de ze miatt fogyasztjuk. Nagyon alkalmas vajas kenyr, szendvics zestsre, tovbb telek dsztsre. Hozzkeverhet fejes salthoz, gy nagyon pikns z saltt kapunk. Kivl mrts, leves kszthet belle. A friss zszst kis csomkban alufliba gngylve a mlyht szekrnyben lefagyaszthatjuk. gy egsz vben, brmikor fogyaszthat.
A kerti zszsa azon kevs nvny kz tartozik, amelyeket nem kell felttlenl fldbe verni. Ha egy tnyrba tbb rteg itatspaprt fektetnk, azt alaposan benedvestjk, akkor erre is vethetjk a magokat. Termszetesen ezt a vetst is le kell takarni. Erre a clra a legalkalmasabb a vkony vattarteg, amelyen a kis zszsanvnyek tbjnak. Amit a nvnykbl elfogyasztunk, az voltakppen csak a szr s a rajta lev kt sziklevl. Ha kiss tovbb engedjk a nvnykket nni, akkor megjelennek az els, zsenge lomblevelek is, amelyek ppen olyan kellemes zek, mint a sziklevelek.
![](//gportal.hu/portal/kiscsay/image/gallery/1145045825.gif)
Oldal tetejre! . |