biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

Köretek

 

Kölesganca:

Régebben böjti étel volt. A megmosott kölest fedő alatt,szűrt, tisztított vízben , sóval, borsikafűvel, szerecsendióval puhára párolták. Annyi teljesőrlésű liszttel keverték el, amennyit felvett. Folyamatos keverés mellett addig főzték, míg el nem vált az edény falától. Forró, olajos kanállal tepsibe szaggatták és sütőben rózsaszínűre sütötték.

Tipp: A köles laktató étel, de nem nehéz a gyomornak. Tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, melyek kedvezően hatnak a körömre, hajra, bőrre és az egész immunrendszerre.

 

Medvehagymás hajdina:

Hozzávalók: 1 csésze hajdina, friss, vagy szárított medvehagyma, őrölt szerecsendió,

                       majoranna, gyömbér, só, olaj

A kiválogatott, megmosott hajdinát kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és a medvehagyma kivételével a fent említett fűszerekkel ízesítjük. Amikor az összes levét elfőtte és lekapcsoltuk alatta a tűzhelyet, sok medvehagymát szórunk a tetejére és a fedő alatt kb. egy órát hagyjuk pihenni. Tálalás előtt jól összekeverjük.

Tipp: Ez a köret szaftosabb ételekhez nagyon jól illik, candidások, diétázók, glutén allergiások is fogyaszthatják. A népi gyógyászat régóta használja érrendszeri, keringési zavaroknál. A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedő a fehérjetartalma is.

 

Zöldséges hajdinagombóc:

Hozzávalók: 1-1 csésze hajdina, hajdinaliszt, 1 póréhagyma, 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 kis

 

                       zeller, petrezselyem levél, bazsalikom, olaj

A kiválogatott hajdinát előbb olajon megpirítjuk, majd annyi tisztított, szűrt vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Megfűszerezzük bazsalikommal, beletesszük a megtisztított, lereszelt zöldségeket, egy tojást, majd annyi hajdinalisztet, hogy formázható legyen. Gombócokat formálunk belőle és lobogó vízben kifőzzük.

Tipp: Vegetáriánusok a tojás helyett kevés szója, vagy rizstejet használhatnak a tojás helyett. Bármilyen sült mellé köretnek, vagy magában mártással, szósszal nagyon finom.

 

Zöldséges-pirított barnarizs:

Hozzávalók:1 csésze barnarizs, 2 sárgarépa, 1 közepes zeller, 1 paprika, 1-1 piros és zöld

 

                      kaliforniai paprika, sötét szójaszósz, szezámolaj, lenmagolaj, gyömbérolaj,

 

                      fokhagymaolaj, só, vega-mix

A rizst 2,5x-es vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és hosszú, vékony csíkokra vágjuk. A wokot, vagy egy nagyobb, teflonos serpenyőt néhány csepp olívaolajjal kikenünk és felforrósítunk. Beletesszük a csíkokra vágott zöldségeket, a paprikák kivételével. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk őket, míg puhák lesznek, majd hozzájuk adjuk a kész rizst és a tv paprikát, néhányszor átkeverjük, ételízesítővel (vega-mix), fokhagymaolajjal és gyömbérolajjal ízesítjük, majd szójaszószt öntünk rá. Továbbra is állandóan kevergetjük, 4-5 perc elteltével a kaliforniai paprikát is hozzáadjuk, még 2-3 percig pirítjuk, kevergetjük, majd a tűzről levéve néhány csepp szezámolajjal, lenmagolajjal meglocsoljuk, lefedjük és néhány percig gőz alatt pihentetjük.

Tipp: Fogyasztható köretként is, de önmagában is tápláló. A fokhagymaolajat helyettesíthetjük fokhagymával, a gyömbérolajat őrölt, vagy reszelt gyömbérrel. Ebben az esetben ezeket a hozzávalókat a zöldségekkel egy időben tesszük a wokba. A rizst lehet helyettesíteni durum-, rizs-, vagy teljes kiőrlésű tésztával. Garantáltan sokkal finomabb, mint amit a kínai büfékben pirított tészta néven vásárolsz. És legalább tudod, hogy mi van benne. A barnarizses változatát fogyaszthatják candidások, ételallergában szenvedők, diétázók egyaránt.

 

Bulgur:

Hozzávalók:1 csésze bulgur, 3-4 gerezd fokhagyma, vega-mix   

A bulgurt kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd 2x-es mennyiségű vízzel felengedjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a fokhagymát is. Ha a vizét elfőtte, levesszük a tűzről, de fedő alatt még hagyjuk fél órát pihenni.

Tipp:

A bulgur egy durumbúza-töret, így fokhagymásan elkészítve igen ízletes. Sokféle ételhez használható,  a továbbiakban találsz majd még receptet ezzel a gabonával. Candidásoknak, glutén érzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása.

