biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

 

Gyógyító kínai konyha
 
A keleti országokban nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő táplálkozásra, illetve az ételek elkészítésének helyes módjára. A keleti és nyugati gyógyítás alapvetően különbözik abban, hogy a keleti orvoslás már a táplálék helyes megválasztásával elkezdődik.
Számos esetben elegendő volt, hogy a jól megválasztott ételeket, fűszereket fogyasztva, jelentős javulást értek el a páciens állapotában.
A következőkben betegségek szerint csoportosítva, néhány ételreceptet találtok. Az idetartozó fűszerek, zöldségek, gyümölcsök leírását, hatását megtaláljátok a Wok címszó alatt, vagy a közeljövőben útjára induló Fito-Land honlapunkon, ahol a keleti és nyugati orvoslás közti különbségeket is leírjuk egyes betegségekre vonatkozólag.
 
 
 
 

Vérszegénység

 
 

Ginseng leves kínai angyalgyökérrel és asztralagusszal:

Fél csirkét kockákra vágunk és bő, 3-4 l. vízben, igen lassú tűzön 2 órán át főzzük együtt, némi gyömbérrel, egy szál újhagymával, vagy póréhagymával, valamint gézbe csomagolt 15g. angyalgyökérrel, 20 g. asztralagusszal és 10 g ginsenggel. Legvégül ízesítjük sóval, vega-mixel, szezámmolajjal, esetleg egy kis kanál nádcukorral.

 

 

Buddha öröme:

Külön-külön edényekbe áztassuk be forró vízbe 10 dkg. szárított tofu-rudacskát, egy maréknyi fafülgombát és 30 g. tengeri algát, az utóbbit igen kevés (csak néhány csepp) növényi olajjal együtt. Mindezeket hagyjuk 15-20 percig ázni, amíg teljesen meg nem puhulnak, majd öntsük le a vizet minden alapanyagról, de a fekete gomba levét tegyük félre. Wokban hevítsünk olajat, pirítsunk benne egy kanál őrölt gyömbért, kb. 10 másodpercig, hogy átvegye annak aromáját. Adjuk hozzá a tofu-rudacskákat, a kétféle gombát, liliomrügyet, egy marék felvágott bambuszrügyet és kb. fél kg. felvágott kínai kelt, vagy ennek híján káposztát. Keverés után adjunk hozzá egy-két kanál vörös nam-yue szószt (ha van), két kanál sötét szójaszószt, és a gomba félretett levét, majd az algát is (utóbbit, amennyire lehet, szétválasztva). A keveréket lefedett wokban, kis lángon főzük 30-40 percig, olyakor megkeverve, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Szezámolajjal meghintve tálaljuk.

 
 

Kínai marhahúsleves:

Tegyünk fél kg. vékony csíkokra vágott marhahúst és 5 vékony szelet friss gyömbért fazékba. Öntsük hozzá egy csésze rizspálinkát, majd vizet, s főzzük 2 órán át igen lassú tűzön, a habot folyamatosan lefölözve és a vizet szükség szerint utánatöltve. Ne engedjük felforrni. Ezután fedjük be és főzzük további 2 órán át, ill. amíg a leves íze már megfelelőnek nem tűnik. Mézes jujubát is főzhetünk bele. Végül szűrjük le a levest, vegyük ki belőle a húst. Ízlés szerint sózva, borsozva.

 
 

Vörösboros marhahús szójaszósszal:

Keverjünk össze 2-3 cm-es darabokra felvágott fél kg. marhahúst (vesepecsenyét), 1ek. szójaszószt, 2 kanál rizspálinkát, vagy brandyt és 1 kanál kukoricakeményítőt. Melegítsük a wokot füstölésig, öntsünk bele olajat és pörköljünk benne 2 gerezd, reszelt fokhagymát, 2 kanál reszelt gyömbért és 1 kanál felaprított póréhagymát kb. 10 másodpercig, hogy az olaj átvegye ezek aromáját. Ezután adjuk hozzá a húst és süssük benne, amíg a húsdarabok külseje meg nem pirul, de belsejük még rózsaszínű, azaz kb. 5-7 percig, majd rakjuk külön tányérra. Tegyük a wokot ismét a tűzre és süssünk meg benne 1-1db, 2 cm-es darabokra felvágott piros és zöldpaprikát, gyakran kavargatva, kb. 1 percig. Ezután öntsük vissza bele a húst és keverjük alaposan össze az egészet. Öntsünk rá szójaszószt és szezámolajat. Süssük még egy percig, jól összekeverve a hússal, majd forrón tálaljuk.

 
 

Gőzölt tojás friss fokhagymával és rákkal:

10 dkg. közepes rákot fejtsünk ki páncéljukból és vágjuk őket durván össze. Egy edényben, langyos vízben verjünk fel (de ne habosra) 2-4 tojást. Keverjünk hozzá szójaszószt és borsot, majd a rákokat és némi fokhagymát is. Finoman kenjünk be egy tűzálló edényt szezámolajjal. Öntsük a tojáskeveréket a kikent edénybe, helyezzük a gőzölőbe és gőzöljük a wok felett- annyi vízben, hogy ellepje a gőzölő alját- 15 percig alacsony lángon, hogy enyhén összeálljon, de a buborékoktól „rongyossá” ne váljék. Azonnal tálaljuk.

 
 

Fafülgomba jujubával:

20g. fafülgombát másfél órára beáztatunk meleg vízbe. Ezután alaposan lemossuk, majd 30g. jujubával és egy kanál cukorral együtt 1,5l. vízben 20-40 percen át főzzük.

 
 

Sárgarépa rizskásával:

10dkg. répát 50g. rizzsel és 4db. jujubával 2l. vízben főzünk először nagy lángon, majd forrás után lassú tűzön, ekkor egy kanál cukrot vagy egy-két kanál mézet is adva hozzá, kb.30 percig.

 
 

Friss laskagomba zellerrel:

50g. megmosott laskagombát ugyanennyi zellerrel 2-3 percig olajban pirítjuk, majd sóval és vega-mixel ízesítjük, végül egy kis fej megtört fokhagymával összekeverjük. Étvágygerjesztő előételként tálaljuk.

 
 

Csirkemáj erős paprikával:

100g. csirkemájat alaposan megtisztítva, az epét eltávolítva vékony szeletekre vágunk, majd többször átmossuk hideg vízben. Rövid ideig főzzük fél l. vízben, míg a külső vörös színe el nem tűnik. Közben 3 szelet gyömbért, 2 gerezd fokhagymát, kevés hagymát két kanál olajban megfuttatunk. Zöld színű erős paprikával ízesítjük, majd a főtt májat belehelyezzük. Sózzuk, fűszerezzük, majd kevés ecettel és kis cukorral ízesítjük. Kevés keményítővel besűrítjük.

 
 
 
 

Magas vérnyomás

 
 
 

Gyümölcsleves kínai galagonyával és jujubával:

20 dkg. jujubát és 10 dkg. galagonyát főzzünk 1,5l. vízben kb. fél órán át. A főzés félidejében egy marék friss málnát is adhatunk hozzá. A levesnek a vérnyomás csökkentésén túl veseerősítő hatása is van.

 
 

Ginkgo leves zellerrel:

Ezt a levest hagyományosan szárított ginkgo-levélből főzik, melyet ginkgo-teával helyettesíthetünk. 3 tasak teát főzzünk ki 3-4 dl. vízben. Adjunk hozzá 20 g. darabokra vágott zellert, vagy zellerkrémet, illetve 3-4 db. előzetesen kb. 15 percig vízben áztatott shiitake-gombát. Főzzük 10 percen át, majd ízesítsük tetszés szerint sóval, vega-mixel, szezámolajjal.

 
 
 

Üvegtészta zellerrel és kínai kellel:

Áztassunk be meleg vízbe kb. 25 dkg. üvegtésztát, egy marék fafülgombát és 6 szárított feketegombát, míg meg nem puhulnak, azaz kb. 15 percig. Öntsük le róluk a vizet, csak a fekete gomba levét őrizzük meg. Vágjuk le és dobjuk ki a gombák tönkjét, s ha kalapjuk túl nagy, daraboljuk fel azt. Vágjunk fel kb. 25 dkg. kínai kelt és ugyanennyi zellert, kb. 5 cm-es darabokra, ill. egy nagyobb répát, kb. gyufaszál vékonyságú szeletekre. A füstölésig hevített wokba olajat öntve adjunk hozzá 2 gerezd reszelt fokhagymát és 10 másodpercig kevergetve pirítsuk azt. Adjuk hozzá a káposztaleveleket, a zellert és a répát, süssük kevergetve 1 percen át, majd adjuk hozzá a fekete gombát és a fafülgombát. Keverjük jól össze, öntsünk rá egy kanál szójaszószt, adjunk hozzá egy ek. összetört, erjesztett tofut, majd süssük, amíg a levelek meg nem fonnyadnak, azaz kb. 10 percen át. Ha a zöldségek túl szárazak lennének, adjunk hozzá egy kanál vizet. Ezután tegyük egy tálba a zöldségeket, és tartsuk őket melegen. Tegyük vissza a wokot a tűzhelyre, öntsük bele a maradék szójaszószt, a zöldséglevest és a szárított tésztát. Ízesítsük sóval, borssal és keverjük össze jól. Tálaljuk a zöldségkeverékkel és néhány csepp szezámolajjal leöntve.

 
 
 

Rizskása ginkgomaggal és szárított tofuval:

Kb. 50 dkg. átmosott, hosszú szemű rizst főzzünk hagyományosan cserépedényben, ennek híján mély, leveses fazékban, egy-egy kanál olaj és szódabikarbóna hozzáadásával, lassú tűzön, lefedetlenül 2-3 órán át, vagy addig, amíg a kása híg, vajhoz hasonló állagot nem ér el. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kicsit több vizet. Eközben áztassunk meleg vízbe kb. 25 dkg. szárított tofut (tofu-pálcikát), amelyet a főzési idő felénél, azaz kb. egy óra után adjunk hozzá a kásához. Amikor a kása elkészült, adjunk hozzá 25-30 dkg. ginkgomagot és főzzük még néhány percig, éppen csak amíg a magok felmelegszenek. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha csípős ételként akarjuk tálalni, ill. hintsük meg cukorral, ha édesen. Ginkgomag helyett adhatunk a kásához 15-20 dkg. zellert is, amely ugyancsak kiváló ellenszere a magas vérnyomásnak. Ezt ugyancsak a már elkészült rizskásához kell hozzáadni, s abban éppen csak néhány percig főzni, majd sóval, vega-mixel, szezámolajjal ízesíteni.

 

 

 
 

Lótuszleves csirkével:

3 tasak lótuszteát 6 dl. vízben megfőzünk. A teát meleg vízzel felengedjük 3 literre, majd hozzáadunk egy kockákra vágott fél csirkét, 40 dkg. zellert, 4 vékony szelet gyömbért és egy újhagymát. 40 percig-egy óráig főzzük, majd sóval, vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.

 
 
 
 

Impotencia

 
 

Bárányhús újhagymával:

Két személyre fél kg. bárány- vagy birkahúsra van szükségünk. A húst keményre fagyasztjuk, hogy ilyen állapotban minél vékonyabb, egészen papírvékonyságú szeletekre vághassuk. A tálcán szétterített szeleteket megsózzuk, egy kanál fekete borssal meghintjük, jól összekeverjük, és 5-10 percig állni hagyjuk. Egy szál újhagymát vagy póréhagymát 3 cm-es darabokra vágunk, kb. 5 kanál olajban megsütjük, majd beleöntjük az olajba a húst is, s addig sütjük kavargatva, amíg el nem veszíti vörös színét. Ekkor egy kis szezámolajjal, némi vega-mixel, szükség szerint sóval ízesítjük.

 
 
 

Fokhagymás bárányvese:

Egy egész vesét megtisztítunk, többször alaposan átmossuk és a lehető legvékonyabb szeletekre vágunk. Három szál újhagymát, 4 vékony szelet gyömbért, 1 egész fej fokhagymát apró darabokra vágunk, s egy tálban öt kanál felhevített olajba öntünk. Néhány másodperc múlva, amikor az olaj éppen csak átvette a fűszerek ízét, beleöntjük a felszeletelt vesét is, és öt percig lassú tűzön kevergetjük. Sót, borsot, egy kanál szezámolajat, egy kk. cukrot adunk hozzá. Végül egy ek. vízben feloldott keményítőt öntünk hozzá, s egy percig kevergetjük. Azonnal tálaljuk.

 
 
 

Vörösboros rák újhagymával:

250 g. rákot tisztára mosunk, majd felhevített olajban 3 percig kevergetve forralunk. Hozzáadjuk a hagymát, néhány szelet feldarabolt gyömbért, egy-egy ek. vörösbort, fél ek. szójaszószt, egy kanál cukrot, majd még 3 percig kevergetjük.

 
 
 

Gesztenye, dió, jujuba:

Ezekből egyaránt kb. 30-50 grammra lesz szükségünk. Az alaposan átsütött gesztenyét megtisztítjuk, összekeverjük a kimagozott jujubával. A diót kevés olajban néhány percig pirítjuk, mert olajai csak pirítással válnak igazán jól emészthetővé, csak ezután adjuk a gesztenyéhez és jujubához. Fenséges csemege.

 
 
 
 
 

Rák

 
 
 

Shiitakegomba-leves oldalassal:

Ha a shiitakegombát szárítva vesszük, 4-6 fejet 1-2 órán át csészényi vízbe áztatunk, majd a levet leöntjük és a gombát apró kockákra vágjuk, ha instant tea formájában, úgy egy tasaknyit főzünk meg belőle. Eközben 40 dkg. oldalast – a zsíros részét kivágva- forró vízben lemosunk, majd a gombát (vagy gomba-főzetet) és a húst egyazon serpenyőben bő vízzel, egy fej hagymával, újhagymával, felcikkezett gyömbérrel, egy ek. ecettel hosszan –legalább másfél órán át- lassú tűzön főzzük.

 
 
 

Ganodermagomba-leves:

A szárított ganodermát ( a shiitakegombához hasonlóan 1-2 órára vízbe áztatva), vagy a Magyarországon kapható ganoderma instant tea főzetét egy fej fokhagymával és gyömbérrel, egy ek. ecettel és egy kanál cukorral, esetleg csirkehússal főzünk fél-egy órán át.

 
 
 

Szójabab-csíra rizsecetben:

Negyed kiló babcsírát negyed óráig rizsecetben áztatunk. Eközben apróra feldarabolt hagymát, fokhagymát, gyömbért pirítunk meg olajban, ebben a csírát 3 percig főzzük, még két kanál rizsecetet öntünk rá, s újabb 3 percig kevergetjük. Szezámolajjal, sóval, vega-mixel ízesítjük, végül egy kanál vízben feloldott keményítővel toldjuk meg. Még fél percig kevergetjük és kész.

 
 
 

Szójababcsíra csirkével:

5-10 dkg. csirkehúst szeletekre vágva 3-4 kanál olajban megpirítunk. Gyömbért, hagymát, fokhagymát adunk hozzá, majd a szójabab-csírát, s 3-5 percig kevergetjük. Egy ek. szójaszósszal, egy kiskanál cukorral, fél kanál ecettel, sóval, vegetával ízesítjük.

 
 
 

Tyúkhúsleves shiitakegombával, tofuval és angyalgyökérrel:

Egy csirkecombot forró vízben lemosunk, 3-4 darabra vágunk, s 6 shiitakegombát két órán át vízben áztatunk, majd mindezt másfél l. vízben 100 g. tofuval és 10-15 g. felszeletelt angyalgyökérrel együtt lassú tűzön 30-40 percen át főzünk. A levest vega-mixel, szezámolajjal ízesítjük.

 
 
 
 

Izületi gyulladás és reuma

 
 

Buggyantott hal rizspálinka-szósszal:

1 kg. halfilét vágjunk kb. 7 cm-es kockákra. Kenjük be az egyes darabokat vízben feloldott keményítővel, majd fektessük őket egy rétegben tepsibe. Forraljunk fel vizet, s öntsünk annyit a halra, hogy teljesen ellepje. Majd azonnal fedjük be a tepsit alufóliával. A hal a víz hűlése közben fő meg. Hagyjuk legalább 10 percig állni. Eközben keverjük össze egy doboz konzervkagyló levét ugyanannyi tyúkhúslevessel, egy kis pohár rizspálinkával, vagy vörösborral, 2 kanál szójaszósszal, ugyanannyi rizsecettel, két kiskanál ánizsmaggal, cukorral és szezámolajjal. Forraljuk fel, majd hagyjuk lassú tűzön főni 5 percen át. Adjunk hozzá vízben feloldott egy kanálnyi keményítőt és főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ezután helyezzük a halat tálcára, ízesítsük gyömbérrel, póréhagymával és borssal, öntsük rá füstölésig hevített olajat (óvatosan, sistereg és pattog!!!), majd öntsük le a szójaszósszal.

 
 
 

Gyömbéres rizskása:

Öt vékony szelet gyömbért apróra vágunk. 5-6 szál újhagyma fehér szárát felvágjuk, 6 dkg. rizzsel együtt másfél l. vízben fél órán át főzzük. A gyömbér és az újhagyma együttesen igen jó hatású reuma és ízületi gyulladás ellen.

 
 
 

Szarvashús-leves angyalgyökérrel:

30 dkg. szarvashúst 10 g. angyalgyökérrel, 5 szelet gyömbérrel, 6 szem jujubával együtt 40 percen át főzünk. Vega-mixel, borssal, szezámolajjal ízesítjük.

 
 
 
 
 

Hörghurut

 
 

Tofukockák csirkeszósszal:

Egy kisebb edényben keverjünk össze 5 dkg. darált csirkehúst egy kanál szójaszósszal és egy kiskanál szezámolajjal. Mossunk meg egy kanál fekete tofut, és enyhén összetörve keverjük össze egy gerezd fokhagymával, majd adjunk hozzá egy kiskanál mogyoróolajat. Hevített olajban pirítsuk a fekete tofukeveréket fél percig, majd adjuk hozzá az olajjal elkevert csirkét, pirítsuk tovább, ügyelve rá, hogy a csirkehúst jól eloszlassuk. Ezután öntsünk rá 1 dl. vizet, vagy húslevest, 2 kanál, vízben feloldott keményítőt és tetszés szerint chiliszószt. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a csirke meg nem puhul, azaz kb. 5 percig. Ekkor adjunk hozzá és keverjünk el benne 25 dkg. kockákra vágott tofut, főzzük tovább még egy percig. Póréhagymával meghintve tálaljuk.

 
 
 

Sertésvesébe göngyölt dió:

A kitisztított sertésvesét a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk. 50 g. diót két órán át vízben áztatunk. A veseszeleteket sóval, borssal, olajjal, összetört fokhagymával ízesítjük, majd egy-egy diót göngyölünk beléjük. A csomagocskákat tojásba, rizslisztbe, vagy keményítőbe mártjuk, forró olajban kisütjük. Az asztma kiváló ellenszere.

 
 
 
 

Hideg kelések

 
 

Csirkekockák licsivel és szilvaszósszal:

Fél kg. csirkehúst 1cm-es kockákra vágunk. Keményítővel, tojásfehérjével, szójaszósszal, vízzel és borssal keverjük össze, majd hevített, néhány másodpercig gyömbérrel megfuttatott olajba öntjük. Kevergetjük 5 percig, azaz amíg fehérré nem válik, ezután ráöntjük egy doboz licsi-konzerv levét, két kanálnyi kínai szilvaszószt és 1dkg. vízigesztenyét. Főzzük addig, amíg enyhén be nem sűrűsödik. Tálalás előtt meghintjük póréhagymával.

 
 
 

Padlizsán csípős tofuszósszal:

2 db. padlizsánt vágjunk fel 2-3 cm-es darabokra. Tegyük szűrőbe és sózzuk meg jól, majd hagyjuk 30 percen át, hogy eressze ki a levét. Ezután mossuk le róla a sót és töröljük le papírszalvétával. Hevített olajon pörköljünk fokhagymát néhány másodpercig, majd adjuk hozzá a padlizsánt és keverjük jól össze, hogy minden oldalról átmossa a forró olaj. Adjunk hozzá egy ek. csípős tofut, szójaszószt, egy kis kanál cukrot és 1 dl. vizet. Kis lángon főzzük kavargatva, amíg a padlizsán meg nem puhul, azaz kb. 15 percen át. Tálalás előtt szezámolajjal hintsük meg.

 
 
 
 

Meghűlés és köhögés

 
 

Párolt kacsa fahéjjal, fokhagymával és bambuszrüggyel:

Egy egész kacsát (bőrével együtt) feldarabolunk, de előtte távolítsuk el a gerincet, mivel ez tartalmazza a legtöbb zsírt. Egy edényben keverjük össze jól két fej enyhén összetört fokhagymával, szójaszósszal, egy kevés rizspálinkával, borssal, két kiskanál ánizsmaggal, szárított narancshéjjal, 1 csillagánizzsal, egy darab fahéjjal, gyömbérrel és kevés vízzel. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Forraljuk fel az edény tartalmát nyílt lángon, majd öntsük a felvágott bambuszrügyet a kacsára, fedjük le és pároljuk a sütőben, amíg teljesen meg nem puhul, kb. 1 órán át.

 
 
 

Hal citromszószban:

Fél kiló tőkehal-filét 5cm-es kockákra vágunk, majd papírtörlővel szárazra törlünk. Keverjük össze a lisztet, a keményítőt, sót és borsot, majd alaposan forgassuk meg benne a haldarabokat. Hevítsünk olajat, süssük ki a haldarabokat, mindkét oldalukat egymás után megbarnítva. Ezután papírtörlővel töröljük szárazra és tartsuk melegen. Egy kisebb lábosban futtassunk meg hevített olajon gyömbért néhány másodpercig. Adjunk hozzá két kanál citromhéjat, fél dl. citromlevet, ugyanennyi húslevest, szójaszószt, cukrot és szezámolajat, majd végül egy kanál vízben feloldott keményítőt is és főzzük 1 percig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ezután a szószt öntsük a haldarabokra.

 
 
 

Esőgomba sűrű tyúkhúslevesben:

Áztassuk az esőgombát meleg vízben, míg meg nem puhul, azaz kb. 15 percig. Öntsük le róla a vizet és vágjuk le megkeményedett széleit. Eközben készítsünk egy lábosban tyúkhúslevest ízlés szerint. Öntsünk hozzá egy csésze rizspálinkát, vagy sherryt. Tegyük bele a gombát, főzzük 20 percig, amíg meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 
 
 
 
 

Klimax

 
 

Darált hússal töltött tofu:

A tofut úgy szeleteljük fel, hogy minden második bevágás csak a feléig hatoljon. Darált húst öt fűszerrel, gyömbéreolajjal, sóval, cukorral, ecettel keverünk össze, majd betöltjük a felvágott tofu-kockákba. Lapos tálban felverünk két tojást egy kanál szójaszósszal, kevés rizsliszttel, az ebben megforgatott töltött tofu-kockákat forró olajban kisütjük.

 
 
 

Tofu sertéshússal és kínai kelkáposztával:

10 dkg. sertéshúst igen vékony szeletekre vágunk, fokhagymával, gyömbérrel futtatott olajon pár percig pirítjuk. Ezután vizet öntünk rá, hozzáadunk 20 dkg. kockára vágott tofut és ugyanannyi káposztát, majd a főzés befejezte előtt 5 perccel egy csomag üvegtésztát is.

 
 
 

Sertésvese dióval:

Egy egész sertésvesét megtisztítunk, apró darabokra vágunk, három percig főzünk, majd hideg vízben lemossuk. Hevített olajban fokhagymát és gyömbért futtatunk, ezen pirítjuk a vesét néhány percig, majd felöntjük vízzel. Tört diót, lycium magot adunk hozzá. Fűszerolajakkal ízesítjük.

 
 
 

Fűszeres csirkezúza:

30 dkg. csirkezúzát erősen átmosunk, feldarabolunk, néhány percig vízben főzzük, majd megint átmossuk. Hevített olajban egy percig cukrot barnítunk, majd ebbe öntjük, folytonos kevergetés közepette a zúzadarabokat. Sokféle fűszert: hagymát, fokhagymát, egy kanál vörösbort, kölesbort, vagy sherryt két felvágott chilit, kevés fahéjat, két csillagánizst, egy kanál szójaszószt adunk hozzá. Amikor a zúza kellően megszívta magát, fűszeres lével 15-20 percre kuktába rakjuk, ott főzzük véglegesre. Hidegtálként is fogyaszthatjuk.

 
 
 
 

Fogyókúra

 
 

Paprika-saláta:

20 dkg. paprikát feldarabolunk, 2 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízben lemossuk. Szójaszósszal, vega-mixel, kevés ecettel, szezámolajjal, chili-olajjal, gyömbér-olajjal ízesítjük. Bármilyen étel mellé, vagy után fogyaszthatjuk, nagyban segíti a zsírbontást.

 
 
 

Karalábé tofuval:

10-10 dkg. karalábét, jégretket, tofut apró kockákra vágunk, 2-5 perecig vízben forralunk, majd hideg vízben lemossuk. Hevített olajban hagymát, gyömbért futtatunk, ezután belerakjuk a háromfajta zöldséget. Sóval, kevés cukorral, ecettel, fűszeres olajokkal ízesítjük.

 
 
 

Halleves tofuval:

Ideális szülés utáni fogyásra. 50 g. tofut és 100 g. tonhalat, vagy tintahalat 20 percig együtt főzünk, majd az utolsó 3 percre egy fél fej felkockázott salátát is rakunk mellé. Vega-mixel, chili-olajjal, gyömbér-olajjal ízesítjük.

 
 
 
 
 

Egészséges szülés és az azt követő hónap

 
 

Fokhagymás velőscsont szójababbal:

50 g. szójababot 4 órán át vízben áztatjuk, majd egy kb. 15 dkg-os, megtisztított, lemosott velős csonttal, fokhagymával és gyömbérrel együtt másfél órán át főzzük. Tegyünk hozzá egy kanál ecetet is, mivel ez fövéskor igen nagymértékben kioldja, szervezetünk számára elérhetővé teszi a kalciumot a csontból. Ezt a fogász egyébként minden csontos hús elkészítésekor alkalmazhatjuk. A bableves elfogyasztása után a csontvelőt még külön kikaparjuk a csontból.

 
 
 

Tofu shiitakegombával és kínai kellel:

100 g. csirkemájat, vagy csirkehúst 1 kockányi (kb. 20 dkg.) tofut és 10 db. friss (vagy szárított és előzetesen egy órán át meleg vízben áztatott) shiitakegombát apró darabokra vágunk, fokhagymával, gyömbérrel futtatott olajban öt percig pirítunk. Ezután felöntjük vízzel, borsot, koriandert, fokhagymát adunk hozzá, majd 15-20 percig főzzük. Szezámolajjal, fűszerolajakkal ízesítjük.

 
 
 

Kárászleves tojással:

Egy megtisztított kárászt egy felvert tojásban megforgatunk, majd egy kevés olajban mindkét oldalról megsütjük. Hevített olajon hagymát, fokhagymát, gyömbért pirítunk, majd vizet töltünk rá, ebben főzzük egy órán át. Korianderrel, petrezselyemmel, szezámolajjal ízesítjük.

 
 
 

Csülökleves angyalgyökérrel:

Egy egész, megtisztított csülköt apró darabokra vágunk, forró vízben 5 percre leforrázunk, majd újra lemosunk. Kuktában gyömbérrel, igen sok fokhagymával és hagymával, 5-6 szem jujubával és gézben összefogott 10 g. angyalgyökérrel együtt lassú tűzön főzzük egy óráig, vagy amíg a csülök teljesen meg nem puhul.

 
 
 

Sertéscsont leves:

Fél kg. sertéscsont (legjobb az oldalas) darabokra vágunk, 3 percig vízben forralunk, majd levét kiöntjük és a csontot hideg vízben lemossuk. A csontot kuktában két kanál ecettel, gyömbérrel, hagymával, fokhagymával, 5 jujubával, 10 g. angyalgyökérrel, néhány szelet ginzenggel (utóbbi kettőt géz-tasakba is beletehetjük) bő vízben igen hosszan (akár 1-2 órán át) főzzük, hogy a kalcium minél inkább kioldódjon a csontokból. Szezámolajjal, sóval, fűszerolajakkal ízesítjük. Szoptatós kismamák naponta fogyasszák.

 

 

forrás:Dr. Chen Zen: Gyógyító kínai konyha

 
 

Oldal tetejére! .

menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal