Diabetikus
Pulykamell pikns zldsgekkel
Hozzvalk:4 pulykamellfil (elsttt), 3 evkanl olaj, rlt bors, s;
a zldsges krethez: 75 dkg zldsg (karfiol, zldbab, srgarpa, uborka,
vrshagyma, zldpaprika vegyesen), vega-mix, 1-1 kvskanl kurkuma s
rlt gymbr, negyed kvskanl mustrmag, 4,5 dkg cukor, 5 dl borecet,
2 dkg kukoricakemnyt;
dsztshez: 2 evkanl aprra vgott bazsalikom.
A karfiolt rzsira szedjk, a zldbabok vgeit levgjuk. A paprikt s az uborkt kis kockkra vgjuk, Delikttal megszrjuk, s 12 rt llni hagyjuk. A kurkumt, a mustrmagot, a gymbrt s a cukrot sszekeverjk, majd llandan kevergetve aprnknt belentjk az ecetet. Ezt a zldsgekhez keverjk, felforraljuk, kislngon 10 percig proljuk, majd lyukacsos kanllal kiszedjk. A kemnytt 2 evkanl fzvzzel sszekeverjk, majd hozzadjuk a maradk fzvizet, kzepes tzn felforraljuk, a zldsgekre ntjk, s 1 rra htbe tesszk. A hst olajban mindkt oldaln pirosra stjk, vega-mixel meghintjk, s a zldsgekkel krtve, a bazsalikomokkal megszrva tlaljuk.
Zldsges halpsttom
Hozzvalk: 60 dkg tkehalfil, 15 dkg vegyes zldsg darabolva, 2 dl zabtejszn,
2 tojsfehrje, 1-1 teskanl nvnyi margarin s zselatinpor, citrom, rlt
bors, s.
A halszeleteket citromlvel meglocsoljuk, megszzuk. A zldsgeket a margarinban megproljuk. Egy zgerincformt flival kiblelnk, szorosan egyms mell rakjuk a halszeleteket, gy, hogy a halhs tlrjen a formn, ksbb a tltelkre rhajthassuk. A maradk halfilt megdarljuk, kevertlba tesszk. Hozzkeverjk a zldsgeket, a habb vert tejsznt s tojsfehrjt. Citromlvel, sval, borssal fszerezzk. A kiblelt formba simtjuk a tltelket, rhajtjuk a halszeletet, betakarjuk flival, s kzepes hmrsklet, vzgzs stben kb. 75 percig stjk. A formban hagyjuk kihlni, utna kibortjuk, majd aszpikkal tfnyezzk, s szeletelve tlaljuk. Amikor hlni kezd, ecsettel vagy kentollal megkenjk a haltekercs tetejt. Tlalskor les kssel tudjuk szeletelni.
Halpogcsa sznes prvel
Hozzvalk: a halpogcshoz: 40 dkg tengeri hal, 2 teljesrls zsemle, 2 dl szjatej, 2 tojs,
zsemlemorzsa, szerecsendi, nvnyi vaj, petrezselyem, rlt bors, s;
a krumpliprhez: 60 dkg ftt burgonya, 1 evkanl nvnyi margarin, szjatej,
20-20 dkg ftt, ttrt srgarpa s parajpr, 2-2 evkanl joghurt s finomra
vgott petrezselyem, s.
A halhst ss vzben megfzzk, kihtjk, s apr darabokra trdeljk. Hozzkeverjk a tejbe ztatott, kinyomkodott zsemlket, a tojsokat, 3 evkanl olvasztott vajat, s zsemlemorzst. A fszerekkel zestjk. Lapos pogcskat formzunk belle, zsemlemorzsba forgatjuk, s vajban megstjk. A ftt krumplit ppesre trjk, margarinnal, joghurttal, sval, s tejjel sszekeverjk. Hrom rszre osztjuk, majd kln-kln srgarpval, spenttal s petrezselyemmel sszeturmixoljuk. A sznes prket a meleg halpogcsk mell tlaljuk.
Fokhagyms busa
Hozzvalk: 4, egyenknt kb. 20 dkg-os busaszelet, s, rlt bors, 3-4 gerezd fokhagyma,
szjatej a hal ztatshoz;
a stshez: 2 evkanl olaj.
A halszeleteket sval, borssal, zzott fokhagymval bedrzsljk s egy lapos ednybe fektetjk. Annyi tejjel ntjk le, amennyi ellepi, s minimum 2 rt, de mg jobb, ha egsz jjelen t gy hagyjuk llni. Msnap a szeleteket a tejbl kiemeljk, a nedvessget leitatjuk rluk, s mindkt oldalukat egy kevs olajjal megkenjk. Roston vagy grillstben megstjk. Kretnek burgonyaprt ajnlunk mell.

Ananszkrmes csirke
Hozzvalk: 4 csirkemellfil, 1 doboz ananszkonzerv, 20 dkg jzmin rizs,
1 teskanl rlt koriander, pirospaprika, 1 bann, vega-mix,
rlt bors, s;
Az ananszkockkat a korianderrel s a pirospaprikval turmixoljuk. A hs vastag rszn les kssel „zsebet” vgunk, kvl-bell sval s borssal megszrjuk, s az ananszprvel megtltjk. Vajjal kikent tepsibe tesszk, a maradk ananszkrmmel meglocsoljuk, s kszre stjk. A rizst vega- mixel zestett vzben megfzzk, majd lecspgtetjk. A tlttt hst tnyrokra tesszk, szsszal meglocsoljuk, rizzsel krtjk, s korianderrel dsztjk.
Rakottkel:
Hozzvalk: 1 nagy fej kelkposzta, 1 kk. rlt kmny, 4 nagy fej vrshagyma,
40 dkg. gomba, 2 bgre rizs, olvaolaj, tiszttott, szrt vz, szjamajonz
A kelkposztt sszevagdossuk s az rlt kmnnyel megproljuk (flig megfzzk), majd a tepsibe rtegelve sszerakjuk. A tetejre szjbl kszlt majonzt tesznk, 1 bgre vzzel lentjk s aluflival a tepsit letakarjuk s berakjuk a stbe. Kb. 40 percig stjk.
Rakott karfiol:
Hozzvalk: 1 kg. burgonya, 2 fej karfiol, olvaolaj, s
mrtshoz: 2,5 dl szjatej, 1 ek. tkezsi kemnyt, 2 ek. tnkly fehrliszt,
2 ek. olvaolaj, vega-mix
Trt krumplit ksztnk s a tepsi aljn elsimtjuk, a flig megftt karfiolt rrakjuk, majd szjatejfllel, vagy mrtssal lentjk s a stben megstjk.
Zellerkrm:
Hozzvalk: 1 zellergum, szjamajonz, s
A zellergumt meghmozzuk s enyhn ss vzben megfzzk. sszetrjk s a majonzzel sszekeverjk. Sval zestjk.
Vadasmrts szjaszelettel:
Hozzvalk: szemlyenknt 2-3 db. szjaszelet, 1 kg. lecspaprika, kg. paradicsom,
„vadas fszerkeverk” (kakukkf, lestyn, borsikaf), vega-mix, s
A szjaszeleteket megfzzk vega-mixes vzben. Lecst ksztnk s vadas fszerkeverkkel zestjk. Ezt sszeturmixoljuk, majd a megftt szjaszeleteket beletesszk.

Brokkolikrmleves:
Hozzvalk: 30 dkg. brokkoli, 1 dl. zabtejszn, 3 dkg. nvnyi margarin, borsikaf,
petrezselyem, s
A brokkolit rzsira szedjk, kevs margarinon pr percig proljuk. Fszerezzk s felengedjk annyi vzzel, ami jl ellepi. Ha megftt, botmixerrel ppestjk, hozzadjuk a tejsznt s az aprra vgott petrezselyemzldet, sszeforraljuk. Tlalskor szrhatunk a tetejre fstlt tofuszeleteket, mandulaforgcsot vagy pirtott kenyrkockt.
rpavagdalt:
Hozzvalk: 15 dkg. rpapehely, 10dkg. brokkoli, 1 srgarpa, fehrrpa, negyed zeller,
10dkg. zldbors, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzld, vega-mix,
olvaolaj, szjaszsz, s
Az rpt hromszoros mennyisg, enyhn fszeres, ss vzben puhra fzzk, letakarva dagadni hagyjuk. A zldsgeket a fokhagymval aprra vgjuk, olajon megdinszteljk, fszerezzk s jl sszedogozzuk az rpval. A brokkolit rzsira szedjk, leforrzzuk. Egy zgerincformt kiolajozunk, belekanalazzuk a zldsges keverk felt. A brokkolirzskat szrukkal felfel belenyomkodjuk s befedjk a tbbi masszval. Elmelegtett stben 150-160 fokon 30-40 percig stjk. Pr perc pihentets utn kibortjuk a formbl s felszeleteljk. Knlhatunk mell zldfszeres mrtst, saltt s ha nem bjtlnk, natr slt hst.
Fszeres hajdina:
Hozzvalk: 15 dkg. hajdina, 15 dkg. cukkini, 1 zldpaprika, 1 fej lilahagyma, 2 fej
vrshagyma, fl szl prhagyma, 3 gerezd fokhagyma, majornna,
vega-mix, 3 ek. olvaolaj, s
a hajdint ktszeres mennyisg vzben sval, vega-mixel fszerezve megfzzk. Egy serpenyben felforrstjuk az olajat, beletesszk a cikkekre vgott hagymkat, a zldpaprikt, a prt meg a cukkinit s az egszet megpirtjuk. Majornnval fszerezzk s sszekeverjk a hajdinval. Tlalskor felaprtott snidlinget szrunk a tetjre.
Rakott palacsinta:
Hozzvalk: 12dkg. tnkly fehrliszt, 5 dkg. teljes kirls tnklyliszt, 1 tk. stevia,
s, dl. rizstej, olaj a stshez
tltelkhez: 25dkg. srgabarack elzleg vzbe ztatva, majd ledarlva,
10 dkg. darlt mk, 1 dl. rizstej, 10 dkg. darlt di,
10 dkg. stevibl kszlt porcukor, 1 citrom, 1 narancs,
rlt fahj
A palacsintatsztt csommentesre keverjk. Kiolajozott serpenyben 8-10 palacsintt stnk belle. Elksztjk a tltelkeket: a darlt mkot a stevia felvel, a citrom reszelt hjval s levvel, meg a tej felvel, a darlt dit a maradk stevival, a narancs reszelt hjval s levvel, meg a tbbi tejjel keverjk ki. Az elkszlt tltelkekkel s a darlt srgabarackkal felvltva rtegezzk a palacsintkat, amg elfogynak. Amint elkszlt, cikkekre vgva knljuk. Melegen s hidegen is kitn.
Tepsis zldsg:
Hozzvalk: a zldsg sszesen 1 kg. legyen, zls szerint: srgarpa, prhagyma,
kelkposzta, cukkini, kaliforniai vagy pritaminpaprika, ckla, burgonya,
3dl. joghurt, 10 dkg. brindzajuhtr, 1 csokor kapor, tk-, mandula-,
napraforg-, szezm-, lenmag, vagy ezek keverke zls szerint
A paprikt megstjk, letakarva pihentetjk, amg ki nem hl. A tbbi zldsget megtiszttjuk, feldaraboljuk. Vasbl kszlt ednyben tesszk fel fni, nagyon kevs tiszttott, szrt vzzel. A vz olyan kevs legyen, hogy el se lepje a zldsgeket. Amikor mr rotyog a fazkban a zldsg, megszrjuk kevs sval, zls szerint zldfszerekkel (kakukkf, oregano) zestjk. Egyms utn kln-kln megproljuk a zldsgeket. A prt, cukkinit s kelkposztt elg 5-8 percig, a krumplit 8-13 percig, vgl a cklt 15-17 percig. Fontos, hogy a rpt s a cklt a vgre hagyjuk, mert ezek megfestik a vizet. A paprika brt lehntjuk, a csumkat kiemeljk, hst cskokra vgjuk. Kivajazott tlba vagy tepsibe soronknt lerakjuk a zldsgeket. A joghurtot a juhtrval meg az aprra vgott kaporral kikeverjk. Ezt rlocsoljuk a zldsgekre. A tetejt zls szerint megszrjuk a magokkal. Addig stjk, mg a teteje ropogs nem lesz (kb. 1 ra 180-190 fokos stben).

Csben slt pirtott zldsgek csirkemellel:
Hozzvalk: 1db. padlizsn, 1 db. cukkini, 1 kis fej zeller, 1 fej vrshagyma,
1 db. paprika, 1 db. paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 3 szl srgarpa
1 csirkemellfil, s, bors, -1 dl. hsleves, 1 natur joghurt, 3 fej
csiperke gomba, vega-mix, olvaolaj, 1 ek. szjaszsz
A zldsgeket alaposan megmossuk, megtiszttjuk. A padlizsnt vkony karikkra vgjuk, a zellert, a rpt, a cukkinit zldsghmozval felszeleteljk, a gombt vkonyszeletekre vgjuk, a paprikt hosszban ngy cskra vgjuk, a paradicsomot, hagymt felkarikzzuk, a fokhagymagerezdeket hosszban legalbb 3 fel vgjuk. A wokot fstlsig melegtjk, krbe locsoljuk kevs olvaolajjal, majd, ha az olaj is felmelegedett, beletesszk a cskokra vgott, szott, borsozott csirkemellet, felntjk leheletnyi (fl deci) szraz fehr borral. Ha megslt, egy kln tlkba tesszk. A visszamaradt olajon megstjk padlizsn karikk mindkt oldalt. vatosan bnjunk az olajjal, mert a padlizsn nagyon hamar felszvja s nagyon sokat kpes magba szvni. Ha „eltnt” az olaj, evkanalanknt locsoljunk r hslevest, gy nem ragad le s a zamatos hsleves is nagyon finom zt klcsnz a zldsgnek. Ha a padlizsnkarikk megsltek, kivesszk, hll tlba tesszk egyms mell, a wokba pedig beletesszk a paradicsomot. Ha megslt, ezt rtesszk a padlizsnra, erre tesszk szpen, egyenletesen elosztva a megslt csirkemellcskokat, kzben a wokban megstjk a paprikt, ezt rtesszk a hsra. Folytatjuk a zldsgek wokban trtn stst. Fontos, hogy egyenknt, alaposan, folyton kavargatva sssk, majd a megslt zldsgeket egymsra rtegezve a hll tlba tesszk. A rtegek kzt enyhn megszzuk, megszrjuk vega-mixel. Ahogy minden zldsgnk a tlban van, rlocsolunk kt-hrom evkanl hslevest, egy evkanlnyi szjaszszt, a tetejre ntnk egy doboz joghurtot s elmelegtett stbe tve, 40-50 perc alatt pirosra stjk a tetejt.

Oldal tetejre! .
|