Csokis amarántszelet:
Hozzávalók: 25 dkg. növényi margarin, 15 dkg. nádcukor, 3 ek. karobpor, 10 dkg. szójatejpor,
1 dl. tisztított, szűrt víz, 1ek. étkezési zselatin, 10 dkg. pattogtatott amaránt, 10 dkg.
mazsola, rum ízlés szerint, vaníliapor
1-6-ig egy lábasba bemérjük a hozzávalókat és kb. 5 percig főzzük. A végén belekeverjük az amarántot és a mazsolát, rummal és vaníliaporral ízesítjük. A masszát egy alufóliával kibélelt őzgerincsütőbe tesszük. Kihűlés után deszkára borítjuk, felszeleteljük és pattogtatott amarántban meghempergetve tálaljuk.
Amaránt palacsinta:
Hozzávalók: 1 csésze amaránt, 1 csésze bio tönköly fehérliszt, 1 sütőpor, 1 tojás, 1
csésze szója-, rizs-, vagy diótej
Egy közepes méretű tálba keverjük össze az amarántot, a lisztet, a tojást és a sütőport. Öntsük hozzá a tejet és kanállal jól keverjük össze. Ha túl sűrű a tészta, adjunk hozzá még egy kis tejet.
Müzlikocka:
Hozzávalók: 10 dkg. fenyőmag, 10 dkg. hámozott napraforgómag, 5 dkg. zabpehely, 10 dkg. kókuszreszelék, 4 ek. méz, 4 ek. napraforgó olaj, 5 dkg.tönkölybúzaliszt
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A fenyőmagot és a napraforgómagot robotgéppel középfinomra aprítjuk. Elkeverjük a zabpehellyel, a kókuszreszelékkel és a mézzel. Egy teflonos serpenyőben felmelegítjük az oljat alacsony hőfokon. Állandó kevergetés mellett megpirítjuk benne a keveréket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A ropogós keveréket egy tálba öntjük és elkeverjük a liszttel és 2 ek. tisztított, szűrt vízzel. Hüvelykujjnyi vastagon a sütőlemezre kenjük és lelapítjuk. Esetleg többszörösen hajtogatott fóliával peremet készítünk. A keveréket 10 percig sütjük. A meleg müzlis lepényt 3 cm-es kockákra vágjuk és kihűtjük.
Kókuszgolyó kölesből:
Hozzávalók:1 cs. köles, 1-1 marék tökmag, napraforgómag, mazsola, esetleg zabkorpa, 1 kis darab vaníliarúd megőrölve, vagy a belseje kikaparva, fahéj, 1 dl. méz, 20 dkg. kókuszreszelék, vagy szezámmag
A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, szitán lecsöpögtetjük. Még melegen összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha túl folyós lenne a massza, zabkorpával sűrítjük, golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, vagy szezámmagba forgatjuk.
Hajdinapiskóta karobkrémmel:
Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek. hajdinaliszt, 6 ek. méz, 1 sütőpor, zabkorpa,
Krémhez: 1 l. rizstej, vagy szűrt, tisztított víz, 4 ek. zabpehelyliszt, vagy
3 ek. teljesőrlésű tönkölydara, 2 ek. kukoricakeményítő, 1,5-2 dl. méz,
3 ek. karobpor, 30-40 dkg. növényi margarin
Hagyományos módon piskótát készítünk: a hat tojás szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a mézzel. Ebbe a habos sárgába keverjük bele a liszttel elkevert sütőport, majd óvatosan a habbá vert fehérjét. Olajjal kikent, zabkorpával megszórt tepsiben megsütjük.
A mézet, a karobport és a margarint a rizstejben, vagy a vízben elkeverjük és feltesszük forrni. Mikor forr, behabarjuk a zabpehelyliszttel, vagy lassan beleszórjuk a búzadarát, majd 5 perc állandó keverés után hozzáadjuk a kukoricakeményítőt is, melyet eegy kevés hideg vízzel elkeverünk. Mikor a krém legalább félig kihűlt, a félbe, vagy harmadába vágott piskótalapba töltjük és kívülről is bekenjük. A tetejét megszórhatjuk kókuszreszelékkel, vagy amarántmaggal.
