Ropogós oldalas egyben sütve:
Hozzávalók: 1 kg. mangalica oldalas, 1 ek. méz, 0.5 l zöldséglé, 1 fej hagyma, 10 dkg.
mangalica szalonna (ha lehet, mangalica-bacon legyen), 3 gerezd fokhagyma
Az oldalast alaposan megmosom, akkora darabokra vágom, amekkora a tepsim hossza, a hagymát felkarikázom, a fokhagymát szintén.
Az oldalast egymás mellé helyezem a tepsiben, megtűzdelem a fokhagymadarabokkal. A lehelet vékonyra vágott mangalicaszalonnát a húsra rakom úgy, hogy teljesen betakarja, majd ráteszem a karikára vágott hagymát. A zöldséglevet melegítéskor egy kanál mézzel kiegészítem, majd az oldalasra öntöm. Lefedve sütöm addig, míg a hús el nem válik a csonttól. Ekkor leveszem a hagymakarikákat és a szalonnát az oldalasról és fedő nélkül sütöm tovább úgy, hogy közben a pecsenyelével locsolgatom. A pecsenyelében lévő méztől a hús teteje hihetetlenül gyönyörű, piros lesz, ugyanakkor nem édesíti az ételt. Amikor elég piros, ropogós a húsunk, elzárjuk alatta a sütőt.
Gombás mangalicakaraj:
Hozzávalók: 80 dkg. karaj, 15 dkg. gomba, 3 dkg. növényi vaj, 3 tojás, só, bors, olaj
A megtisztított, apróra vágott gombát vajban addig pároljuk, míg saját levét el nem fővi. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, keverünk bele 2 reszelt, vagy apróra vágott kemény tojást és végül egy nyers tojást. A karajt kicsontozzuk, a húst hosszában, a közepén függőlegesen bevágjuk és ebbe a mélyedésbe töltjük a gombatölteléket. A húst kívül is megsózzuk, beolajozott fóliára fektetjük, a fólia széleit ráhajtjuk, sütőrácson vagy tepsiben a sütőben kb. másfél órát sütjük. Salátával, zöldkörettel tálaljuk.
Gombás mangalica-pogácsa joghurtos mártással:
Hozzávalók: 50 dkg. darált mangalicahús, 1 tojás, 1 teljes kiőrlésű, élesztő nélküli zsemle,
1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi bors, só, 15 dkg. gomba, 1 cs. petr. zöld,
1 dl. joghurt, 2 ek. mangalica zsír
A darált húsból, az áztatott és kinyomott zsemléből, 1 tojással, kevés sóval, borssal, zsírban fonnyasztott reszelt hagymával vagdalthúst készítünk, pogácsákat formálunk belőle és a kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük őket. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és egy kanál zsírban az apróra vágott, vagy reszelt hagymával és a petr. zölddel együtt megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy megmosott egész tojással a pogácsákba mélyedést nyomunk, ebbe töltjük a gombát és a sütőben megsütjük. A pogácsákat tálra tesszük, zsírjában elkeverjük a joghurtot, megforrósítjuk és a gombás vagdaltra öntjük. Párolt rizzsel, vagy spagettivel tálaljuk.
Nyári tepsis mangalica:
Hozzávalók: 25-30 dkg. sovány mangalicasült, 30 dkg hajdina, 1 nagy fej hagyma,
50 dkg. zöldpaprika, 25 dkg. paradicsom, 1 ek. mangalica zsír, só, majoránna
A sertéssültet vékony csíkokra vágjuk és egy lapos, tűzálló tál alján egyenletesen elosztjuk. Elkészítjük a hajdinát (lásd a köretek-medvehagymás hajdina címszó alatt), félretesszük. A hagymából, zöldpaprikából, paradicsomból lecsót készítünk, összekeverjük a hajdinával, bőven megszórjuk majoránnával, a húsra terítjük és a sütőben átforrósítjuk.
Kölessel sült mangalica:
Hozzávalók: 3 dl. köles, 3 tojás, 2 dl. joghurt, 25 dkg. sült mangalicahús, de lehet mangalica- sonka is, kevés szójatej, só, kevés mangalica zsír, borsikafű, vega-mix, szerecsendió
A kölest négyszeres mennyiségű tisztított, szűrt vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, borsikafűvel, szerecsendióval, vega-mix-el, majd keverjük egy 1-2dl.szójatejjel. A tojássárgákat elkeverjük joghurttal, a tojásfehérjékből vert kemény habbal, végül az apróra vágott, vagy darált sült hússal. A korábban beáztatott római tál alján szétterítjük a kölest és beborítjuk a tojásos-húsos keverékkel. Sütőben addig sütjük, míg a teteje nem pirul.
Mangalicasonkával rakott burgonya:
Hozzávalók: 20 dkg. mangalicasonka, 50 dkg. bio burgonya, 3 tojássárgája, 5 dkg. növ.
margarin, 2-3 dkg. zsírszegény sajt, só, 1 kanál zabkorpa, joghurt
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és zabkorpával meghintünk. A tál alját kirakjuk héjában főtt, tisztított, vékony karikára vágott burgonyával, megszórjuk darált sonkával, meglocsoljuk 1-2 kanál joghurttal, amelybe belekeverjük a tojássárgákat. Így rétegezzük, míg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonyát tegyünk. Meglocsoljuk a maradék joghurttal, olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben pirosra sütjük.
Mangalicával töltött alma:
Hozzávalók: 25 dkg. burgonya, 4 nagyobb alma, kb. 15 dkg. sült mangalicahús, 2-3 dkg. növ.
vaj, ½ kanál mangalica zsír, kevés só
Az almákat meghámozzuk, közepüket kivájjuk és apróra vágott, vagy darált sült hússal megtöltjük. Egy tűzálló edényt kizsírozunk és az alján szétterítjük a nyersen lereszelt, megsózott burgonyát. Rátesszük a megtöltött almákat, néhány vajmorzsát teszünk rá és a sütőben 20-25 percig sütjük.
Hortobágyi mangalicapecsenye:
Hozzávalók: 60 dkg. sovány mangalicahús, 8 dkg. mangalica zsír, 1 nagy fej hagyma, 1 kk.
pirospaprika, 5 dkg. füstölt mangalicaszalonna, 5 dkg. füstölt mangalicakolbász,
5 dkg. ecetes uborka, 2 dl. joghurt, só, 2 ek. barnarizsliszt
A húst kis érmécskékre vágjuk, kiverjük, lisztbe forgatjuk, hirtelen átsütjük. Zsírjában zsemleszínűre pirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, 1-2 ek. vízzel felöntjük. A hússzeletkéket sorjában lerakjuk, beborítjuk a vékony metéltre vágott szalonnával, ecetes uborkával és füstölt kolbásszal, fedő alatt pároljuk. Szükség szerint mindig önthetünk alá egy kevés tisztított, szűrt vizet. Ha a hús megpuhult, ráöntjük a joghurtot és még egyszer felfőzzük. Közben ne kavargassuk, csak a lábost rázogassuk!!
Mangalicaborda franciásan:
Hozzávalók: 1,40 kg. mangalicakaraj, só, bors, 10 dkg. kukoricaliszt, 2 kg. burgonya, 20 dkg. mangalica zsír, 30 dkg. vöröshagyma, 1 cs. petr. zöld, 15 dkg. sajt, vaj, 1 l. húsleves
A bordákat elősütjük, a megtisztított, nyers burgonyát kb. 2mm vastag korongokra vágjuk, bő zsírban üvegesre sütjük, lecsepegtetjük. A hagymát (szeletekre vágva) üvegesre pároljuk a zsírban. A burgonyát és a hagymát megsózzuk, borssal, petr. zölddel meghintjük, majd óvatosan összekeverjük. A burgi felét zsírozott tepsibe tesszük, erre helyezzük az elősütött bordákat, majd az egészet befedjük a burgi másik felével. Annyi húslét öntünk rá, hogy ellepje a burgonyát. Tetejét meghintjük reszelt sajttal, majd megöntözzük olvasztott vajjal. Középmeleg sütőben sütjük meg úgy, hogy a burgi és a hús megpuhuljon, teteje pirosra süljön. Sütési idő kb. 25-30 perc.
|