
Ropogs oldalas egyben stve:
Hozzvalk: 1 kg. mangalica oldalas, 1 ek. mz, 0.5 l zldsgl, 1 fej hagyma, 10 dkg.
mangalica szalonna (ha lehet, mangalica-bacon legyen), 3 gerezd fokhagyma
Az oldalast alaposan megmosom, akkora darabokra vgom, amekkora a tepsim hossza, a hagymt felkarikzom, a fokhagymt szintn.
Az oldalast egyms mell helyezem a tepsiben, megtzdelem a fokhagymadarabokkal. A lehelet vkonyra vgott mangalicaszalonnt a hsra rakom gy, hogy teljesen betakarja, majd rteszem a karikra vgott hagymt. A zldsglevet melegtskor egy kanl mzzel kiegsztem, majd az oldalasra ntm. Lefedve stm addig, mg a hs el nem vlik a csonttl. Ekkor leveszem a hagymakarikkat s a szalonnt az oldalasrl s fed nlkl stm tovbb gy, hogy kzben a pecsenyelvel locsolgatom. A pecsenyelben lv mztl a hs teteje hihetetlenl gynyr, piros lesz, ugyanakkor nem desti az telt. Amikor elg piros, ropogs a hsunk, elzrjuk alatta a stt.
Gombs mangalicakaraj:
Hozzvalk: 80 dkg. karaj, 15 dkg. gomba, 3 dkg. nvnyi vaj, 3 tojs, s, bors, olaj
A megtiszttott, aprra vgott gombt vajban addig proljuk, mg sajt levt el nem fvi. A tzrl levve zestjk sval, borssal, kevernk bele 2 reszelt, vagy aprra vgott kemny tojst s vgl egy nyers tojst. A karajt kicsontozzuk, a hst hosszban, a kzepn fgglegesen bevgjuk s ebbe a mlyedsbe tltjk a gombatltelket. A hst kvl is megszzuk, beolajozott flira fektetjk, a flia szleit rhajtjuk, strcson vagy tepsiben a stben kb. msfl rt stjk. Saltval, zldkrettel tlaljuk.
Gombs mangalica-pogcsa joghurtos mrtssal:
Hozzvalk: 50 dkg. darlt mangalicahs, 1 tojs, 1 teljes kirls, leszt nlkli zsemle,
1 kis fej vrshagyma, kshegynyi bors, s, 15 dkg. gomba, 1 cs. petr. zld,
1 dl. joghurt, 2 ek. mangalica zsr
A darlt hsbl, az ztatott s kinyomott zsemlbl, 1 tojssal, kevs sval, borssal, zsrban fonnyasztott reszelt hagymval vagdalthst ksztnk, pogcskat formlunk belle s a kizsrozott tepsibe egyms mell tesszk ket. A gombt megtiszttjuk, megmossuk s egy kanl zsrban az aprra vgott, vagy reszelt hagymval s a petr. zlddel egytt megproljuk. zls szerint szzuk, borsozzuk. Egy megmosott egsz tojssal a pogcskba mlyedst nyomunk, ebbe tltjk a gombt s a stben megstjk. A pogcskat tlra tesszk, zsrjban elkeverjk a joghurtot, megforrstjuk s a gombs vagdaltra ntjk. Prolt rizzsel, vagy spagettivel tlaljuk.
Nyri tepsis mangalica:
Hozzvalk: 25-30 dkg. sovny mangalicaslt, 30 dkg hajdina, 1 nagy fej hagyma,
50 dkg. zldpaprika, 25 dkg. paradicsom, 1 ek. mangalica zsr, s, majornna
A sertssltet vkony cskokra vgjuk s egy lapos, tzll tl aljn egyenletesen elosztjuk. Elksztjk a hajdint (lsd a kretek-medvehagyms hajdina cmsz alatt), flretesszk. A hagymbl, zldpaprikbl, paradicsombl lecst ksztnk, sszekeverjk a hajdinval, bven megszrjuk majornnval, a hsra tertjk s a stben tforrstjuk.
Klessel slt mangalica:
Hozzvalk: 3 dl. kles, 3 tojs, 2 dl. joghurt, 25 dkg. slt mangalicahs, de lehet mangalica- sonka is, kevs szjatej, s, kevs mangalica zsr, borsikaf, vega-mix, szerecsendi
A klest ngyszeres mennyisg tiszttott, szrt vzzel felengedjk, fszerezzk sval, borsikafvel, szerecsendival, vega-mix-el, majd keverjk egy 1-2dl.szjatejjel. A tojssrgkat elkeverjk joghurttal, a tojsfehrjkbl vert kemny habbal, vgl az aprra vgott, vagy darlt slt hssal. A korbban beztatott rmai tl aljn szttertjk a klest s bebortjuk a tojsos-hsos keverkkel. Stben addig stjk, mg a teteje nem pirul.
Mangalicasonkval rakott burgonya:
Hozzvalk: 20 dkg. mangalicasonka, 50 dkg. bio burgonya, 3 tojssrgja, 5 dkg. nv.
margarin, 2-3 dkg. zsrszegny sajt, s, 1 kanl zabkorpa, joghurt
Egy tzll tlat vajjal kikennk s zabkorpval meghintnk. A tl aljt kirakjuk hjban ftt, tiszttott, vkony karikra vgott burgonyval, megszrjuk darlt sonkval, meglocsoljuk 1-2 kanl joghurttal, amelybe belekeverjk a tojssrgkat. gy rtegezzk, mg a hozzvalkbl tart. A tetejre burgonyt tegynk. Meglocsoljuk a maradk joghurttal, olvasztott vajjal, megszrjuk reszelt sajttal s a stben pirosra stjk.
Mangalicval tlttt alma:
Hozzvalk: 25 dkg. burgonya, 4 nagyobb alma, kb. 15 dkg. slt mangalicahs, 2-3 dkg. nv.
vaj, ½ kanl mangalica zsr, kevs s
Az almkat meghmozzuk, kzepket kivjjuk s aprra vgott, vagy darlt slt hssal megtltjk. Egy tzll ednyt kizsrozunk s az aljn szttertjk a nyersen lereszelt, megszott burgonyt. Rtesszk a megtlttt almkat, nhny vajmorzst tesznk r s a stben 20-25 percig stjk.
Hortobgyi mangalicapecsenye:
Hozzvalk: 60 dkg. sovny mangalicahs, 8 dkg. mangalica zsr, 1 nagy fej hagyma, 1 kk.
pirospaprika, 5 dkg. fstlt mangalicaszalonna, 5 dkg. fstlt mangalicakolbsz,
5 dkg. ecetes uborka, 2 dl. joghurt, s, 2 ek. barnarizsliszt
A hst kis rmcskkre vgjuk, kiverjk, lisztbe forgatjuk, hirtelen tstjk. Zsrjban zsemlesznre pirtjuk az aprra vgott hagymt, meghintjk pirospaprikval, elkeverjk, 1-2 ek. vzzel felntjk. A hsszeletkket sorjban lerakjuk, bebortjuk a vkony metltre vgott szalonnval, ecetes uborkval s fstlt kolbsszal, fed alatt proljuk. Szksg szerint mindig nthetnk al egy kevs tiszttott, szrt vizet. Ha a hs megpuhult, rntjk a joghurtot s mg egyszer felfzzk. Kzben ne kavargassuk, csak a lbost rzogassuk!!
Mangalicaborda francisan:
Hozzvalk: 1,40 kg. mangalicakaraj, s, bors, 10 dkg. kukoricaliszt, 2 kg. burgonya, 20 dkg. mangalica zsr, 30 dkg. vrshagyma, 1 cs. petr. zld, 15 dkg. sajt, vaj, 1 l. hsleves
A bordkat elstjk, a megtiszttott, nyers burgonyt kb. 2mm vastag korongokra vgjuk, b zsrban vegesre stjk, lecsepegtetjk. A hagymt (szeletekre vgva) vegesre proljuk a zsrban. A burgonyt s a hagymt megszzuk, borssal, petr. zlddel meghintjk, majd vatosan sszekeverjk. A burgi felt zsrozott tepsibe tesszk, erre helyezzk az elsttt bordkat, majd az egszet befedjk a burgi msik felvel. Annyi hslt ntnk r, hogy ellepje a burgonyt. Tetejt meghintjk reszelt sajttal, majd megntzzk olvasztott vajjal. Kzpmeleg stben stjk meg gy, hogy a burgi s a hs megpuhuljon, teteje pirosra sljn. Stsi id kb. 25-30 perc.
|