Karobos tönkölydarapuding:
Hozzávalók: teljes kiőrlésű tönkölydara, búzacsíra, karobpor, mazsola, méz
A tönkölydarát karobos vízben megfőzzük és hagyjuk fedő alatt kidagadni, megkeményedni. Teszünk bele mazsolát, búzacsírát, mézet. Ha túl híg lenne a puding, egy kanál, hideg vízben elkevert keményítővel besűríthetjük.
Tönkölybúzadarás, mézes gyümölcsgömböc:
Hozzávalók: 1 cs. tönkölydara, 5 dkg. növényi vaj, kis só, 3 ek. méz, 3 cs. tisztított, szűrt
víz, fahéj, mazsola, mogyoró, dió, vagy napraforgómag, idényjellegű gyümölcsök, kevés citromlé
Két külön lábosban kezdünk el főzni. Egyikben a vajat olvasztjuk fel és búzadarát állandó keverés mellett, kis só hozzáadásával világos barnára pirítjuk. A másikban a vizet, mazsolát, fahéjat tesszük fel főzni. Amikor a víz forr, óvatosan öntsük rá a megbarnult tönkölydarára. Alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd lehúzva a tűzről, lefedjük. 15 percig fedő alatt hagyjuk. Utána, ahogy hűlni kezd, a mézet, friss gyümölcsöket, olajos magvakat és kis citromlevet teszünk bele, gombóc formában tálaljuk.
Sajtos süti:
Hozzávalók: tésztához: 30 dkg. hajdinaliszt, 1 növényi margarin, 1 joghurt, vagy szójatejföl,
kevés só,
A hozzávalókat este összegyúrjuk, éjszakára a hűtőbe esszük. Másnap a tésztát kettéosztjuk, 5mm-re nyújtjuk. Egyik részét kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és megsütjük. A másik részét csak kiszaggatjuk és megsütjük (sem kenni, sem sajttal szórni nem kell!).
Krém:1 joghurt, 1 ek. hajdinaliszt, 1 kk. só
Közepes lángon sűrűsödésig keverjük, majd 2 tojás sárgáját hozzáadjuk. Ha félig kihűlt, 10 dkg. vajat és 10 dkg. reszelt sajtot adunk hozzá. A krémmel összeragasztjuk a kétfajta, kiszaggatott lapocskákat egyenként, majd a ragasztás mentén sajtba forgatjuk.
Répatorta:
Hozzávalók: 2,5 dl. nádcukor, 4 tojás, 3 dl. olaj, 5 dl. reszelt sárgarépa, 5 dl. hajdinaliszt, 1 cs. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tk. fahéj
Krémhez: 1 dob. ricotta túró, 1 vaníliapor, 10 dkg. vaj(!), 2 dl. nádcukor
A cukrot, tojásokat, olajat összekeverem, hozzáadom a reszelt répát, elkeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Kiolajozott, zabkorpával megszórt tepsiben, 180 fokos sütőben 45-60 percig sütöm. A krém hozzávalóit összekeverem és a kihűlt süteményre simítom.
Mézeskalács:
Hozzávalók: tésztához: 50+20 dkg. hajdinaliszt, 20 dkg. langyos méz, 2 tojás, 20 dkg.
porcukorrá darált nádcukor, 1 púpos kk. szódabikarbóna, 5 dkg.
növényi margarin, kis fahéj, pár szem szegfűszeg ( a fahéjjal együtt és kevés
cukorral kávédarálón finomra darálva)
mázhoz: 1 tojás fehérje, 15-25 dkg. nagyon finom, SZITÁLT porcukor, pár
csepp citromlé
A hozzávalókat összegyúrjuk, a lisztből először csak 50 dkg.-ot, gyúrás közben pedig fokozatosan a +20 dkg.-ot hozzáadva. Sokáig kell gyúrni, addig, amíg nem ragad. Hűtőbe tesszük több órára, esetleg egy éjszakára. Gyufaszál vékonyságúra nyújtjuk nagyon lisztezett deszkán. Éles késsel, vagy szaggatóformával kiszaggatjuk. A tepsi hátulján, vagy lapos, sütőpapírral bélelt tepsiben ARANYBARNÁRA sütjük. Sima felületre rakjuk, és ott hagyjuk kihűlni. Díszítés: A tojás fehérjét habbá verjük, közben hozzáadogatjuk a cukrot, pár csepp citromlevet. Addig verjük, amíg az összes cukor el nem fogy. A díszítés szépsége a habtól függ. Ha nem elég cukrot teszünk bele, szétfolyik. Nylonzacskóba töltjük, a zacskó csücskét kicsípjük. Fontos, hogy kicsi legyen a lyuk. Díszítjük és megvárjuk, amíg a hab megszárad.
Almasült:
Hozzávalók: 4 alma, ízlés szerint lekvár, vagy aszalt gyümölcs, édesítőszer, 3 dkg. növényi vaj
mázhoz: szójatej, 3 dkg. hajdinaliszt, édesítőszer, 1 tojás sárgája,
fahéj, növényi vaj
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és a folyékony édesítőt, majd- folyamatos kevergetés közben- fél liter meleg szójatejet. Ha félig kihűlt, belekeverünk egy tojás sárgáját és egy kiskanál őrölt fahéjat. Az almákat meghámozzuk és kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, az almák tetejébe egy kanál lekvárt cseppentünk, vagy ízlés szerint, valamilyen aszalt gyümölcsöt helyezünk, leöntjük a szósszal. Kevés édesítőszerrel meglocsoljuk és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ha megpuhult, kivesszük a sütőből és néhány percnyi pihenő után tálaljuk.
Alma köleságyon:
Hozzávalók: 1 cs. köles, 4-5 db. alma, fahéj, ízlés szerint méz, egy csipet só
A kölest 4-szeres mennyiségű vízben csipet sóval megfőzzük. Ahogy egy kicsit hűlt, 2 ek. mézet belekeverünk. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A megfőtt kölest hőálló tálba öntjük, szép sorba rárakjuk az almacikkeket, megszórjuk fahéjjal, leöntjük egy kevés mézzel és előmelegített sütőben fél óra alatt készre pároljuk. Melegen is, hidegen is egyaránt fogyasztható.
Giga-csokis hajdina muffin:
Hozzávalók:3 tojás, 1 tojás sárgája, 6 dl. kefir, 10 dkg. kukoricaliszt, 40 dkg. hajdinaliszt,
1 dl. olaj, 8 ek. méz, fél csomag vaníliapor, 1 cs. sütőpor, 2 tábla étcsokoládé,
35 dkg. magozott meggy, 1-1 citrom, narancs reszelt héja
A kefirt a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliaport, a kétfajta lisztet, amit összekevertünk a sütőporral. Beletesszük a citrom és a narancs reszelt héját, a meggyet, a felkockázott csokit. Alaposan összedolgozzuk, majd a masszát kivajazott muffin formába tesszük. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 percig sütjük
Forrás: www.margit2.uw.hu
Lazlo Gogolac 2in1 pogácsája:/Lautner módra/
Hozzávalók: 40 dkg. tönköly fehér liszt, 40 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 25 dkg. növényi
margarin, 1 pohár joghurt, 1 cs. élesztő, 1 dl. tej, 15 dkg. reszelt Anikó sajt
(vagy bármilyen füstölt), ízlés szerint só, őrölt bors, 50dkg. héjában főtt
burgonya
A két fajta lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beledolgozzuk a sajtot, joghurtot, sót, borsot, a még langyos, áttört burgonyát, a langyos tejben megfuttatott élesztőt. Nagyon lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Negyed órát pihentetjük.
Erősen lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsiben legalább még fél órát pihentetjük. A tetejét megkenjük tojással. Reszelt sajttal, lenmaggal, szezámmaggal megszórhatjuk, de el is hagyhatjuk.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Rétesek
Hozzávalók: 1 marék liszt, 2 kanál olaj, só, barnacukor, valamilyen gyümölcs a töltelékhez
A sót és egy kis barnacukrot langyos vízzel összekeverünk. Hozzáadjuk a lisztet és az olajat, és tovább keverjük, míg a tészta sima nem lesz. Pihentetjük 15-20 percig, majd jól kinyújtjuk. Az abroszon száradni hagyjuk, hogy ne ragadjon össze a tészta, majd megolajozzuk, és különböző töltelékekkel megtöltjük. Óvatosan összegöngyöljük, a tetejét megolajozzuk és megsütjük.
Hajdina palacsinta
Hozzávalók: ¼ kg hajdinaliszt, 2 kanál méz, só, víz
A lisztet mézzel, egy csipet sóval és vízzel csomómentesre elkeverjük. Palacsintasütőben megsütjük, majd lekvárral vagy diós cukorral megtöltjük és összetekerjük.
Mézes, krémes sütemény
Hozzávalók: lapok: 1 bögre olaj, 10 ek. méz, 3 dkg éleszto, bio tönköly fehérliszt,
(amennyit felvesz 1 bögre víz);
krém: 2 dl szójatej, 12 ek. teljesőrlésű tönkölydara, 2 pohár akácméz, 1 citrom héja
és leve, 1 cs. kókuszreszelék vagy darált dió
Az élesztőből, 1 ek. mézből és picike lisztből kovászt készítünk. Miután megkelt, összevegyítjük a többi alapanyaggal és hagyjuk megkelni. Egyenlő részekre osztjuk, és a tepsi hátán lapokat sütünk, de sütés előtt megszurkáljuk. Majd a meleg lapokat megtöltjük krémmel.
Mézes, krémes sütemény másként
Hozzávalók: 6 evőkanál víz, 6 evőkanál méz, 8 evőkanál olaj, 1 citrom héja és leve, 5-8
kanál szójatej, 1 kanál szódabikarbóna, kurkuma
krém: 10 kanál rizsliszt, 7-7,5 dl növényi tej, méz, 1 csomag vanília cukor,
¼ kg gesztenyepüré
máz: 15 dkg porcukor, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál karobpor
(szentjánoskenyér por), 1 evőkanál olaj
A hozzávalókat összemelegítjük, liszttel összegyúrjuk, és négy lapot sütünk belole. Krém: A rizslisztet a tejben megfőzzük, majd a vaníliacukrot, a mézet és a gesztenyepürét jól összedolgozzuk a megfőzött rizsliszttel. Ezzel töltjük meg a lapok között. Máz: A porcukrot és a karobport összekeverjük, majd az olajat is hozzáadjuk. Ehhez hozzákeverjük a forró vizet, és rögtön a sütemény tetejére kenjük, majd megszórjuk mandulával. Állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Később szeleteljük.
Négerkocka:Hozzávalók:
tészta: 2 dkg. bio nádcukor, 1kk. méz, 1dl olívaolaj, 2ek. inka kávé, 1 ½ dl. tisztított, szűrt víz,
1kk. szódabikarbóna, ½ kg. hajdinaliszt, ½ kg. bio tönköly fehérliszt, (szójatej)
krém: 1l. szójatej, 1kk. vaníliapor, 1kk. stevia, 20 dkg. bio nádcukor, 3dl. rizspor, 1dl.
olívaolaj, 10dkg. növényi vaj
máz: 10 dkg. bio nádcukor, 2 púpozott ek. inka kávé, 2 ek. tisztított, szűrt víz, 5dkg. növényi
vaj
A nádcukrot mézzel, olajjal, kávéval és a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük, majd a hajdinalisztet azonnal hozzákeverjük. A tönkölyliszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, s a kihűlt masszához keverjük. Ha szükséges, egy kis szójatejet adunk hozzá, hogy nyújtható legyen a tészta. 3 egyenlő részre osztjuk és olajozott, lisztezett tepsi hátán kisütjük.
A krémhez a nádcukrot és a 14 ek. szójatejjel összekevert rizsport felforraljuk, az olajjal, szójavajjal összefőzzük és forrón a tésztalapokra töltjük. A tetejére mázt készítünk: a hozzávalókat simára keverjük és a kihűlt tésztára kenjük.
Almás tészta:
Hozzávalók: ½ kg. bio, tönköly fehérliszt, 2dl. olívaolaj, 1dl. tisztított, szűrt, forró víz,
¼ kiskanálnyi só, 1,5kg. alma, 5ek. méz, 1tk. vaníliapor, 2 ek. teljesőrlésű
tönkölydara, kiskanál darált koriander, vagy fahéj
A lisztet összekeverjük az olajjal, hozzáadjuk a forró vizet és jól összegyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, a két lap közé tesszük a tölteléket.
Töltelék: Az almákat lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. Mézzel megdinszteljük. Vaníliával és fahéjjal ízesítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tönkölydarát.
A tészta tetejét megszurkáljuk villával és megsütjük.
Rizsgolyók:
Hozzávalók:15dkg. főtt rizs, 1 cs. vaníliáscukor, ½ citrom, 10dkg. kókusz
A hozzávalókból kis golyókat készítünk, amit dióba, vagy kókuszreszelékbe forgatunk.
Kókuszos golyó:
Hozzávalók:10dkg. főtt bio búza, 5dkg. főtt rizs, 2 ek. méz, 2ek. zabpehely (őrölve, vagy
Egészbe), 2ek. mazsola, 5 kanál dió vagy mandula, kókuszreszelék
A búzát, a rizst, a mézet, diót és mazsolát összegyúrjuk és kis golyókat formálunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Holdacska:
Hozzávalók:15dkg. bio búza, 15dkg. rizs, 1kk. vaníliapor, 1kk. stevia, 1 citrom, 15dkg. dió,
4db. alma, 10dkg. mazsola, 10dkg. kókusz, 4ek. élesztő nélküli, teljesőrlésű
zsemlemorzsa, 5dkg. zabpehely, 4ek. méz
A búzát megfőzzük, majd összekavarjuk a darált dióval, a reszelt almával, a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a tetejére a főtt rizst, vaníliával, citromhéjjal és levével, valamint a kókusszal összekavart masszáját és pogácsa szaggatóval kis holdacskákra vágjuk. Sütőben megsütjük.
Mignon:
Hozzávalók: 25dkg. darált dió, 25dkg. búzacsíra, 5dkg. kókuszreszelék, 1 citrom reszelt héja,
2dkg. forró méz, 1 db. reszelt alma
A forró mézben összekeverjük a hozzávalókat, tehetünk hozzá reszelt almát és kis golyókat formálunk belőle. Majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Hamis piskóta:
Hozzávalók: 1 citrom leve és héja, 1 vaníliarúd, 2,5dl olívaolaj, 2,5dl. tisztított, szűrt víz,
5ek. méz, 1 késhegynyi kurkuma, 5 dkg. élesztő, 10dkg. kókuszreszelék, liszt
Az olajat, vizet, mézet és az élesztőt összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és annyi lisztet, amennyit felvesz. Jól gyúrható legyen, de ne kemény. Majd 15 percig hűtőben hagyjuk pihenni. Ha megkelt, 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és megsütjük. Miután kihűlt, kétfelé osztjuk és kétféle krémmel megkenjük: rizskrémmel és búzakrémmel.
Banános rolád:
Hozzávalók: 15dkg. főtt búza (húsdarálón ledarálva), 10dkg. darált dió, 4ek. méz, 4db.
reszelt alma, 5ek. élesztő nélküli, teljesőrlésű zsemlemorzsa, 10dkg. mandula,
2db. banán
A banán kivételével az összetevőket összegyúrjuk, majd alufóliára kinyújtjuk. A banánt meghámozva, egészben rátesszük a „tésztára” és a belül vizes fólia segítségével feltekerjük. Együtt szeleteljük.
Hókifli:
Hozzávalók: 4 bögre tönköly fehérliszt, 1 bögre tisztított, szűrt víz, vagy ½ bögre szójatej,
1 bögre olaj, 3dkg. élesztő, a töltelékhez lekvár és dió
Az élesztőt felfuttatjuk mézes vízben és utána a többi összetevővel összedolgozzuk. 20 percig pihentetjük, majd kis cipókat formálunk és kinyújtjuk. Derelyemetszővel egy cipóból 8 darabot vágunk és a tésztadarab szélére tesszük a tölteléket. A tölteléktől kezdve feltekerjük. Tepsibe helyezzük és kb. 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, melegen steviából készített porcukorba forgatjuk.
Rizskrém:
Hozzávalók: 10dkg. rizs, 1dl. olívaolaj, 4ek. kókuszreszelék, 2ek. méz, ½-1 citrom leve,
1dl. tisztított, szűrt víz, só
A rizst megfőzzük dupla mennyiségű vízzel, egy kis sóval. A főtt rizs felét összeturmixoljuk az olajjal, a kókusszal, a mézzel, a citrom levével és a vízzel. Ezt a sűrű krémet összekavarjuk a félretett főtt rizzsel.
Gyümölcspuding:
Hozzávalók: ½ l. szójatej, 20dkg. idény gyümölcs, mazsola, méz, gyümölcs a díszítéshez,
rizsliszt
A tejet felforraljuk, beletesszük a mézet és a mazsolát. Állandó kevergetés mellett beleengedjük a rizslisztet és ezzel besűrítjük. Beleöntjük az összeturmixolt gyümölcsöt. Ha felforrt, tálkákba öntjük, gyümölcsökkel díszítjük.
|