Diabetikus
Pulykamell pikáns zöldségekkel
Hozzávalók:4 pulykamellfilé (elősütött), 3 evőkanál olaj, őrölt bors, só;
a zöldséges körethez: 75 dkg zöldség (karfiol, zöldbab, sárgarépa, uborka,
vöröshagyma, zöldpaprika vegyesen), vega-mix, 1-1 kávéskanál kurkuma és
őrölt gyömbér, negyed kávéskanál mustármag, 4,5 dkg cukor, 5 dl borecet,
2 dkg kukoricakeményítő;
díszítéshez: 2 evőkanál apróra vágott bazsalikom.
A karfiolt rózsáira szedjük, a zöldbabok végeit levágjuk. A paprikát és az uborkát kis kockákra vágjuk, Delikáttal megszórjuk, és 12 órát állni hagyjuk. A kurkumát, a mustármagot, a gyömbért és a cukrot összekeverjük, majd állandóan kevergetve apránként beleöntjük az ecetet. Ezt a zöldségekhez keverjük, felforraljuk, kislángon 10 percig pároljuk, majd lyukacsos kanállal kiszedjük. A keményítőt 2 evőkanál főzővízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék főzővizet, közepes tűzön felforraljuk, a zöldségekre öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A húst olajban mindkét oldalán pirosra sütjük, vega-mixel meghintjük, és a zöldségekkel körítve, a bazsalikomokkal megszórva tálaljuk.
Zöldséges halpástétom
Hozzávalók: 60 dkg tőkehalfilé, 15 dkg vegyes zöldség darabolva, 2 dl zabtejszín,
2 tojásfehérje, 1-1 teáskanál növényi margarin és zselatinpor, citrom, őrölt
bors, só.
A halszeleteket citromlével meglocsoljuk, megsózzuk. A zöldségeket a margarinban megpároljuk. Egy őzgerincformát fóliával kibélelünk, szorosan egymás mellé rakjuk a halszeleteket, úgy, hogy a halhús túlérjen a formán, később a töltelékre ráhajthassuk. A maradék halfilét megdaráljuk, keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a zöldségeket, a habbá vert tejszínt és tojásfehérjét. Citromlével, sóval, borssal fűszerezzük. A kibélelt formába simítjuk a tölteléket, ráhajtjuk a halszeletet, betakarjuk fóliával, és közepes hőmérsékletű, vízgőzös sütőben kb. 75 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, utána kiborítjuk, majd aszpikkal átfényezzük, és szeletelve tálaljuk. Amikor hűlni kezd, ecsettel vagy kenőtollal megkenjük a haltekercs tetejét. Tálaláskor éles késsel tudjuk szeletelni.
Halpogácsa színes pürével
Hozzávalók: a halpogácsához: 40 dkg tengeri hal, 2 teljesőrlésű zsemle, 2 dl szójatej, 2 tojás,
zsemlemorzsa, szerecsendió, növényi vaj, petrezselyem, őrölt bors, só;
a krumplipüréhez: 60 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál növényi margarin, szójatej,
20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré, 2-2 evőkanál joghurt és finomra
vágott petrezselyem, só.
A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük. A főtt krumplit pépesre törjük, margarinnal, joghurttal, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk. A színes püréket a meleg halpogácsák mellé tálaljuk.
Fokhagymás busa
Hozzávalók: 4, egyenként kb. 20 dkg-os busaszelet, só, őrölt bors, 3-4 gerezd fokhagyma,
szójatej a hal áztatásához;
a sütéshez: 2 evőkanál olaj.
A halszeleteket sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és egy lapos edénybe fektetjük. Annyi tejjel öntjük le, amennyi ellepi, és minimum 2 órát, de még jobb, ha egész éjjelen át így hagyjuk állni. Másnap a szeleteket a tejből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róluk, és mindkét oldalukat egy kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben megsütjük. Köretnek burgonyapürét ajánlunk mellé.
Ananászkrémes csirke
Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 1 doboz ananászkonzerv, 20 dkg jázmin rizs,
1 teáskanál őrölt koriander, pirospaprika, 1 banán, vega-mix,
őrölt bors, só;
Az ananászkockákat a korianderrel és a pirospaprikával turmixoljuk. A hús vastag részén éles késsel „zsebet” vágunk, kívül-belül sóval és borssal megszórjuk, és az ananászpürével megtöltjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük, a maradék ananászkrémmel meglocsoljuk, és készre sütjük. A rizst vega- mixel ízesített vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A töltött húst tányérokra tesszük, szósszal meglocsoljuk, rizzsel körítjük, és korianderrel díszítjük.
Rakottkel:
Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, 1 kk. őrölt kömény, 4 nagy fej vöröshagyma,
40 dkg. gomba, 2 bögre rizs, olívaolaj, tisztított, szűrt víz, szójamajonéz
A kelkáposztát összevagdossuk és az őrölt köménnyel megpároljuk (félig megfőzzük), majd a tepsibe rétegelve összerakjuk. A tetejére szójából készült majonézt teszünk, 1 bögre vízzel leöntjük és alufóliával a tepsit letakarjuk és berakjuk a sütőbe. Kb. 40 percig sütjük.
Rakott karfiol:
Hozzávalók: 1 kg. burgonya, 2 fej karfiol, olívaolaj, só
mártáshoz: 2,5 dl szójatej, 1 ek. étkezési keményítő, 2 ek. tönköly fehérliszt,
2 ek. olívaolaj, vega-mix
Tört krumplit készítünk és a tepsi alján elsimítjuk, a félig megfőtt karfiolt rárakjuk, majd szójatejföllel, vagy mártással leöntjük és a sütőben megsütjük.
Zellerkrém:
Hozzávalók: 1 zellergumó, szójamajonéz, só
A zellergumót meghámozzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Összetörjük és a majonézzel összekeverjük. Sóval ízesítjük.
Vadasmártás szójaszelettel:
Hozzávalók: személyenként 2-3 db. szójaszelet, 1 kg. lecsópaprika, ˝ kg. paradicsom,
„vadas fűszerkeverék” (kakukkfű, lestyán, borsikafű), vega-mix, só
A szójaszeleteket megfőzzük vega-mixes vízben. Lecsót készítünk és vadas fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezt összeturmixoljuk, majd a megfőtt szójaszeleteket beletesszük.
Brokkolikrémleves:
Hozzávalók: 30 dkg. brokkoli, 1 dl. zabtejszín, 3 dkg. növényi margarin, borsikafű,
petrezselyem, só
A brokkolit rózsáira szedjük, kevés margarinon pár percig pároljuk. Fűszerezzük és felengedjük annyi vízzel, ami jól ellepi. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet, összeforraljuk. Tálaláskor szórhatunk a tetejére füstölt tofuszeleteket, mandulaforgácsot vagy pirított kenyérkockát.
Árpavagdalt:
Hozzávalók: 15 dkg. árpapehely, 10dkg. brokkoli, 1 sárgarépa, ˝ fehérrépa, negyed zeller,
10dkg. zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, vega-mix,
olívaolaj, szójaszósz, só
Az árpát háromszoros mennyiségű, enyhén fűszeres, sós vízben puhára főzzük, letakarva dagadni hagyjuk. A zöldségeket a fokhagymával apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, fűszerezzük és jól összedogozzuk az árpával. A brokkolit rózsáira szedjük, leforrázzuk. Egy őzgerincformát kiolajozunk, belekanalazzuk a zöldséges keverék felét. A brokkolirózsákat szárukkal felfelé belenyomkodjuk és befedjük a többi masszával. Előmelegített sütőben 150-160 fokon 30-40 percig sütjük. Pár perc pihentetés után kiborítjuk a formából és felszeleteljük. Kínálhatunk mellé zöldfűszeres mártást, salátát és ha nem böjtölünk, natúr sült húst.
Fűszeres hajdina:
Hozzávalók: 15 dkg. hajdina, 15 dkg. cukkini, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, 2 fej
vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, majoránna,
vega-mix, 3 ek. olívaolaj, só
a hajdinát kétszeres mennyiségű vízben sóval, vega-mixel fűszerezve megfőzzük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a cikkekre vágott hagymákat, a zöldpaprikát, a pórét meg a cukkinit és az egészet megpirítjuk. Majoránnával fűszerezzük és összekeverjük a hajdinával. Tálaláskor felaprított snidlinget szórunk a tetjére.
Rakott palacsinta:
Hozzávalók: 12dkg. tönköly fehérliszt, 5 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 tk. stevia,
só, ˝ dl. rizstej, olaj a sütéshez
töltelékhez: 25dkg. sárgabarack előzőleg vízbe áztatva, majd ledarálva,
10 dkg. darált mák, 1 dl. rizstej, 10 dkg. darált dió,
10 dkg. steviából készült porcukor, 1 citrom, 1 narancs,
őrölt fahéj
A palacsintatésztát csomómentesre keverjük. Kiolajozott serpenyőben 8-10 palacsintát sütünk belőle. Elkészítjük a töltelékeket: a darált mákot a stevia felével, a citrom reszelt héjával és levével, meg a tej felével, a darált diót a maradék steviával, a narancs reszelt héjával és levével, meg a többi tejjel keverjük ki. Az elkészült töltelékekkel és a darált sárgabarackkal felváltva rétegezzük a palacsintákat, amíg elfogynak. Amint elkészült, cikkekre vágva kínáljuk. Melegen és hidegen is kitűnő.
Tepsis zöldség:
Hozzávalók: a zöldség összesen 1 kg. legyen, ízlés szerint: sárgarépa, póréhagyma,
kelkáposzta, cukkini, kaliforniai vagy pritaminpaprika, cékla, burgonya,
3dl. joghurt, 10 dkg. brindzajuhtúró, 1 csokor kapor, tök-, mandula-,
napraforgó-, szezám-, lenmag, vagy ezek keveréke ízlés szerint
A paprikát megsütjük, letakarva pihentetjük, amíg ki nem hűl. A többi zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk. Vasból készült edényben tesszük fel főni, nagyon kevés tisztított, szűrt vízzel. A víz olyan kevés legyen, hogy el se lepje a zöldségeket. Amikor már rotyog a fazékban a zöldség, megszórjuk kevés sóval, ízlés szerint zöldfűszerekkel (kakukkfű, oregano) ízesítjük. Egymás után külön-külön megpároljuk a zöldségeket. A pórét, cukkinit és kelkáposztát elég 5-8 percig, a krumplit 8-13 percig, végül a céklát 15-17 percig. Fontos, hogy a répát és a céklát a végére hagyjuk, mert ezek megfestik a vizet. A paprika bőrét lehántjuk, a csumákat kiemeljük, húsát csíkokra vágjuk. Kivajazott tálba vagy tepsibe soronként lerakjuk a zöldségeket. A joghurtot a juhtúróval meg az apróra vágott kaporral kikeverjük. Ezt rálocsoljuk a zöldségekre. A tetejét ízlés szerint megszórjuk a magokkal. Addig sütjük, míg a teteje ropogós nem lesz (kb. 1 óra 180-190 fokos sütőben).
Csőben sült pirított zöldségek csirkemellel:
Hozzávalók: 1db. padlizsán, 1 db. cukkini, 1 kis fej zeller, 1 fej vöröshagyma,
1 db. paprika, 1 db. paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa
1 csirkemellfilé, só, bors, ˝ -1 dl. húsleves, 1 natur joghurt, 3 fej
csiperke gomba, vega-mix, olívaolaj, 1 ek. szójaszósz
A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, a zellert, a répát, a cukkinit zöldséghámozóval felszeleteljük, a gombát vékonyszeletekre vágjuk, a paprikát hosszában négy csíkra vágjuk, a paradicsomot, hagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket hosszában legalább 3 felé vágjuk. A wokot füstölésig melegítjük, körbe locsoljuk kevés olívaolajjal, majd, ha az olaj is felmelegedett, beletesszük a csíkokra vágott, sózott, borsozott csirkemellet, felöntjük leheletnyi (fél deci) száraz fehér borral. Ha megsült, egy külön tálkába tesszük. A visszamaradt olajon megsütjük padlizsán karikák mindkét oldalát. Óvatosan bánjunk az olajjal, mert a padlizsán nagyon hamar felszívja és nagyon sokat képes magába szívni. Ha „eltűnt” az olaj, evőkanalanként locsoljunk rá húslevest, így nem ragad le és a zamatos húsleves is nagyon finom ízt kölcsönöz a zöldségnek. Ha a padlizsánkarikák megsültek, kivesszük, hőálló tálba tesszük egymás mellé, a wokba pedig beletesszük a paradicsomot. Ha megsült, ezt rátesszük a padlizsánra, erre tesszük szépen, egyenletesen elosztva a megsült csirkemellcsíkokat, közben a wokban megsütjük a paprikát, ezt rátesszük a húsra. Folytatjuk a zöldségek wokban történő sütését. Fontos, hogy egyenként, alaposan, folyton kavargatva süssük, majd a megsült zöldségeket egymásra rétegezve a hőálló tálba tesszük. A rétegek közét enyhén megsózzuk, megszórjuk vega-mixel. Ahogy minden zöldségünk a tálban van, rálocsolunk két-három evőkanál húslevest, egy evőkanálnyi szójaszószt, a tetejére öntünk egy doboz joghurtot és előmelegített sütőbe téve, 40-50 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Oldal tetejére! .
|