biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

Sültek, feltétek:

 

Bulgurlabdák:

 

Hozzávalók: 1 csésze bulgur, 2 cs. búzacsíra, fél fej hagyma, 1-1 ek. majoránna, főtt zeller,

 

                       oregano, bazsalikom, 2 ek. kurkuma, 2 ek. felaprított petr. zöld., 2-3 gerezd

 

                       áttört fokhagyma, olaj

A bulgurt kurkumás vízben megfőzzük, leszűrjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a fűszereket. A bulgurt egy kicsit szét kell főzni a megfelelő állaghoz, ha pergős marad, nem áll össze a formázás során. Kis golyócskákat formálunk belőle, megforgatjuk búzacsírában és kiolajozott tepsibe rakva, nagy lángon kb. 10-20 percig sütjük, amíg a külseje megpirul.

 

Tipp: Glutén allergiásoknak nem ajánlott ez a feltét, de hajdinával elkészítve, a búzacsíra helyett kukoricalisztbe forgatva, már számukra is elérhető ez a különleges feltét. Ha nagyon szétesős, akkor teszek bele egy nyers tojást, így már biztosan jobban formázható, süthető.

 

 

 

Zöldségfasírt:

 

Hozzávalók: 25-25 dkg. sárgarépa, zöldborsó, tök, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg. zabpehely,

 

                       3 ek. bármilyen teljes kiőrlésű liszt, 2 ek. búzakeményítő, őrölt kömény,

 

                       majoránna, borsikafű, bazsalikom, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 cs. petr. zöld, olaj

Olajon megfuttatjuk a hagymát, majd rászórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott, lereszelt zöldségeket (a tököt nyomkodjuk ki), kevés vízzel, kb. másfélszeres mennyiséggel és hagyjuk megdagadni. Ezután hozzátesszük a zöldségeket, a lisztet és a keményítőt. Kiolajozott tepsiben sütjük ki a pogácsákat.

 

Burger:

 

Hozzávalók:2 csésze barnarizs megfőve, fél cs. tofu, 1 közepes fej hagyma finomra vágva,

 

                     2 szál újhagyma aprítva, 1 tk. őrölt szezámmag, 1 cs. petrezselyem, 1-2 gerezd

 

                     fokhagyma, olaj 

Nyomkodjuk szét a tofut villával, adjuk hozzá az áttört fokhagymát, majd keverjük össze a rizzsel és a többi hozzávalóval. Nedves kézzel formáljunk belőle pogácsákat és süssük kevés olajon ropogósra.

 

Tipp: Ételallergiában, candidában szenvedők, vegák, diétázók egyaránt fogyaszthatják

 

 

Cukkiniszelet:

 

Hozzávalók: 4-5 ek. púpozott zabpehely, teljes kiőrlésű liszt, 0,5 kg

. cukkini, borsikafű,

 

                      majoránna, pirospaprika, kevés citromlé, olaj

Megmossuk a cukkinit, finomra reszeljük és meglocsoljuk citromlével, majd összekeverjük a zabpehellyel és a fűszerekkel. Pár perc állás után annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Egy vékonyan kiolajozott serpenyőbe evőkanálnyi adagonként tesszük bele a tésztát, azt elsimítjuk és mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Azonnal tálaljuk.

 

Tipp: Candidások, glutén allergiások hajdinalisztet használjanak a sűrítéshez, rostban gazdag, ezáltal elősegíti a bél perisztaltikáját. A cukkini rostban, vitaminokban gazdag zöldségféle, fogyókúrában is használható.

 

 

Sárgarépás lepénykék:

 

Hozzávalók: 50 dkg. krumpli, 2 nagy szál sárgarépa, 3 ek. rizsliszt, 1 dl

. szója-, vagy rizstej,

 

                       1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 tk. só és majoránna, 1 mokkáskanál törött

 

                        fekete bors, 5 ek. olaj

A sárgarépát és a krupmlit meghámozom, megmosom, leszárítom és a reszelő durvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem, majd 2 ek. olajjal, tejjel és liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, belekeverem a reszelt krumplit  és a sárgarépát. Serpenyőben alig olajon kisütöm az evőkanállal lelapított kis halmokat.

 

Tipp: Vegetáriánusok  tojás helyett több rizs-, vagy szójatejet használjanak egy kevés keményítővel elkeverve. A sárgarépában lévő béta-karotin hatékonyan alakul át szervezetünkben A-vitaminná, a benne lévő finom rostok pedig segítik az emésztést.

 

 

Padlizsánpogácsa:

 

 

Hozzávalók: 2 db. padlizsán, só és élesztő nélküli zsemlemorzsa, teljes kiőrlésű liszt, 1 ek.

 

                      friss bazsalikom, pirospaprika, 2 ek. növ. margarin, olaj

Vágjuk kockára a padlizsánt, majd margarinon pároljuk félig puhára. Szűrés után daráljuk le, keverjünk hozzá durvára vágott bazsalikomot, zsemlemorzsát és kevés pirospaprikát. A masszából formázzunk lapos pogácsákat és lisztbe forgatva, forró olajban süssük ki.

 

Tipp: A sütést alig olajban végezzük, mert bár a padlizsán nagyon jól beilleszthető a fogyókúrába, rengeteg olajat tud felvenni.

 

 

Karfiolfasírt:

 

Hozzávalók: 0,5 kg

. karfiol, 3 ek. teljes kiőrlésű liszt, 2 ek. lenmagliszt, majoránna, 2 gerezd

 

                      fokhagyma, zsemlemorzsa, vagy búzacsíra, növényi margarin

A karfiolt puhára főzzük és villával összetörjük. Összedolgozzuk a lisztekkel és a fűszerekkel, majd kikent, zsemlemorzsával, vagy csírával meghintett tepsiben megsütjük. Hamar megsül.

 

Tipp: A karfiol a keresztes virágúak családjába tartozik, így minden rokonához hasonlóan eredményesen használható a daganatos betegségek elleni harcban.

 

 

 

Amarántos rántott szelet:

 

 

 

Hozzávalók:1,5 csésze pattogtatott amaránt, tk. bors, tk. szárított mustár, 1,5 tk. paprika,

 

                      tk. bazsalikom, tk. majoránna, 1 felvert tojás, csésze víz

Keverjük össze az első hat hozzávalót és külön a tojást a vízzel. A sütni való hússzeleteket amarántos fűszeres keverékkel szórjuk meg. Amaránt lisztben forgassuk meg a fűszerezett húst, majd a tojásban. Utána pattogtatott amarántban megforgatjuk és kisütjük alig olajon.

 

Tipp: A magas koleszterinszintűek csak a tojásfehérjét használják. Az amaránt Magyarországon még kevéssé ismert növény. Kiemelkedő CA, Mg, Vas, valamint fehérjeforrás. Gluténmentes.

 

 

Zöldséges hajdinagombóc:

 

 

Hozzávalók:1 csésze hajdina, hajdinaliszt, 1 póréhagyma, 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 kis

 

                      zeller, petrezselyem levél, bazsalikom, olaj

A kiválogatott hajdinát előbb olajon megpirítjuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Megfűszerezzük bazsalikommal, beletesszük a megtisztított, lereszelt zöldségeket, egy tojást, majd annyi hajdinalisztet, hogy formázható legyen. Gombócokat formálunk belőle és lobogó vízben kifőzzük.

 

Tipp: Önmagában is fogyasztható, de ízletes bármilyen mártással, szósszal. Mivel a hajdina gluténmentes, ezért glutén allergiások, diétások, candidások, vegetáriánusok is fogyaszthatják.

 

 

Zöldséges-pirított barnarizs:

 

 

Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 2 sárgarépa, 1 közepes zeller, 1 tv paprika, 1-1 piros és zöld

 

                       kaliforniai paprika, sötét szójaszósz, szezámolaj, lenmagolaj, gyömbérolaj,

 

                       fokhagymaolaj, só, vega-mix

A rizst 2,5 szeres vízben megfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és hosszú, vékony csíkokra vágjuk. A wokot, vagy egy nagyobb, teflonos serpenyőt néhány csepp olívaolajjal kikenünk és felforrósítunk. Beletesszük a csíkokra vágott zöldségeket, a paprikák kivételével. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk őket, míg puhák lesznek, majd hozzáadjuk adjuk a kész rizst és a tv paprikát, néhányszor átkeverjük, ételízesítővel, fokhagymaolajjal, gyömbérolajjal ízesítjük, majd szójaszószt öntünk rá. Továbbra is  állandóan kevergetjük, 4-5 perc elteltével a kaliforniai paprikát is hozzáadjuk, még 2-3 percig pirítjuk, kevergetjük, majd a tűzről levéve néhány csepp szezámolajjal, lenmagolajjal meglocsoljuk, lefedjük és néhány percig gőz alatt pihentetjük.

 

Tipp:Fogyasztható köretként, vagy önmagában. A fokhagymaolajat helyettesíthetjük zúzott fokhagymával, gyömbérolajat őrölt, vagy reszelt gyömbérrel, ebben az esetben ezeket a hozzávalókat a zöldségekkel egyidőben tesszük a wokba. A rizst lehet helyettesíteni teljes kiőrlésű-, vagy durum tésztával.

 

 

 

Rizsfasírt:

 

Megfőzünk egy csésze barnarizst, melyet fűszerezünk szerecsendióval, ételízesítővel, amikor készen van, apróra vágott petrezselyemmel. Ha egy kicsit kihűlt, keverünk hozzá tojást, teljesőrlésű lisztet, ízlés szerint lehet még fűszerezni, ha esetleg van kéznél bármilyen fasírtpor, hozzátehetjük, ha előzőleg beáztattuk a leírásának megfelelően. Előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a fasírtrudakat körberakjuk növényi vajdarabkákkal.

Tipp: A barnarizs nem hízlal, segíti a veseműködést, vízkiválasztást, méreganyagokat köt meg és választ ki. 12 esszenciális aminosavat tartalmaz, támogatja az immunrendszert. Végül is szervezetünknek talán nincs olyan pontja, ahol ne hatna jótékonyan e gabona.

 

Oldal tetejére! .

menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?