 

Fokhagymás kínai kel:

Hozzávalók: 1 fej kínai kel, római kömény, 5 gerezd fokhagyma, olíva olaj

A fokhagymát összezúzzuk, olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a kockára vágott kínai kelt és a köményt. Kevergetés mellett nagy lángon addig pirítjuk, míg a káposzta megpuhul. Ha szükséges, készítés közben kevés vizet adhatunk hozzá.

Tipp: Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor igen ízletes köretként, de önmagában is fogyasztható étel. Ez a recept egyik bizonyítéka annak, hogy nem feltétlen kell egy ételnek bonyolultnak lennie ahhoz, hogy finom legyen. A kínai kelről bővebben a wok-leírás oldalán olvashatsz.

 

Sonkás gombóc:

Hozzávalók: 50 dkg. bio burgonya, 3 ek. hajdinaliszt, 2 tojás, 10 dkg. pulykamellsonka, egy

 

                      kevés törött bors, só, olaj a sütéshez

A bioburgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és még melegen áttörjük. Elkeverjük a hajdinaliszttel, 2 tojás sárgájával, 10 dkg. apróra vágott, vagy darált sonkával, törött borssal, sóval és a tojásfehérjékből fölvert kemény habbal. A masszából gombócokat formálunk, egy kissé ellapítjuk és kisütjük.

Tipp:

A bioburgonyát ebben az esetben héjastól is felhasználhatjuk, hiszen mint a legtöbb zöldségnek, a burgonyának is közvetlenül a héja alatt van jelen legnagyobb mértékben a tápértékét adó ásványi anyagok, vitaminok jelentős része.

 

Gombakotlett:

Hozzávalók: 30 dkg. gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 3 teljesőrlésű lisztből, élesztő nélkül

 

                      készült  zsemle, 2 tojás, 1 kanál növényi margarin, 2 kanál búzacsíra, 1 csokor

 

                      petrezselyem zöld,  só, törött bors, kukoricaliszt, tojás fehérje

A gombákat vékony lemezkékre vágjuk és az apróra vágott, vagy reszelt hagymával, petrezselyemmel egy kanál vajban puhára pároljuk. Belekeverjük a beáztatott, kifacsart zsemléket, 2 egész tojást, ízesítjük sóval, borssal. Lapos szeleteket formálunk belőle, kukoricalisztbe, enyhén habosított tojásfehérjébe és búzacsírába forgatjuk, majd kisütjük.

Tipp: Glutén allergiások búzacsíra helyett használjanak pattogtatott amarántot.

 

Karfiol krokett:

Hozzávalók: 80 dkg. karfiol, 2 élesztő nélküli, teljesőrlésű zsemle, kis fej vöröshagyma,

                       4 dkg. növényi margarin, 2 tojás, 1 dl. szójajoghurt, só, 3 kanál kukoricaliszt,

 

                       3 kanál búzacsíra

A karfiolt puhára főzzük, szitán lecsurgatjuk. A margarinban halványra pirítunk egy fej apróra vágott, vagy reszelt hagymát, beletesszük az áztatott és kifacsart zsemléket, 1 dl.joghurtot, összekeverjük a karfiollal, ütünk bele egy egész tojást, sózzuk, jól eldolgozzuk és kis kroketteket formálunk belőle. Kukoricalisztbe, tojásfehérjébe, búzacsírába forgatjuk és kevés forró olajban kisütjük.

Tipp: Candidások ebben az esetben is használjanak búzacsíra helyett amarántot. Igazán finom egy gombás, zabtejszínes csirkemellel.

 

Gombás rizottó jázminrizsből:

Hozzávalók: 1 csésze jázminrizs, 20 dkg. apró szeletekre vágott gomba,6 dl forró

 

                       zöldségleves, ˝ dl száraz, fehérbor, só, fehér bors, parmezán, 1 kisebb póré

A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, kevés növényi margarinon megfuttatjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát és addig hagyjuk dinsztelődni, míg a levét elfövi. Közben a riszt enyhén megpirítjuk, de nem hagyjuk, hogy a rizsszemek megbarnuljanak. Apránként, állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a zöldséglevet. Csak akkor ötjük hozzá az újabb kicsi adagot, ha már az előzőt magába szívta a rizs. Két levespermetezés között hozzáöntjük a fehérbort. Ki kell főnie a borból az alkoholnak. Ha már az összes levet hozzáadtuk, hozzákeverjük a gombás-hagymás sültet, egyet még rottyantunk rajta, lezárjuk alatta a tűzhelyet, megszórjuk kevés parmezánnal, és fedő alatt hagyjuk pár percig pihenni.

Tipp: A rizottó eredetileg olasz köret, mely készítésénél különösen figyelni kell arra, hogy az ételt állandó kevergetés mellett készítsük el folyamatos zöldségleves adagolással. Ezzel biztosítjuk, hogy a rizs egyenletesen szívja fel a nedvességet, mindenhol kellőképpen átjárja a kellemes íz. Szaftosabb, mint a hagyományos módon elkészített rizs, így sima sültekkel kiváló.

 

Oldal tetejére! .

menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal