Kretek
Klesganca:
Rgebben bjti tel volt. A megmosott klest fed alatt,szrt, tiszttott vzben , sval, borsikafvel, szerecsendival puhra proltk. Annyi teljesrls liszttel kevertk el, amennyit felvett. Folyamatos kevers mellett addig fztk, mg el nem vlt az edny faltl. Forr, olajos kanllal tepsibe szaggattk s stben rzsasznre stttk.
Tipp: A kles laktat tel, de nem nehz a gyomornak. Tele van rostokkal, svnyi anyagokkal, melyek kedvezen hatnak a krmre, hajra, brre s az egsz immunrendszerre.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Medvehagyms hajdina:
Hozzvalk: 1 cssze hajdina, friss, vagy szrtott medvehagyma, rlt szerecsendi,
majoranna, gymbr, s, olaj
A kivlogatott, megmosott hajdint kevs olajon megpirtjuk, majd felntjk ktszeres mennyisg vzzel s a medvehagyma kivtelvel a fent emltett fszerekkel zestjk. Amikor az sszes levt elftte s lekapcsoltuk alatta a tzhelyet, sok medvehagymt szrunk a tetejre s a fed alatt kb. egy rt hagyjuk pihenni. Tlals eltt jl sszekeverjk.
Tipp: Ez a kret szaftosabb telekhez nagyon jl illik, candidsok, ditzk, glutn allergisok is fogyaszthatjk. A npi gygyszat rgta hasznlja rrendszeri, keringsi zavaroknl. A hajdinban tallhat a legtbb magnzium, kalcium, aminosav s kiemelked a fehrjetartalma is.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Zldsges hajdinagombc:
Hozzvalk: 1-1 cssze hajdina, hajdinaliszt, 1 prhagyma, 1 fehrrpa, 1 srgarpa, 1 kis
zeller, petrezselyem levl, bazsalikom, olaj
A kivlogatott hajdint elbb olajon megpirtjuk, majd annyi tiszttott, szrt vzben, amennyi ppen ellepi, megfzzk. Megfszerezzk bazsalikommal, beletesszk a megtiszttott, lereszelt zldsgeket, egy tojst, majd annyi hajdinalisztet, hogy formzhat legyen. Gombcokat formlunk belle s lobog vzben kifzzk.
Tipp: Vegetrinusok a tojs helyett kevs szja, vagy rizstejet hasznlhatnak a tojs helyett. Brmilyen slt mell kretnek, vagy magban mrtssal, szsszal nagyon finom.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Zldsges-pirtott barnarizs:
Hozzvalk:1 cssze barnarizs, 2 srgarpa, 1 kzepes zeller, 1 paprika, 1-1 piros s zld
kaliforniai paprika, stt szjaszsz, szezmolaj, lenmagolaj, gymbrolaj,
fokhagymaolaj, s, vega-mix
A rizst 2,5x-es vzben megfzzk. A zldsgeket megtiszttjuk s hossz, vkony cskokra vgjuk. A wokot, vagy egy nagyobb, teflonos serpenyt nhny csepp olvaolajjal kikennk s felforrstunk. Beletesszk a cskokra vgott zldsgeket, a paprikk kivtelvel. Folyamatos kevergets mellett addig pirtjuk ket, mg puhk lesznek, majd hozzjuk adjuk a ksz rizst s a tv paprikt, nhnyszor tkeverjk, telzestvel (vega-mix), fokhagymaolajjal s gymbrolajjal zestjk, majd szjaszszt ntnk r. Tovbbra is llandan kevergetjk, 4-5 perc elteltvel a kaliforniai paprikt is hozzadjuk, mg 2-3 percig pirtjuk, kevergetjk, majd a tzrl levve nhny csepp szezmolajjal, lenmagolajjal meglocsoljuk, lefedjk s nhny percig gz alatt pihentetjk.
Tipp: Fogyaszthat kretknt is, de nmagban is tpll. A fokhagymaolajat helyettesthetjk fokhagymval, a gymbrolajat rlt, vagy reszelt gymbrrel. Ebben az esetben ezeket a hozzvalkat a zldsgekkel egy idben tesszk a wokba. A rizst lehet helyettesteni durum-, rizs-, vagy teljes kirls tsztval. Garantltan sokkal finomabb, mint amit a knai bfkben pirtott tszta nven vsrolsz. s legalbb tudod, hogy mi van benne. A barnarizses vltozatt fogyaszthatjk candidsok, telallergban szenvedk, ditzk egyarnt.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Bulgur:
Hozzvalk:1 cssze bulgur, 3-4 gerezd fokhagyma, vega-mix
A bulgurt kevs olajon enyhn megpirtjuk, majd 2x-es mennyisg vzzel felengedjk, fszerezzk s hozzadjuk a fokhagymt is. Ha a vizt elftte, levesszk a tzrl, de fed alatt mg hagyjuk fl rt pihenni.
Tipp:
A bulgur egy durumbza-tret, gy fokhagymsan elksztve igen zletes. Sokfle telhez hasznlhat, a tovbbiakban tallsz majd mg receptet ezzel a gabonval. Candidsoknak, glutn rzkenyeknek nem ajnlott a fogyasztsa.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Fokhagyms knai kel:
Hozzvalk: 1 fej knai kel, rmai kmny, 5 gerezd fokhagyma, olva olaj
A fokhagymt sszezzzuk, olajon megfuttatjuk, majd rtesszk a kockra vgott knai kelt s a kmnyt. Kevergets mellett nagy lngon addig pirtjuk, mg a kposzta megpuhul. Ha szksges, kszts kzben kevs vizet adhatunk hozz.
Tipp: Nagyon egyszer, gyorsan elkszthet, ugyanakkor igen zletes kretknt, de nmagban is fogyaszthat tel. Ez a recept egyik bizonytka annak, hogy nem felttlen kell egy telnek bonyolultnak lennie ahhoz, hogy finom legyen. A knai kelrl bvebben a wok-lers oldaln olvashatsz.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Sonks gombc:
Hozzvalk: 50 dkg. bio burgonya, 3 ek. hajdinaliszt, 2 tojs, 10 dkg. pulykamellsonka, egy
kevs trtt bors, s, olaj a stshez
A bioburgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk s mg melegen ttrjk. Elkeverjk a hajdinaliszttel, 2 tojs srgjval, 10 dkg. aprra vgott, vagy darlt sonkval, trtt borssal, sval s a tojsfehrjkbl flvert kemny habbal. A masszbl gombcokat formlunk, egy kiss ellaptjuk s kistjk.
Tipp:
A bioburgonyt ebben az esetben hjastl is felhasznlhatjuk, hiszen mint a legtbb zldsgnek, a burgonynak is kzvetlenl a hja alatt van jelen legnagyobb mrtkben a tprtkt ad svnyi anyagok, vitaminok jelents rsze.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Gombakotlett:
Hozzvalk: 30 dkg. gomba, 1 kis fej vrshagyma, 3 teljesrls lisztbl, leszt nlkl
kszlt zsemle, 2 tojs, 1 kanl nvnyi margarin, 2 kanl bzacsra, 1 csokor
petrezselyem zld, s, trtt bors, kukoricaliszt, tojs fehrje
A gombkat vkony lemezkkre vgjuk s az aprra vgott, vagy reszelt hagymval, petrezselyemmel egy kanl vajban puhra proljuk. Belekeverjk a beztatott, kifacsart zsemlket, 2 egsz tojst, zestjk sval, borssal. Lapos szeleteket formlunk belle, kukoricalisztbe, enyhn habostott tojsfehrjbe s bzacsrba forgatjuk, majd kistjk.
Tipp: Glutn allergisok bzacsra helyett hasznljanak pattogtatott amarntot.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Karfiol krokett:
Hozzvalk: 80 dkg. karfiol, 2 leszt nlkli, teljesrls zsemle, kis fej vrshagyma,
4 dkg. nvnyi margarin, 2 tojs, 1 dl. szjajoghurt, s, 3 kanl kukoricaliszt,
3 kanl bzacsra
A karfiolt puhra fzzk, szitn lecsurgatjuk. A margarinban halvnyra pirtunk egy fej aprra vgott, vagy reszelt hagymt, beletesszk az ztatott s kifacsart zsemlket, 1 dl.joghurtot, sszekeverjk a karfiollal, tnk bele egy egsz tojst, szzuk, jl eldolgozzuk s kis kroketteket formlunk belle. Kukoricalisztbe, tojsfehrjbe, bzacsrba forgatjuk s kevs forr olajban kistjk.
Tipp: Candidsok ebben az esetben is hasznljanak bzacsra helyett amarntot. Igazn finom egy gombs, zabtejsznes csirkemellel.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Gombs rizott jzminrizsbl:
Hozzvalk: 1 cssze jzminrizs, 20 dkg. apr szeletekre vgott gomba,6 dl forr
zldsgleves, dl szraz, fehrbor, s, fehr bors, parmezn, 1 kisebb pr
A prhagymt megtiszttjuk, felkarikzzuk, kevs nvnyi margarinon megfuttatjuk, hozzadjuk a vkony szeletekre vgott gombt s addig hagyjuk dinszteldni, mg a levt elfvi. Kzben a riszt enyhn megpirtjuk, de nem hagyjuk, hogy a rizsszemek megbarnuljanak. Aprnknt, lland kevergets mellett hozzntjk a zldsglevet. Csak akkor tjk hozz az jabb kicsi adagot, ha mr az elzt magba szvta a rizs. Kt levespermetezs kztt hozzntjk a fehrbort. Ki kell fnie a borbl az alkoholnak. Ha mr az sszes levet hozzadtuk, hozzkeverjk a gombs-hagyms sltet, egyet mg rottyantunk rajta, lezrjuk alatta a tzhelyet, megszrjuk kevs parmeznnal, s fed alatt hagyjuk pr percig pihenni.
Tipp: A rizott eredetileg olasz kret, mely ksztsnl klnsen figyelni kell arra, hogy az telt lland kevergets mellett ksztsk el folyamatos zldsgleves adagolssal. Ezzel biztostjuk, hogy a rizs egyenletesen szvja fel a nedvessget, mindenhol kellkppen tjrja a kellemes z. Szaftosabb, mint a hagyomnyos mdon elksztett rizs, gy sima sltekkel kivl.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Oldal tetejre! . |