Majoránnás marhasült:
Hozzávalók: 75-80 dkg. marhafelsál, vagy bélszín, 2-3 hagyma, 1 ek. majoránna, késhegynyi
törött bors, 5 dkg. mangalica zsír, 2 dl. joghurt, só
A húst ujjnyi széles hosszú csíkokra vágjuk és a karikára vágott hagymával a zsírban –víz hozzáadása nélkül- borssal, majoránnával ízesítve pároljuk. Mikor a hús megpuhult, megsózzuk, ráöntjük a joghurtot és felfőzzük. Makarónival, vagy spagettivel tálaljuk.
Ínyenctekercs:
Hozzávalók: 80 dkg. marhafartő, kb. 10 dkg. füstölt mangalicaszalonna, 10 dkg. füstölt
mangalica sonka, 2-3 szál sárgarépa, 1 kisebb zeller és karfiol, 25 dkg.
zöldborsó, 50 dkg. kisebb szemű burgonya, 2 dl. joghurt, ½ citrom,
1 tojássárgája, 1 kanál mangalica zsír, 1 kanál barnarizsliszt, só
A marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük és minden szeletre egy vékony szelet szalonnát és ugyanolyan vékony sonkát teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval, vagy hústűvel összetűzzük és kevés zsírban átsütjük, utána- mindig egy pici vizet öntve rá- fedő alatt puhára pároljuk. Közben a karikára vágott répát, a megtisztított és egészben hagyott apróbb burgonyákat, a karfiolt egy kevés vízben- vagy gőzben- puhára pároljuk, a zöldborsót megfőzzük, leszűrjük. Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük és félretesszük őket. A joghurtot elkeverjük 1 kanál rizsliszttel, 1 tojássárgájával, a pecsenyezsírba öntjük, egy kevés zöldség főzőlevével- vagy vízzel- hígítjuk, sóval, citromlével ízesítjük és mártássá főzzük. A tekercseket tálra tesszük, a fogpiszkálókat kivesszük és a párolt zöldséggel tálaljuk.
Savanyú apró-marha:
Hozzávalók: 1,40 kg. marha-apróhús, 15 dkg. füstölt mangalicaszalonna, mangalica zsír,
20 dkg. vöröshagyma, fűszerpaprika, fokhagyma, bors, 2 babérlevél, só, 2dl.
fehérbor, 3,5 dl. joghurt, barnarizsliszt, biomustár, 1 db. citrom, tört burgi
A húst tokánynak megfelelő csíkokra vágjuk a füstölt szalonnával, majd ez utóbbit kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a zsírt, a finomra vágott vöröshagymát, és lehúzzuk a tűzhelyről. Hozzákeverjük a fűszerpaprikát, az összezúzott fokhagymát, majd csontlével, vagy tisztított, szűrt vízzel felöntjük. Ezután zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a húst. Sóval, borssal, babérlevéllel, majd a fehérborral ízesítjük. Fedő alatt, rövid lében lassan pároljuk. Ha levét elfövi, kevés csontlével, vagy tisztított, szűrt vízzel pótolni kell. Mikor a ús majdnem puhára párolódott, zsírjára pirítjuk, majd joghurtos habarást adunk hozzá. Lassan készre forraljuk, közben sóval, citrommal, mustárral ízesítjük. Közben a babérleveleket eltávolítjuk. A tetejére külön joghurtot csorgatunk, tálaláskor burgonyapürével kínáljuk.
Joghurtos-hagymás marhagombóc:
Hozzávalók: 30 dkg. darált marhahús, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 teljesörlésű, élesztő nélküli
zsemle, 2-2 dl. szójatej, joghurt, 3 ek. olívaolaj, 1 tojás, 1 tk. majoránna, 1 tk.
fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, bors
A zsemlét apró kockára vágom, és a tejjel leöntöm. Többször átforgatom, hogy jól átnedvesedjen. Az apróra vágott hagymát 1 ek. olajon megfonnyasztom. A tojást habosra verem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, majorannát. Sózom, borsozom. Ehhez keverem a darált húst, az összemorzsolt zsemlét, és az áztatás után megmaradt tejet. Addig gyúrom, amíg a húsos massza a folyadékot mind felveszi. Kis tepsit olajjal megkenek, majd a húsból nedves kézzel 8 gombócot formálok és szorosan egymás mellé helyezem a tepsiben. Végül a joghurtot megsózom, olajjal összekeverem és a húsra csorgatom. Befedem és előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
Vörösboros marharagu:
Hozzávalók: 50 dkg. marha –apróhús, fél l. száraz vörösbor, 2 ek. olívaolaj, 1 nagy fej
hagyma, 1 nagy cs. petr. zöld, késhegynyi őrölt babérlevél, só, bors,
csipetnyi nádcukor
A finomra metélt vöröshagymát sárgára fonnyasztom, majd a csíkokra vágott marhahúst rádobva fehéredésig pirítom. Fűszerezem, sózom, a borral felöntöm, kis lángon lefedve főzöm. A majdnem puha húshoz adok egy csipetnyi cukrot, petr. zöldet. Zsemlegombóccal, spagettivel tálalom.
Serpenyős rostélyos:
Hozzávalók: 60 dkg. kicsontozott rostélyos, 80 dkg. tisztított újburgonya, 1 nagy fej
vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. kukoricaliszt,
1 púpozott ek. fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, köménymag, só
A felszeletelt húst kiklopfolom, széleit bevagdosom, megsózom. Kukoricalisztbe mártom és mindkét oldalát elősütöm. A visszamaradt zsirdékon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 3 dl. tisztított, szűrt vizet, felforralom, a rostélyosokat visszateszem a serpenyőbe. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, meghintem köménnyel, fedő alatt majdnem puhára párolom. A megpuhult húst a serpenyő egyik oldalára húzom, és mellérakom a hosszúkás cikkekre vágott burgonyát, a kicsumázott paprikát felszeletelve, sózom és annyi tisztított, szűrt vízzel öntöm fel, amennyi szűken ellepi. Fedő alatt készre párolom. Végül belekarikázom a paradicsomot és a finomra vágott petr. zölddel meghintve épp csak összeforralom.
Marhahátszín szegediesen:
Hozzávalók:személyenként 15-18 dkg.-os marhahús szelet, 1 fej vöröshagyma, 1 ek.
édespaprika, 2 db. paradicsom, 1 zöldpaprika szeletekre vágva, olívaolaj
a húst enyhén megsózzuk, s mindkét oldalát forró olajban sárgásbarnára sütjük, aztán félretesszük. A kisült hús zsírjában egy nagy fej finomra vágott vöröshagymát pirítunk, melyet 1 evőkanálnyi paprikával elkeverünk és két megtisztított, apró szeletekre vágott paradicsomot teszünk hozzá, aztán kevés vízzel felengedjük, s a szeleteket belerakjuk. Fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, vékony szeletekre vágott zöldpaprikát teszünk hozzá és puhára pároljuk. A lének el kell fednie a húst.
|