biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

Tészták:

 

Paprikás-padlizsános tészta:

Hozzávalók: 25 dkg. durum spagetti, 1 db. közepes padlizsán, 2 db. paprika, 1 fej

                      vöröshagyma, petr. zöld, bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, olaj

Amíg a tészta fő, a felaprított hagymát alig olajon feltesszük pirulni. Kicsit megsózzuk, amikor átlátszó, hozzáadjuk a paprikát petr. zöldet, bazsalikomot, fokhagymát. A félig megpuhult sültekre rátesszük a felkockázott padlizsánt. Ahogy a zöldségek megsültek, megpuhultak, hozzátesszük a közben leszűrt tésztához és egy kicsit még együtt pirítjuk. 

 

Csőben sült karfiolos tészta:

Hozzávalók: 25 dkg. teljesőrlésű makaróni, vagy spagetti tészta, 1 kg. karfiol, petrezselyem,

                      6 gerezd fokhagyma, olaj, joghurt

A tésztát és a karfiolt külön-külön megfőzzük, a joghurtot összekeverjük a petrezselyemmel és a kinyomott fokhagymával. A tésztát és a karfiolt kiolajozott cseréptálba tesszük, leöntjük az öntettel, majd előmelegített sütőben átsütjük.

 

Répás-cukkinis tészta:

Hozzávalók: 2 saláta cukkini, 4 közepes sárgarépa, 1 db. zabtejszín, 1 póréhagyma,

                      durum spagetti, ízlés szerint só, vega-mix, növényi margarin

A tésztát feltesszük főni, a cukkinit alapos tisztítás után héjastól a reszelő durvább fokán, a tisztított répával lereszeljük, a póréhagymát felaprítjuk.

Amíg a tészta fő, a póréhagymát kevés növényi margarinon feltesszük dinsztelni, ahogy félig megpuhult, hozzáadjuk a répát, fűszerezzük és folyamatos kevergetés mellett puhára pirítjuk. Amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a cukkinit és együtt pirítjuk még kb. 10 percig, majd hozzáadjuk a zabtejszínt. Megvárjuk, míg a tejszínnel egy kicsit besűrűsödik. Ráöntjük a már kifőtt, leszűrt tésztára, alaposan összekeverjük.

Ha nem akar besűrűsödni a szószunk, egy evőkanálnyi burgonyakeményítőt eldolgozunk kb. fél deci vízzel és lassan hozzáöntjük a szószunkhoz.

 

Különleges tészta csirkemájjal:

Hozzávalók: 20 dkg. zöldborsó, 1 kisebb karfiol, 3 szál sárgarépa, 1 kis zeller, 2 fehérrépa,

                      20 dkg. csirkemáj, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 1 tv paprika, só, bors,

                      szerecsendió, 1 l. zöldség- vagy húslé, gyömbér, joghurt, zabtejszín, rizsliszt

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, a csirkemájat alaposan megmossuk, kettévágjuk. Alig olajon feltesszük a hagymát dinsztelni, beletesszük a csirkemájat és 8-10 perc folyamatos kevergetés után kiemeljük a hagymából. A felaprított zöldségeket a máj helyére tesszük, egy kevés zöldség-, vagy húslével felöntöm. Keveset öntsünk alá, hogy a zöldségek inkább csak párolódjanak, ne főjenek. Ízlés szerint fűszerezzük és a paprikát, paradicsomot egészben mellé tesszük. Amikor a zöldségek megpuhultak, a paradicsomot, paprikát kiemeljük, beletesszük a májat és hozzáöntjük a maradék levest. Miután felfőtt beleöntjük a zabtejszínt, majd, ha ezzel is felfőtt, joghurtos-rizslisztes habarással besűrítjük a szószt. Durum spagettit főzünk hozzá. A húsimádók egy natur-szeletre tegyék a szószt, mellé tálalják a tésztát.

Én hús nélkül is nagyon szeretem.

 

Juhsajtos spagetti:

Hozzávalók:200 g lágy juhsajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 maroknyi zsályalevél, 300 g.

                     durum spagetti, só. 4 ek. olívaolaj, őrölt bors

A juhsajtot finoman szétmorzsoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, A zsályaleveleket vékony csíkokra vágjuk. A tésztát bő, sós vízbe feltesszük főni. Közben egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd egész kis lángon megpároljuk benne a fokhagymát és a zsályát. A leszűrt, lecsöpögtetett tésztát a zsályához keverjük. Bőségesen megszórjuk borssal, összekeverjük a juhsajttal és azonnal tálaljuk.

 

Vegetáriánus lasagne:

Hozzávalók: 15 g szárított gomba, 2 kisebb cukkini, 2 piros paprika, 1 hagyma, 2 gerezd

                      fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. kakukkfű, só, bors, 100 g  ricotta, 2 ek. szárított

                      medvehagyma, 1 ek. snidling, 125 g. mozzarella, ˝ l. paradicsomlé, 200g

                      zabtejszín, szerecsendió, 12 nem előfőzött lasagnelap, 2 ek. növényi margarin

A gombát langyos vízbe áztatjuk. A cukkinit és a paprikát megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A gombát leszűrjük, felvágjuk. A ricottát villával összetörjük, elkeverjük a medvehagymával, snidlinggel, kevés sóval, borssal. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és előbb erős, majd közepes lángon kevergetve 10 perc alatt pürévé pároljuk a gombát, a hagymát, a fokhagymát. Kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, kihűtjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A bekevert ricottát kockára vágott mozzarellával összedolgozzuk. A paradicsomlevet elkeverjük a tejszínnel, a sóval, borssal és a szerecsendióval. A lasagnelapokat, a zöldséges keveréket, a ricottát és a paradicsomszószt  rétegesen egy tűzálló tálba helyezzük. A tetejére paradicsomszószt és sajtot teszünk, megszórjuk kis vajdarabkákkal. A lasagnét a forró sütőbe tesszük és addig pirítjuk, míg a teteje szépen meg nem pirul, kb. 30-40 perc.

 

Sült kagylótészta:

Hozzávalók: 8 nagy kagylótészta, só, 1 ek. növényi vaj, 1 kisebb hagyma, 100 g. nyers 

                      sonka, 2 ek. olaj, 1 zacskó mélyhűtött leveszöldség, 200g. ricotta, 1 ek. reszelt

                      parmezán, vagy ementáli sajt, őrölt szerecsendió, bors, 2 nagyobb paradicsom

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát bő, sós vízben félkeményre főzzük, szűrés és csöpögtetés után vajjal összekeverjük. A hagymát megpucoljuk. A sonkát és a hagymát finomra vágjuk és egy evőkanál forró olajon megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a leveszöldséggel, a ricottával, a reszelt sajttal, a szerecsendióval, a sóval és a borssal. A paradicsomot meghámozzuk, felszeleteljük és egy sütőformába tesszük. A kagylótésztákat a paradicsomokra helyezzük, és megtöltjük a ricottás keverékkel. A maradék olajat rálocsoljuk. A tésztát forró sütőben kb. 25 percig sütjük.

Tipp: Ehhez az ételhez a normálnál nagyobb, kb. barack nagyságú kagylótészta szükséges. Ilyen tésztát legutóbb A Duna Plaza-ban lévő élelmiszerüzletben vettem, de kapható olasz csemegeüzletben is.

 

Rizstészta medvehagymás pestoval:

Hozzávalók: 500g rizstészta, 6 ek. fenyőmag, 100 g friss bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma,

                      ˝ tk. só, 5 ek. reszelt parmezán, 1,2 dl. olívaolaj, 8-10 db. medvehagymalevél

Feltesszük a vizet kevés sóval főni. Amint felforrt, ráöntjük a rizstésztákra, melyeket egy jól zárható edénybe tettünk. A rizstésztát nem kell főzni! Amíg a tészta puhul, addig elkészítjük a pestot, mely leírását megtalálod a szendvicskrémek, pástétomok menüpontban. 15-20 perc elteltével a tésztát leszűrjük és összekeverjük a pestoval.

Tipp: A rizstésztából többféle létezik, én olyat szoktam venni, ami ízesített (színezett), tálalásnál a kis színes „tésztagömbök” nagyon mutatósak. Ezt a fogást glutén allergiások, candidások, vegetáriánusok is fogyaszthatják.

 

Masni-tészta tonhallal és tejszínes gombával:

Hozzávalók: 500 g farfalle(masni) tészta, 60 g növényi margarin, 1 ek. olívaolaj, 1 fej

                      vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 120 g. gomba, 250 ml. zabtejszín,

                      450 g. friss tonhal, 1 ek. citromlé, 1 ek. petr. zöld

A vajat és az olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát kislángon enyhén megpirítjuk. A szeletekre vágott gombát hozzáadjuk és 2 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel és felforraljuk. Takaréklángon forraljuk, ameddig a szósz kicsit besűrűsödik. A tonhalat kockákra vágjuk, majd a szószhoz adjuk. A citromlével, a felaprított petrezselyemmel, sóval és borssal együtt jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett készre főzzük. A tésztát egy nagy fazékban a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük és óvatosan a ragura merjük.

Tipp: Amennyiben durum-, vagy teljes kiőrlésű tésztával készítjük az ételt, diétázók is fogyaszthatják, ha kukoricalisztből készült tésztát használunk, glutén allergiásoknak is ajánlható. A tonhal a tápértéket jelentősen megnöveli, mivel a hal húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető, a benne lévő omega-3 zsírsavak kedvezően hatnak az érrendszerre.

 

 

 

Sütőtökös makaróni:

Hozzávalók: 500g  makaróni, 1 kg. sütőtök, 2 póréhagyma, 30 g. növényi margarin, csipet

                      szerecsendió, 320 ml zabtejszín, 3 ek. fenyőmag, 1,5 dl húsleves

a sütőtököt meghámozzuk, a magokat kikaparjuk, a húsát pedig apróra daraboljuk. A póréhagymát alaposan megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és enyhén megpároljuk benne a póréhagyma karikákat. Időnként megkeverjük. A sütőtökkockákat hozzáadjuk, szerecsendióval meghintjük, és fedő alatt 8 percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt és kb. 1,5 dl húslevest, majd felforraljuk. Újabb 8 perc alatt puhára pároljuk a sütőtököt. A fenyőmagot egy másik edényben, szárazon, zsiradék nélkül, a serpenyőt enyhén rázogatva, enyhén megpirítjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben a szokott módon kifőzzük, leszűrjük. A szósszal összekevert tésztát megszórjuk a pirított fenyőmagokkal és tálaljuk.

Tipp: A sütőtök húsa, ahogy a színe is mutatja, tele van karotinoidokkal, C- és B vitaminnal. Számos betegség megelőzésére szolgál, így pl.: vese-, máj-, bélbetegségek. A karotinoidok és a C-vitamin hatásos szabadgyökfogó, így jelentős szerepet kapnak a daganatos betegségek megelőzésében.

 

Oldal tetejére! .

menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?