biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

 

 

Diabetikus

 
 

Pulykamell pikáns zöldségekkel

 

Hozzávalók:4 pulykamellfilé (elősütött), 3 evőkanál olaj, őrölt bors, só;

 

                     a zöldséges körethez: 75 dkg zöldség (karfiol, zöldbab, sárgarépa, uborka,

 

                     vöröshagyma, zöldpaprika vegyesen), vega-mix, 1-1 kávéskanál kurkuma és

 

                    őrölt gyömbér, negyed kávéskanál mustármag, 4,5 dkg cukor, 5 dl borecet,

 

                    2 dkg kukoricakeményítő;

 

                    díszítéshez: 2 evőkanál apróra vágott bazsalikom.

A karfiolt rózsáira szedjük, a zöldbabok végeit levágjuk. A paprikát és az uborkát kis kockákra vágjuk, Delikáttal megszórjuk, és 12 órát állni hagyjuk. A kurkumát, a mustármagot, a gyömbért és a cukrot összekeverjük, majd állandóan kevergetve apránként beleöntjük az ecetet. Ezt a zöldségekhez keverjük, felforraljuk, kislángon 10 percig pároljuk, majd lyukacsos kanállal kiszedjük. A keményítőt 2 evőkanál főzővízzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék főzővizet, közepes tűzön felforraljuk, a zöldségekre öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A húst olajban mindkét oldalán pirosra sütjük, vega-mixel meghintjük, és a zöldségekkel körítve, a bazsalikomokkal megszórva tálaljuk.
 

 

 

 

 

Zöldséges halpástétom

 

Hozzávalók: 60 dkg tőkehalfilé, 15 dkg vegyes zöldség darabolva, 2 dl zabtejszín,

 

                     2 tojásfehérje, 1-1 teáskanál növényi margarin és zselatinpor, citrom, őrölt

 

                     bors, só.

A halszeleteket citromlével meglocsoljuk, megsózzuk. A zöldségeket a margarinban megpároljuk. Egy őzgerincformát fóliával kibélelünk, szorosan egymás mellé rakjuk a halszeleteket, úgy, hogy a halhús túlérjen a formán, később a töltelékre ráhajthassuk. A maradék halfilét megdaráljuk, keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a zöldségeket, a habbá vert tejszínt és tojásfehérjét. Citromlével, sóval, borssal fűszerezzük. A kibélelt formába simítjuk a tölteléket, ráhajtjuk a halszeletet, betakarjuk fóliával, és közepes hőmérsékletű, vízgőzös sütőben kb. 75 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, utána kiborítjuk, majd aszpikkal átfényezzük, és szeletelve tálaljuk. Amikor hűlni kezd, ecsettel vagy kenőtollal megkenjük a haltekercs tetejét. Tálaláskor éles késsel tudjuk szeletelni.
 

 

 

 

 

Halpogácsa színes pürével

 

Hozzávalók: a halpogácsához: 40 dkg tengeri hal, 2 teljesőrlésű zsemle, 2 dl szójatej, 2 tojás,

 

                      zsemlemorzsa, szerecsendió, növényi vaj, petrezselyem, őrölt bors, só;  

 

                      a krumplipüréhez: 60 dkg főtt burgonya, 1 evőkanál növényi margarin, szójatej,

 

                      20-20 dkg főtt, áttört sárgarépa és parajpüré, 2-2 evőkanál joghurt és finomra

 

                      vágott petrezselyem, só.

A halhúst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és apró darabokra tördeljük. Hozzákeverjük a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, 3 evőkanál olvasztott vajat, és zsemlemorzsát. A fűszerekkel ízesítjük. Lapos pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és vajban megsütjük. A főtt krumplit pépesre törjük, margarinnal, joghurttal, sóval, és tejjel összekeverjük. Három részre osztjuk, majd külön-külön sárgarépával, spenóttal és petrezselyemmel összeturmixoljuk. A színes püréket a meleg halpogácsák mellé tálaljuk.
 
 

 

 

 

 

 

Fokhagymás busa

 

Hozzávalók: 4, egyenként kb. 20 dkg-os busaszelet, só, őrölt bors, 3-4 gerezd fokhagyma,

                      szójatej a hal áztatásához;
                      a sütéshez: 2 evőkanál olaj.
A halszeleteket sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és egy lapos edénybe fektetjük. Annyi tejjel öntjük le, amennyi ellepi, és minimum 2 órát, de még jobb, ha egész éjjelen át így hagyjuk állni. Másnap a szeleteket a tejből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róluk, és mindkét oldalukat egy kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben megsütjük. Köretnek burgonyapürét ajánlunk mellé.
 
 
 

 

 

 

Ananászkrémes csirke

 

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 1 doboz ananászkonzerv, 20 dkg jázmin rizs,                       
                      1 teáskanál őrölt koriander, pirospaprika, 1 banán, vega-mix,

 

                     őrölt bors, só;

 

Az ananászkockákat a korianderrel és a pirospaprikával turmixoljuk. A hús vastag részén éles késsel „zsebet” vágunk, kívül-belül sóval és borssal megszórjuk, és az ananászpürével megtöltjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük, a maradék ananászkrémmel meglocsoljuk, és készre sütjük. A rizst vega- mixel ízesített vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A töltött húst tányérokra tesszük, szósszal meglocsoljuk, rizzsel körítjük, és korianderrel díszítjük.

 

 

 
 

Rakottkel:

 

Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, 1 kk. őrölt kömény, 4 nagy fej vöröshagyma,

 

                      40 dkg. gomba, 2 bögre rizs, olívaolaj, tisztított, szűrt víz, szójamajonéz

 

A kelkáposztát összevagdossuk és az őrölt köménnyel megpároljuk (félig megfőzzük), majd a tepsibe rétegelve összerakjuk. A tetejére szójából készült majonézt teszünk, 1 bögre vízzel leöntjük és alufóliával a tepsit letakarjuk és berakjuk a sütőbe. Kb. 40 percig sütjük.

 

 

 
 

Rakott karfiol:

 

Hozzávalók: 1 kg. burgonya, 2 fej karfiol, olívaolaj, só

 

                     mártáshoz: 2,5 dl szójatej, 1 ek. étkezési keményítő, 2 ek. tönköly fehérliszt,

 

                                       2 ek. olívaolaj, vega-mix

 

Tört krumplit készítünk és a tepsi alján elsimítjuk, a félig megfőtt karfiolt rárakjuk, majd szójatejföllel, vagy mártással leöntjük és a sütőben megsütjük.

 

 

 
 

Zellerkrém:

 

Hozzávalók: 1 zellergumó, szójamajonéz, só

 

A zellergumót meghámozzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Összetörjük és a majonézzel összekeverjük. Sóval ízesítjük.

 

 
 

Vadasmártás szójaszelettel:

 

Hozzávalók: személyenként 2-3 db. szójaszelet, 1 kg. lecsópaprika, ˝ kg. paradicsom,

 

                      „vadas fűszerkeverék” (kakukkfű, lestyán, borsikafű), vega-mix, só

 

A szójaszeleteket megfőzzük vega-mixes vízben. Lecsót készítünk és vadas fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezt összeturmixoljuk, majd a megfőtt szójaszeleteket beletesszük.

 

 

 

Brokkolikrémleves:

 

Hozzávalók: 30 dkg. brokkoli, 1 dl. zabtejszín, 3 dkg. növényi margarin, borsikafű,

 

                      petrezselyem, só

 

A brokkolit rózsáira szedjük, kevés margarinon pár percig pároljuk. Fűszerezzük és felengedjük annyi vízzel, ami jól ellepi. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet, összeforraljuk. Tálaláskor szórhatunk a tetejére füstölt tofuszeleteket, mandulaforgácsot vagy pirított kenyérkockát.

 

 
 

Árpavagdalt:

 

Hozzávalók: 15 dkg. árpapehely, 10dkg. brokkoli, 1 sárgarépa, ˝ fehérrépa, negyed zeller,

 

                      10dkg. zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, vega-mix,

 

                      olívaolaj, szójaszósz, só

 

Az árpát háromszoros mennyiségű, enyhén fűszeres, sós vízben puhára főzzük, letakarva dagadni hagyjuk. A zöldségeket a fokhagymával apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, fűszerezzük és jól összedogozzuk az árpával. A brokkolit rózsáira szedjük, leforrázzuk. Egy őzgerincformát kiolajozunk, belekanalazzuk a zöldséges keverék felét. A brokkolirózsákat szárukkal felfelé belenyomkodjuk és befedjük a többi masszával. Előmelegített sütőben 150-160 fokon 30-40 percig sütjük. Pár perc pihentetés után kiborítjuk a formából és felszeleteljük. Kínálhatunk mellé zöldfűszeres mártást, salátát és ha nem böjtölünk, natúr sült húst.

 

 
 

Fűszeres hajdina:

 

Hozzávalók: 15 dkg. hajdina, 15 dkg. cukkini, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, 2 fej

 

                      vöröshagyma, fél szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, majoránna,

 

                      vega-mix, 3 ek. olívaolaj, só

 

a hajdinát kétszeres mennyiségű vízben sóval, vega-mixel fűszerezve megfőzzük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a cikkekre vágott hagymákat, a zöldpaprikát, a pórét meg a cukkinit és az egészet megpirítjuk. Majoránnával fűszerezzük és összekeverjük a hajdinával. Tálaláskor felaprított snidlinget szórunk a tetjére.

 

 
 

Rakott palacsinta:

 

Hozzávalók: 12dkg. tönköly fehérliszt, 5 dkg. teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 tk. stevia,

 

                      só, ˝ dl. rizstej, olaj a sütéshez

 

                      töltelékhez: 25dkg. sárgabarack előzőleg vízbe áztatva, majd ledarálva,

 

                                         10 dkg. darált mák, 1 dl. rizstej, 10 dkg. darált dió,

 

                                         10 dkg. steviából készült porcukor, 1 citrom, 1 narancs,

 

                                         őrölt fahéj

 

A palacsintatésztát csomómentesre keverjük. Kiolajozott serpenyőben 8-10 palacsintát sütünk belőle. Elkészítjük a töltelékeket: a darált mákot a stevia felével, a citrom reszelt héjával és levével, meg a tej felével, a darált diót a maradék steviával, a narancs reszelt héjával és levével, meg a többi tejjel keverjük ki. Az elkészült töltelékekkel és a darált sárgabarackkal felváltva rétegezzük a palacsintákat, amíg elfogynak. Amint elkészült, cikkekre vágva kínáljuk. Melegen és hidegen is kitűnő.

 

 

 
 

Tepsis zöldség:

 

Hozzávalók: a zöldség összesen 1 kg. legyen, ízlés szerint: sárgarépa, póréhagyma,

 

                      kelkáposzta, cukkini, kaliforniai vagy pritaminpaprika, cékla, burgonya,

 

                      3dl. joghurt, 10 dkg. brindzajuhtúró, 1 csokor kapor, tök-, mandula-,

 

                      napraforgó-, szezám-, lenmag, vagy ezek keveréke ízlés szerint

 

A paprikát megsütjük, letakarva pihentetjük, amíg ki nem hűl. A többi zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk. Vasból készült edényben tesszük fel főni, nagyon kevés tisztított, szűrt vízzel. A víz olyan kevés legyen, hogy el se lepje a zöldségeket. Amikor már rotyog a fazékban a zöldség, megszórjuk kevés sóval, ízlés szerint zöldfűszerekkel (kakukkfű, oregano) ízesítjük. Egymás után külön-külön megpároljuk a zöldségeket. A pórét, cukkinit és kelkáposztát elég 5-8 percig, a krumplit 8-13 percig, végül a céklát 15-17 percig. Fontos, hogy a répát és a céklát a végére hagyjuk, mert ezek megfestik a vizet. A paprika bőrét lehántjuk, a csumákat kiemeljük, húsát csíkokra vágjuk. Kivajazott tálba vagy tepsibe soronként lerakjuk a zöldségeket. A joghurtot a juhtúróval meg az apróra vágott kaporral kikeverjük. Ezt rálocsoljuk a zöldségekre. A tetejét ízlés szerint megszórjuk a magokkal. Addig sütjük, míg a teteje ropogós nem lesz (kb. 1 óra 180-190 fokos sütőben).

 

  

 

Csőben sült pirított zöldségek csirkemellel:

Hozzávalók: 1db. padlizsán, 1 db. cukkini, 1 kis fej zeller, 1 fej vöröshagyma,
                      1 db. paprika, 1 db. paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa
                      1 csirkemellfilé, só, bors, ˝ -1 dl. húsleves, 1 natur joghurt, 3 fej
                      csiperke gomba, vega-mix, olívaolaj, 1 ek. szójaszósz

A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A padlizsánt vékony karikákra vágjuk, a zellert, a répát, a cukkinit zöldséghámozóval felszeleteljük, a gombát vékonyszeletekre vágjuk, a paprikát hosszában négy csíkra vágjuk, a paradicsomot, hagymát felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket hosszában legalább 3 felé vágjuk. A wokot füstölésig melegítjük, körbe locsoljuk kevés olívaolajjal, majd, ha az olaj is felmelegedett, beletesszük a csíkokra vágott, sózott, borsozott csirkemellet, felöntjük leheletnyi (fél deci) száraz fehér borral. Ha megsült, egy külön tálkába tesszük. A visszamaradt olajon megsütjük padlizsán karikák mindkét oldalát. Óvatosan bánjunk az olajjal, mert a padlizsán nagyon hamar felszívja és nagyon sokat képes magába szívni. Ha „eltűnt” az olaj, evőkanalanként locsoljunk rá húslevest, így nem ragad le és a zamatos húsleves is nagyon finom ízt kölcsönöz a zöldségnek. Ha a padlizsánkarikák megsültek, kivesszük, hőálló tálba tesszük egymás mellé, a wokba pedig beletesszük a paradicsomot. Ha megsült, ezt rátesszük a padlizsánra, erre tesszük szépen, egyenletesen elosztva a megsült csirkemellcsíkokat, közben a wokban megsütjük a paprikát, ezt rátesszük a húsra. Folytatjuk a zöldségek wokban történő sütését. Fontos, hogy egyenként, alaposan, folyton kavargatva süssük, majd a megsült zöldségeket egymásra rétegezve a hőálló tálba tesszük. A rétegek közét enyhén megsózzuk, megszórjuk vega-mixel. Ahogy minden zöldségünk a tálban van, rálocsolunk két-három evőkanál húslevest, egy evőkanálnyi szójaszószt, a tetejére öntünk egy doboz joghurtot és előmelegített sütőbe téve, 40-50 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.


 Oldal tetejére! .

 
menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?