biokonyha
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ajnl
 
kzssgi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

ltogat van itt

 

Gygyt knai konyha
 
A keleti orszgokban nagy hangslyt fektetnek a megfelel tpllkozsra, illetve az telek elksztsnek helyes mdjra. A keleti s nyugati gygyts alapveten klnbzik abban, hogy a keleti orvosls mr a tpllk helyes megvlasztsval elkezddik.
Szmos esetben elegend volt, hogy a jl megvlasztott teleket, fszereket fogyasztva, jelents javulst rtek el a pciens llapotban.
A kvetkezkben betegsgek szerint csoportostva, nhny telreceptet talltok. Az idetartoz fszerek, zldsgek, gymlcsk lerst, hatst megtalljtok a Wok cmsz alatt, vagy a kzeljvben tjra indul Fito-Land honlapunkon, ahol a keleti s nyugati orvosls kzti klnbsgeket is lerjuk egyes betegsgekre vonatkozlag.
 
 
 
 

Vrszegnysg

 
 

Ginseng leves knai angyalgykrrel s asztralagusszal:

Fl csirkt kockkra vgunk s b, 3-4 l. vzben, igen lass tzn 2 rn t fzzk egytt, nmi gymbrrel, egy szl jhagymval, vagy prhagymval, valamint gzbe csomagolt 15g. angyalgykrrel, 20 g. asztralagusszal s 10 g ginsenggel. Legvgl zestjk sval, vega-mixel, szezmmolajjal, esetleg egy kis kanl ndcukorral.

 

 

Buddha rme:

Kln-kln ednyekbe ztassuk be forr vzbe 10 dkg. szrtott tofu-rudacskt, egy marknyi faflgombt s 30 g. tengeri algt, az utbbit igen kevs (csak nhny csepp) nvnyi olajjal egytt. Mindezeket hagyjuk 15-20 percig zni, amg teljesen meg nem puhulnak, majd ntsk le a vizet minden alapanyagrl, de a fekete gomba levt tegyk flre. Wokban hevtsnk olajat, pirtsunk benne egy kanl rlt gymbrt, kb. 10 msodpercig, hogy tvegye annak aromjt. Adjuk hozz a tofu-rudacskkat, a ktfle gombt, liliomrgyet, egy mark felvgott bambuszrgyet s kb. fl kg. felvgott knai kelt, vagy ennek hjn kposztt. Kevers utn adjunk hozz egy-kt kanl vrs nam-yue szszt (ha van), kt kanl stt szjaszszt, s a gomba flretett levt, majd az algt is (utbbit, amennyire lehet, sztvlasztva). A keverket lefedett wokban, kis lngon fzk 30-40 percig, olyakor megkeverve, amg a zldsgek meg nem puhulnak. Szezmolajjal meghintve tlaljuk.

 
 

Knai marhahsleves:

Tegynk fl kg. vkony cskokra vgott marhahst s 5 vkony szelet friss gymbrt fazkba. ntsk hozz egy cssze rizsplinkt, majd vizet, s fzzk 2 rn t igen lass tzn, a habot folyamatosan leflzve s a vizet szksg szerint utnatltve. Ne engedjk felforrni. Ezutn fedjk be s fzzk tovbbi 2 rn t, ill. amg a leves ze mr megfelelnek nem tnik. Mzes jujubt is fzhetnk bele. Vgl szrjk le a levest, vegyk ki belle a hst. zls szerint szva, borsozva.

 
 

Vrsboros marhahs szjaszsszal:

Keverjnk ssze 2-3 cm-es darabokra felvgott fl kg. marhahst (vesepecsenyt), 1ek. szjaszszt, 2 kanl rizsplinkt, vagy brandyt s 1 kanl kukoricakemnytt. Melegtsk a wokot fstlsig, ntsnk bele olajat s prkljnk benne 2 gerezd, reszelt fokhagymt, 2 kanl reszelt gymbrt s 1 kanl felaprtott prhagymt kb. 10 msodpercig, hogy az olaj tvegye ezek aromjt. Ezutn adjuk hozz a hst s sssk benne, amg a hsdarabok klseje meg nem pirul, de belsejk mg rzsaszn, azaz kb. 5-7 percig, majd rakjuk kln tnyrra. Tegyk a wokot ismt a tzre s sssnk meg benne 1-1db, 2 cm-es darabokra felvgott piros s zldpaprikt, gyakran kavargatva, kb. 1 percig. Ezutn ntsk vissza bele a hst s keverjk alaposan ssze az egszet. ntsnk r szjaszszt s szezmolajat. Sssk mg egy percig, jl sszekeverve a hssal, majd forrn tlaljuk.

 
 

Gzlt tojs friss fokhagymval s rkkal:

10 dkg. kzepes rkot fejtsnk ki pncljukbl s vgjuk ket durvn ssze. Egy ednyben, langyos vzben verjnk fel (de ne habosra) 2-4 tojst. Keverjnk hozz szjaszszt s borsot, majd a rkokat s nmi fokhagymt is. Finoman kenjnk be egy tzll ednyt szezmolajjal. ntsk a tojskeverket a kikent ednybe, helyezzk a gzlbe s gzljk a wok felett- annyi vzben, hogy ellepje a gzl aljt- 15 percig alacsony lngon, hogy enyhn sszelljon, de a buborkoktl „rongyoss” ne vljk. Azonnal tlaljuk.

 
 

Faflgomba jujubval:

20g. faflgombt msfl rra beztatunk meleg vzbe. Ezutn alaposan lemossuk, majd 30g. jujubval s egy kanl cukorral egytt 1,5l. vzben 20-40 percen t fzzk.

 
 

Srgarpa rizsksval:

10dkg. rpt 50g. rizzsel s 4db. jujubval 2l. vzben fznk elszr nagy lngon, majd forrs utn lass tzn, ekkor egy kanl cukrot vagy egy-kt kanl mzet is adva hozz, kb.30 percig.

 
 

Friss laskagomba zellerrel:

50g. megmosott laskagombt ugyanennyi zellerrel 2-3 percig olajban pirtjuk, majd sval s vega-mixel zestjk, vgl egy kis fej megtrt fokhagymval sszekeverjk. tvgygerjeszt eltelknt tlaljuk.

 
 

Csirkemj ers paprikval:

100g. csirkemjat alaposan megtiszttva, az ept eltvoltva vkony szeletekre vgunk, majd tbbszr tmossuk hideg vzben. Rvid ideig fzzk fl l. vzben, mg a kls vrs szne el nem tnik. Kzben 3 szelet gymbrt, 2 gerezd fokhagymt, kevs hagymt kt kanl olajban megfuttatunk. Zld szn ers paprikval zestjk, majd a ftt mjat belehelyezzk. Szzuk, fszerezzk, majd kevs ecettel s kis cukorral zestjk. Kevs kemnytvel besrtjk.

 
 
 
 

Magas vrnyoms

 
 
 

Gymlcsleves knai galagonyval s jujubval:

20 dkg. jujubt s 10 dkg. galagonyt fzznk 1,5l. vzben kb. fl rn t. A fzs flidejben egy mark friss mlnt is adhatunk hozz. A levesnek a vrnyoms cskkentsn tl veseerst hatsa is van.

 
 

Ginkgo leves zellerrel:

Ezt a levest hagyomnyosan szrtott ginkgo-levlbl fzik, melyet ginkgo-teval helyettesthetnk. 3 tasak tet fzznk ki 3-4 dl. vzben. Adjunk hozz 20 g. darabokra vgott zellert, vagy zellerkrmet, illetve 3-4 db. elzetesen kb. 15 percig vzben ztatott shiitake-gombt. Fzzk 10 percen t, majd zestsk tetszs szerint sval, vega-mixel, szezmolajjal.

 
 
 

vegtszta zellerrel s knai kellel:

ztassunk be meleg vzbe kb. 25 dkg. vegtsztt, egy mark faflgombt s 6 szrtott feketegombt, mg meg nem puhulnak, azaz kb. 15 percig. ntsk le rluk a vizet, csak a fekete gomba levt rizzk meg. Vgjuk le s dobjuk ki a gombk tnkjt, s ha kalapjuk tl nagy, daraboljuk fel azt. Vgjunk fel kb. 25 dkg. knai kelt s ugyanennyi zellert, kb. 5 cm-es darabokra, ill. egy nagyobb rpt, kb. gyufaszl vkonysg szeletekre. A fstlsig hevtett wokba olajat ntve adjunk hozz 2 gerezd reszelt fokhagymt s 10 msodpercig kevergetve pirtsuk azt. Adjuk hozz a kposztaleveleket, a zellert s a rpt, sssk kevergetve 1 percen t, majd adjuk hozz a fekete gombt s a faflgombt. Keverjk jl ssze, ntsnk r egy kanl szjaszszt, adjunk hozz egy ek. sszetrt, erjesztett tofut, majd sssk, amg a levelek meg nem fonnyadnak, azaz kb. 10 percen t. Ha a zldsgek tl szrazak lennnek, adjunk hozz egy kanl vizet. Ezutn tegyk egy tlba a zldsgeket, s tartsuk ket melegen. Tegyk vissza a wokot a tzhelyre, ntsk bele a maradk szjaszszt, a zldsglevest s a szrtott tsztt. zestsk sval, borssal s keverjk ssze jl. Tlaljuk a zldsgkeverkkel s nhny csepp szezmolajjal lentve.

 
 
 

Rizsksa ginkgomaggal s szrtott tofuval:

Kb. 50 dkg. tmosott, hossz szem rizst fzznk hagyomnyosan cserpednyben, ennek hjn mly, leveses fazkban, egy-egy kanl olaj s szdabikarbna hozzadsval, lass tzn, lefedetlenl 2-3 rn t, vagy addig, amg a ksa hg, vajhoz hasonl llagot nem r el. Ha tl sr lenne, adjunk hozz egy kicsit tbb vizet. Ekzben ztassunk meleg vzbe kb. 25 dkg. szrtott tofut (tofu-plcikt), amelyet a fzsi id felnl, azaz kb. egy ra utn adjunk hozz a kshoz. Amikor a ksa elkszlt, adjunk hozz 25-30 dkg. ginkgomagot s fzzk mg nhny percig, ppen csak amg a magok felmelegszenek. Szzuk, borsozzuk zls szerint, ha csps telknt akarjuk tlalni, ill. hintsk meg cukorral, ha desen. Ginkgomag helyett adhatunk a kshoz 15-20 dkg. zellert is, amely ugyancsak kivl ellenszere a magas vrnyomsnak. Ezt ugyancsak a mr elkszlt rizskshoz kell hozzadni, s abban ppen csak nhny percig fzni, majd sval, vega-mixel, szezmolajjal zesteni.

 

 

 
 

Ltuszleves csirkvel:

3 tasak ltusztet 6 dl. vzben megfznk. A tet meleg vzzel felengedjk 3 literre, majd hozzadunk egy kockkra vgott fl csirkt, 40 dkg. zellert, 4 vkony szelet gymbrt s egy jhagymt. 40 percig-egy rig fzzk, majd sval, vega-mixel, szezmolajjal zestjk.

 
 
 
 

Impotencia

 
 

Brnyhs jhagymval:

Kt szemlyre fl kg. brny- vagy birkahsra van szksgnk. A hst kemnyre fagyasztjuk, hogy ilyen llapotban minl vkonyabb, egszen paprvkonysg szeletekre vghassuk. A tlcn szttertett szeleteket megszzuk, egy kanl fekete borssal meghintjk, jl sszekeverjk, s 5-10 percig llni hagyjuk. Egy szl jhagymt vagy prhagymt 3 cm-es darabokra vgunk, kb. 5 kanl olajban megstjk, majd belentjk az olajba a hst is, s addig stjk kavargatva, amg el nem veszti vrs sznt. Ekkor egy kis szezmolajjal, nmi vega-mixel, szksg szerint sval zestjk.

 
 
 

Fokhagyms brnyvese:

Egy egsz vest megtiszttunk, tbbszr alaposan tmossuk s a lehet legvkonyabb szeletekre vgunk. Hrom szl jhagymt, 4 vkony szelet gymbrt, 1 egsz fej fokhagymt apr darabokra vgunk, s egy tlban t kanl felhevtett olajba ntnk. Nhny msodperc mlva, amikor az olaj ppen csak tvette a fszerek zt, belentjk a felszeletelt vest is, s t percig lass tzn kevergetjk. St, borsot, egy kanl szezmolajat, egy kk. cukrot adunk hozz. Vgl egy ek. vzben feloldott kemnytt ntnk hozz, s egy percig kevergetjk. Azonnal tlaljuk.

 
 
 

Vrsboros rk jhagymval:

250 g. rkot tisztra mosunk, majd felhevtett olajban 3 percig kevergetve forralunk. Hozzadjuk a hagymt, nhny szelet feldarabolt gymbrt, egy-egy ek. vrsbort, fl ek. szjaszszt, egy kanl cukrot, majd mg 3 percig kevergetjk.

 
 
 

Gesztenye, di, jujuba:

Ezekbl egyarnt kb. 30-50 grammra lesz szksgnk. Az alaposan tsttt gesztenyt megtiszttjuk, sszekeverjk a kimagozott jujubval. A dit kevs olajban nhny percig pirtjuk, mert olajai csak pirtssal vlnak igazn jl emszthetv, csak ezutn adjuk a gesztenyhez s jujubhoz. Fensges csemege.

 
 
 
 
 

Rk

 
 
 

Shiitakegomba-leves oldalassal:

Ha a shiitakegombt szrtva vesszk, 4-6 fejet 1-2 rn t cssznyi vzbe ztatunk, majd a levet lentjk s a gombt apr kockkra vgjuk, ha instant tea formjban, gy egy tasaknyit fznk meg belle. Ekzben 40 dkg. oldalast – a zsros rszt kivgva- forr vzben lemosunk, majd a gombt (vagy gomba-fzetet) s a hst egyazon serpenyben b vzzel, egy fej hagymval, jhagymval, felcikkezett gymbrrel, egy ek. ecettel hosszan –legalbb msfl rn t- lass tzn fzzk.

 
 
 

Ganodermagomba-leves:

A szrtott ganodermt ( a shiitakegombhoz hasonlan 1-2 rra vzbe ztatva), vagy a Magyarorszgon kaphat ganoderma instant tea fzett egy fej fokhagymval s gymbrrel, egy ek. ecettel s egy kanl cukorral, esetleg csirkehssal fznk fl-egy rn t.

 
 
 

Szjabab-csra rizsecetben:

Negyed kil babcsrt negyed rig rizsecetben ztatunk. Ekzben aprra feldarabolt hagymt, fokhagymt, gymbrt pirtunk meg olajban, ebben a csrt 3 percig fzzk, mg kt kanl rizsecetet ntnk r, s jabb 3 percig kevergetjk. Szezmolajjal, sval, vega-mixel zestjk, vgl egy kanl vzben feloldott kemnytvel toldjuk meg. Mg fl percig kevergetjk s ksz.

 
 
 

Szjababcsra csirkvel:

5-10 dkg. csirkehst szeletekre vgva 3-4 kanl olajban megpirtunk. Gymbrt, hagymt, fokhagymt adunk hozz, majd a szjabab-csrt, s 3-5 percig kevergetjk. Egy ek. szjaszsszal, egy kiskanl cukorral, fl kanl ecettel, sval, vegetval zestjk.

 
 
 

Tykhsleves shiitakegombval, tofuval s angyalgykrrel:

Egy csirkecombot forr vzben lemosunk, 3-4 darabra vgunk, s 6 shiitakegombt kt rn t vzben ztatunk, majd mindezt msfl l. vzben 100 g. tofuval s 10-15 g. felszeletelt angyalgykrrel egytt lass tzn 30-40 percen t fznk. A levest vega-mixel, szezmolajjal zestjk.

 
 
 
 

Izleti gyullads s reuma

 
 

Buggyantott hal rizsplinka-szsszal:

1 kg. halfilt vgjunk kb. 7 cm-es kockkra. Kenjk be az egyes darabokat vzben feloldott kemnytvel, majd fektessk ket egy rtegben tepsibe. Forraljunk fel vizet, s ntsnk annyit a halra, hogy teljesen ellepje. Majd azonnal fedjk be a tepsit aluflival. A hal a vz hlse kzben f meg. Hagyjuk legalbb 10 percig llni. Ekzben keverjk ssze egy doboz konzervkagyl levt ugyanannyi tykhslevessel, egy kis pohr rizsplinkval, vagy vrsborral, 2 kanl szjaszsszal, ugyanannyi rizsecettel, kt kiskanl nizsmaggal, cukorral s szezmolajjal. Forraljuk fel, majd hagyjuk lass tzn fni 5 percen t. Adjunk hozz vzben feloldott egy kanlnyi kemnytt s fzzk, mg be nem srsdik. Ezutn helyezzk a halat tlcra, zestsk gymbrrel, prhagymval s borssal, ntsk r fstlsig hevtett olajat (vatosan, sistereg s pattog!!!), majd ntsk le a szjaszsszal.

 
 
 

Gymbres rizsksa:

t vkony szelet gymbrt aprra vgunk. 5-6 szl jhagyma fehr szrt felvgjuk, 6 dkg. rizzsel egytt msfl l. vzben fl rn t fzzk. A gymbr s az jhagyma egyttesen igen j hats reuma s zleti gyullads ellen.

 
 
 

Szarvashs-leves angyalgykrrel:

30 dkg. szarvashst 10 g. angyalgykrrel, 5 szelet gymbrrel, 6 szem jujubval egytt 40 percen t fznk. Vega-mixel, borssal, szezmolajjal zestjk.

 
 
 
 
 

Hrghurut

 
 

Tofukockk csirkeszsszal:

Egy kisebb ednyben keverjnk ssze 5 dkg. darlt csirkehst egy kanl szjaszsszal s egy kiskanl szezmolajjal. Mossunk meg egy kanl fekete tofut, s enyhn sszetrve keverjk ssze egy gerezd fokhagymval, majd adjunk hozz egy kiskanl mogyorolajat. Hevtett olajban pirtsuk a fekete tofukeverket fl percig, majd adjuk hozz az olajjal elkevert csirkt, pirtsuk tovbb, gyelve r, hogy a csirkehst jl eloszlassuk. Ezutn ntsnk r 1 dl. vizet, vagy hslevest, 2 kanl, vzben feloldott kemnytt s tetszs szerint chiliszszt. Forraljuk fel, majd fzzk addig, amg a csirke meg nem puhul, azaz kb. 5 percig. Ekkor adjunk hozz s keverjnk el benne 25 dkg. kockkra vgott tofut, fzzk tovbb mg egy percig. Prhagymval meghintve tlaljuk.

 
 
 

Sertsvesbe gngylt di:

A kitiszttott sertsvest a lehet legvkonyabb szeletekre vgjuk. 50 g. dit kt rn t vzben ztatunk. A veseszeleteket sval, borssal, olajjal, sszetrt fokhagymval zestjk, majd egy-egy dit gngylnk beljk. A csomagocskkat tojsba, rizslisztbe, vagy kemnytbe mrtjuk, forr olajban kistjk. Az asztma kivl ellenszere.

 
 
 
 

Hideg kelsek

 
 

Csirkekockk licsivel s szilvaszsszal:

Fl kg. csirkehst 1cm-es kockkra vgunk. Kemnytvel, tojsfehrjvel, szjaszsszal, vzzel s borssal keverjk ssze, majd hevtett, nhny msodpercig gymbrrel megfuttatott olajba ntjk. Kevergetjk 5 percig, azaz amg fehrr nem vlik, ezutn rntjk egy doboz licsi-konzerv levt, kt kanlnyi knai szilvaszszt s 1dkg. vzigesztenyt. Fzzk addig, amg enyhn be nem srsdik. Tlals eltt meghintjk prhagymval.

 
 
 

Padlizsn csps tofuszsszal:

2 db. padlizsnt vgjunk fel 2-3 cm-es darabokra. Tegyk szrbe s szzuk meg jl, majd hagyjuk 30 percen t, hogy eressze ki a levt. Ezutn mossuk le rla a st s trljk le paprszalvtval. Hevtett olajon prkljnk fokhagymt nhny msodpercig, majd adjuk hozz a padlizsnt s keverjk jl ssze, hogy minden oldalrl tmossa a forr olaj. Adjunk hozz egy ek. csps tofut, szjaszszt, egy kis kanl cukrot s 1 dl. vizet. Kis lngon fzzk kavargatva, amg a padlizsn meg nem puhul, azaz kb. 15 percen t. Tlals eltt szezmolajjal hintsk meg.

 
 
 
 

Meghls s khgs

 
 

Prolt kacsa fahjjal, fokhagymval s bambuszrggyel:

Egy egsz kacst (brvel egytt) feldarabolunk, de eltte tvoltsuk el a gerincet, mivel ez tartalmazza a legtbb zsrt. Egy ednyben keverjk ssze jl kt fej enyhn sszetrt fokhagymval, szjaszsszal, egy kevs rizsplinkval, borssal, kt kiskanl nizsmaggal, szrtott narancshjjal, 1 csillagnizzsal, egy darab fahjjal, gymbrrel s kevs vzzel. Melegtsk fel a stt 180 fokra. Forraljuk fel az edny tartalmt nylt lngon, majd ntsk a felvgott bambuszrgyet a kacsra, fedjk le s proljuk a stben, amg teljesen meg nem puhul, kb. 1 rn t.

 
 
 

Hal citromszszban:

Fl kil tkehal-filt 5cm-es kockkra vgunk, majd paprtrlvel szrazra trlnk. Keverjk ssze a lisztet, a kemnytt, st s borsot, majd alaposan forgassuk meg benne a haldarabokat. Hevtsnk olajat, sssk ki a haldarabokat, mindkt oldalukat egyms utn megbarntva. Ezutn paprtrlvel trljk szrazra s tartsuk melegen. Egy kisebb lbosban futtassunk meg hevtett olajon gymbrt nhny msodpercig. Adjunk hozz kt kanl citromhjat, fl dl. citromlevet, ugyanennyi hslevest, szjaszszt, cukrot s szezmolajat, majd vgl egy kanl vzben feloldott kemnytt is s fzzk 1 percig, amg a szsz be nem srsdik. Ezutn a szszt ntsk a haldarabokra.

 
 
 

Esgomba sr tykhslevesben:

ztassuk az esgombt meleg vzben, mg meg nem puhul, azaz kb. 15 percig. ntsk le rla a vizet s vgjuk le megkemnyedett szleit. Ekzben ksztsnk egy lbosban tykhslevest zls szerint. ntsnk hozz egy cssze rizsplinkt, vagy sherryt. Tegyk bele a gombt, fzzk 20 percig, amg meg nem puhul. Szzuk, borsozzuk zls szerint.

 
 
 
 
 

Klimax

 
 

Darlt hssal tlttt tofu:

A tofut gy szeleteljk fel, hogy minden msodik bevgs csak a felig hatoljon. Darlt hst t fszerrel, gymbreolajjal, sval, cukorral, ecettel kevernk ssze, majd betltjk a felvgott tofu-kockkba. Lapos tlban felvernk kt tojst egy kanl szjaszsszal, kevs rizsliszttel, az ebben megforgatott tlttt tofu-kockkat forr olajban kistjk.

 
 
 

Tofu sertshssal s knai kelkposztval:

10 dkg. sertshst igen vkony szeletekre vgunk, fokhagymval, gymbrrel futtatott olajon pr percig pirtjuk. Ezutn vizet ntnk r, hozzadunk 20 dkg. kockra vgott tofut s ugyanannyi kposztt, majd a fzs befejezte eltt 5 perccel egy csomag vegtsztt is.

 
 
 

Sertsvese dival:

Egy egsz sertsvest megtiszttunk, apr darabokra vgunk, hrom percig fznk, majd hideg vzben lemossuk. Hevtett olajban fokhagymt s gymbrt futtatunk, ezen pirtjuk a vest nhny percig, majd felntjk vzzel. Trt dit, lycium magot adunk hozz. Fszerolajakkal zestjk.

 
 
 

Fszeres csirkezza:

30 dkg. csirkezzt ersen tmosunk, feldarabolunk, nhny percig vzben fzzk, majd megint tmossuk. Hevtett olajban egy percig cukrot barntunk, majd ebbe ntjk, folytonos kevergets kzepette a zzadarabokat. Sokfle fszert: hagymt, fokhagymt, egy kanl vrsbort, klesbort, vagy sherryt kt felvgott chilit, kevs fahjat, kt csillagnizst, egy kanl szjaszszt adunk hozz. Amikor a zza kellen megszvta magt, fszeres lvel 15-20 percre kuktba rakjuk, ott fzzk vglegesre. Hidegtlknt is fogyaszthatjuk.

 
 
 
 

Fogykra

 
 

Paprika-salta:

20 dkg. paprikt feldarabolunk, 2 percig forr vzben fzzk, majd hideg vzben lemossuk. Szjaszsszal, vega-mixel, kevs ecettel, szezmolajjal, chili-olajjal, gymbr-olajjal zestjk. Brmilyen tel mell, vagy utn fogyaszthatjuk, nagyban segti a zsrbontst.

 
 
 

Karalb tofuval:

10-10 dkg. karalbt, jgretket, tofut apr kockkra vgunk, 2-5 perecig vzben forralunk, majd hideg vzben lemossuk. Hevtett olajban hagymt, gymbrt futtatunk, ezutn belerakjuk a hromfajta zldsget. Sval, kevs cukorral, ecettel, fszeres olajokkal zestjk.

 
 
 

Halleves tofuval:

Idelis szls utni fogysra. 50 g. tofut s 100 g. tonhalat, vagy tintahalat 20 percig egytt fznk, majd az utols 3 percre egy fl fej felkockzott saltt is rakunk mell. Vega-mixel, chili-olajjal, gymbr-olajjal zestjk.

 
 
 
 
 

Egszsges szls s az azt kvet hnap

 
 

Fokhagyms velscsont szjababbal:

50 g. szjababot 4 rn t vzben ztatjuk, majd egy kb. 15 dkg-os, megtiszttott, lemosott vels csonttal, fokhagymval s gymbrrel egytt msfl rn t fzzk. Tegynk hozz egy kanl ecetet is, mivel ez fvskor igen nagymrtkben kioldja, szervezetnk szmra elrhetv teszi a kalciumot a csontbl. Ezt a fogsz egybknt minden csontos hs elksztsekor alkalmazhatjuk. A bableves elfogyasztsa utn a csontvelt mg kln kikaparjuk a csontbl.

 
 
 

Tofu shiitakegombval s knai kellel:

100 g. csirkemjat, vagy csirkehst 1 kocknyi (kb. 20 dkg.) tofut s 10 db. friss (vagy szrtott s elzetesen egy rn t meleg vzben ztatott) shiitakegombt apr darabokra vgunk, fokhagymval, gymbrrel futtatott olajban t percig pirtunk. Ezutn felntjk vzzel, borsot, koriandert, fokhagymt adunk hozz, majd 15-20 percig fzzk. Szezmolajjal, fszerolajakkal zestjk.

 
 
 

Krszleves tojssal:

Egy megtiszttott krszt egy felvert tojsban megforgatunk, majd egy kevs olajban mindkt oldalrl megstjk. Hevtett olajon hagymt, fokhagymt, gymbrt pirtunk, majd vizet tltnk r, ebben fzzk egy rn t. Korianderrel, petrezselyemmel, szezmolajjal zestjk.

 
 
 

Cslkleves angyalgykrrel:

Egy egsz, megtiszttott cslkt apr darabokra vgunk, forr vzben 5 percre leforrzunk, majd jra lemosunk. Kuktban gymbrrel, igen sok fokhagymval s hagymval, 5-6 szem jujubval s gzben sszefogott 10 g. angyalgykrrel egytt lass tzn fzzk egy rig, vagy amg a cslk teljesen meg nem puhul.

 
 
 

Sertscsont leves:

Fl kg. sertscsont (legjobb az oldalas) darabokra vgunk, 3 percig vzben forralunk, majd levt kintjk s a csontot hideg vzben lemossuk. A csontot kuktban kt kanl ecettel, gymbrrel, hagymval, fokhagymval, 5 jujubval, 10 g. angyalgykrrel, nhny szelet ginzenggel (utbbi kettt gz-tasakba is beletehetjk) b vzben igen hosszan (akr 1-2 rn t) fzzk, hogy a kalcium minl inkbb kiolddjon a csontokbl. Szezmolajjal, sval, fszerolajakkal zestjk. Szoptats kismamk naponta fogyasszk.

 

 

forrs:Dr. Chen Zen: Gygyt knai konyha

 
 

Oldal tetejre! .

men
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszer, gyors receptek

Kpes recepttr

Top receptek

zletes receptek

Rita konyhja

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A kvetkez oldalak kifejezetten bio- s reform tel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform telek

Stis nne stdje

Gasztrozseni: Hutvgner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints