Levesek
Cukkini leves:
Hozzávalók: 4 db. kb. 20cm-es cukkini, 4 db. újburgonya héjastól (csak, ha bio!!!), ízlés
szerint só, 1 db. közepes hagyma, olívaolaj, pirított teljesőrlésű zsemle-, vagy
kenyérkocka
Üvegesre pirítjuk a hagymát, alaposan megmossuk a cukkinit, héjasan karikára vágjuk. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a sót. Edénybe rakva felöntjük tetszőleges mennyiségű szűrt vízzel. Kb. 20 perc alatt megfő, utána rúdmixerrel pürésítjük. Ízletes krémleves a végeredmény, melynek tetejére rakhatunk pirított kenyérkockákat.
Tipp: Pirított kenyérkockák nélkül glutén- és tejallergiások, candidások, sőt diétázók is fogyaszthatják. Csak a bio burgonya héját hagyjuk meg, mert a nem bio zöldségek, gyümölcsök esetében a permetszerek, méreganyagok közvetlenül a héj alatt találhatók a legnagyobb mennyiségben.
Sárgarépa krémleves:
Hozzávalók: 3 közepes sárgarépa, 1 dl. zabtejszín, fél dl. fehér bor, csipetnyi só, kevés
nádcukor, 1 evőkanál barna rizsliszt
A megtisztított sárgarépát kisebb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. A tejszínt és a cukrot elkavarjuk, a lisztet simára keverjük a fehér borral, majd hozzáöntjük a cukros tejszínhez és ezt is simára keverjük. Beletesszük a főtt répát, összeturmixoljuk, majd újraforraljuk.
Tipp: Tálaláskor érdemes egy kevés tejszínnel megcsepegtetni, nagyon mutatós. Újraforralásnál legalább 5 percig hagyjuk főni, hogy a bor alkoholtartalma teljesen elillanjon.
Bőséges csirkeaprólékleves:
Hozzávalók: 0.5 kg csirkeaprólék, 3 szál közepes sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 nagy csokor
petrezselyem zöld, 2 fej csiperkegomba, kb.20 dkg. zöldborsó, diónyi friss
gyömbér, borsikafű, sáfrányos szeklice, vega-mix, só, szerecsendió
Egy vas lábosba, vagy wokba feltesszük az alaposan megtisztított, megmosott aprólékot olaj, zsiradék nélkül. Takaréklángon, fedő alatt hagyjuk, hogy a hús kiengedje saját levét. Miután valamennyi levet engedett, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket, petrezselyem zöldet. A gyömbért érdemes szeletekre vágva, tea-tojásba helyezve belelógatni a levesbe. Kb. fél óra elteltével fűszerezzük. Ezután csak hagynunk kell, hogy megpuhuljon minden. Amikor készen vagyunk, igény szerint fel lehet engedni szűrt, tisztított vízzel, hogy növeljük a mennyiséget. Ez esetben, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és zárjuk le, ha szükséges, ízesítsük utána.
Tipp: Én szoktam beletenni egészben egy hagymát, egy paprikát és egy paradicsomot, nagyon finom ízt kölcsönöz a levesnek. A húsokból kifövő lé elegendő ahhoz, hogy minden puhára párolódjon, fenséges ízt, szaftot adva az ételnek. Ráadásul így a zöldségek megőrzik vitamin és ásványi anyagtartalmuk java részét.
Kölesleves:
Hozzávalók: 20 dkg köles, 3 szál sárgarépa, 1 zellergumó, negyed fej kelkáposzta, 1 fej
hagyma, pirospaprika, vega-mix, olívaolaj
Egy répát és a zeller felét apróra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk. Ezeket olajban megpirítjuk, pirospaprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a megmosott kölest, rövid ideig pirítjuk, majd a köles mennyiségéhez képest tízszeres tisztított, szűrt vízmennyiséggel felöntjük. Beletesszük a vega-mixet és lassú tűzön hagyjuk rotyogni a levest, néha megkeverjük. A maradék zöldséget vékony csíkokra vágjuk és 5 perc elteltével hozzáadjuk a leveshez. Készre főzzük.
Tipp:A köles igen tápláló, ősi gabonafajta. Erősen lúgosító hatású, íze semleges, tehát bátran lehet fűszerezni. Édességekhez is nagyszerűen felhasználható. Főzésnél legalább 4-szeres vízmennyiséget igényel.
Amaránt krémleves:
Hozzávalók: 100 g. pattogtatott amaránt, 1 l. zöldségleves, 1 nagy zöldhagyma, 1 nagy fej
vöröshagyma, 40 g. növényi margarin, 200g. zabtejszín, borsikafű, kevés
szerecsendió, reszelt, zsírszegény sajt (elhagyható), metélő hagyma
A pattogtatott amarántot a zöldséglevesben 10 pecig alacsony lángon főzzük. Ezalatt a meghámozott hagymát és a megpucolt zöldhagymát karikákra vágjuk és a vajon enyhén megpároljuk. Ezután a levesbe tesszük és 10 percig még forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az borsikafüvet, valamint a szerecsendiót. Reszelt sajttal, metélőhagymával díszítjük.
Tipp: Az amaránt Magyarországon még kevésbé ismert, ugyanakkor a föld egyik legősibb kenyérgabonaként termesztett növénye. Páratlan ásványi anyag- fehérje- és rosttartalommal bír, valamint gluténmentes. Ételallergiákban, candidában szenvedők, diétázók is fogyaszthatják. A későbbiekben több receptben is felbukkan majd.
Ginseng leves kínai angyalgyökérrel és asztralagusszal:
Fél csirkét felaprítunk, húsát kockákra vágjuk és bő, 3-4 liter szűrt, tisztított vízben, igen lassú tűzön 2 órán át főzzük együtt némi gyömbérrel, egy szál újhagymával, vagy póréhagymával, valamint gézbe csomagolt, vagy tea-tojásba rakott 15 g. angyalgyökérrel, 20 g. asztralagusszal és 10 g. ginsenggel. Legvégül ízesítjük sóval, vega-mixel, szezámolajjal, esetleg egy kis kanál nádcukorral.
Tipp:Ez a leves a vérszegénységben szenvedőknek nagyon ajánlott, de fogyaszthatják mindenféle allergiától, candidától szenvedők is. Az asztralagusz és angyalgyökér leírását lásd a wok címszó alatt.
Lótuszleves csirkével:
3 tasak lótuszteát 6 dl. szűrt, tisztított vízben megfőzünk. A teát meleg vízzel felengedjük 3 literre, majd hozzáadunk egy kockákra vágott fél csirkét, 40 dkg. zellert, 4 vékony szelet gyömbért és egy újhagymát. 40 percig-egy óráig főzzük, majd sóval, vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.
Tipp:A magas vérnyomás kiváló ellenszere. A lótusz minden része más-más gyógyhatású. Magas vérnyomásra a levelét használják, szűztea kapszula formájában. A szezámolaj enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt, finomítatlan állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. Antioxidánsként hat, normalizálja a bélbaktériumok működését. Csak a főzés utolsó stádiumában használjuk, különben megkeseredik.
Tyúkhúsleves shiitake gombával, tofuval és angyalgyökérrel:
Egy csirkecombot forró vízben lemosunk, 3-4darabra vágjuk, s 6 shiitake gombát két órán át vízben áztatunk, majd mindezt másfél liter tisztított, szűrt vízben 100 g. tofuval és 10-15 g. felszeletelt angyalgyökérrel együtt lassú tűzön 30-40 percen át főzzük. A levest vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.
Tipp: A daganatos betegségben szenvedőknek nagyon ajánlatos ez a leves. A shiitake gomba aktivizálja az immunrendszert, cinkben rendkívül gazdag. Olyan szénhidrát vegyületet tartalmaz, amelyek gátolják a káros baktériumok és vírusok szaporodását, visszaszorítják a rákos daganatokat. A tofu jótékony hatással van a tüdőre, segít a lázas influenza és hörghurut elmulasztásában, kitisztítja a szelet és a meleget a tüdőből, segít a szénanáthán.
Oldal tetejére! . |