Vegetrinus
Szjatej:
Hozzvalk: egy bgre (2,5 dl.) szjabab, 5 bgre vz kevs s
zestshez: 1tk. vanliapor, 1tk. stevia dest (vagy 2-3 ek. mz), esetleg bann,
vagy ms gymlcsk, esetleg zamatkv
A nyers szjababot vzbe tesszk s 4-12 rt zni hagyjuk. A vizet lehet cserlni s a hjat minl jobban eltvoltani, mert akkor annl fehrebb lesz a tej. Turmixgpben ppestjk s a kapott hg masszt lland kevers mellett 20-25 percig forraljuk (ha le van szrve, szrs nlkl 40-45 perc), de vigyzzunk, mert knnyen kifut. A felfztt masszt sr szitn, vagy konyharuhn tszrjk. Ezutn zesthetjk. Ha gymlcst is tesznk hozz, akkor jra turmixgpbe tesszk. A legjobb csak annyit zesteni, amennyit elfogyasztunk, mert zests nlkl htszekrnyben 3-4 napig eltarthat. Sokfle tel dstsra is felhasznlhat. A masszt des, ss krmek s fasrtok ksztshez is felhasznlhatjuk.
Szjatej msknt:
Hozzvalk: 1 bgre darlt szjabab (szjaliszt), 2l. forr, tiszttott, szrt vz, csipetnyi s,
mz
A lisztet lland kevers mellett a forr vzbe ntjk, beletesszk a st s takarkon gyakori kevers mellett, kb. 20-30 percig fzzk. Fzs utn sr szrn tszrjk, s fogyaszts eltt tetszs szerint destjk.
A boltokban kaphat szjaliszt, ill. szjatejpor nem alkalmas szjatej ksztsre!!!!
Rizstej:
Hozzvalk: 1 bgre rizs, 6 bgre tiszttott, szrt vz, 10dkg kkusz, 2ek. mz,
1kk. vanliapor, 2kk. stevia
3 bgre vzben megfzzk a rizst, majd egy mertkanlnyit beletesznk a turmixba, hozzadjuk a maradk vizet, a mzet, a kkuszt, a vanliaport s a stevit. Ezt jl sszeturmixoljuk.
Szjatejfl:
Hozzvalk: az tszrt szjatej „srje”, 1dl. olvaolaj, citroml
A szjatej srjt sszeturmixoljuk egy kevs szjatejjel, gy egy sr ppet kapnunk, amihez turmixols kzben lassan hozzadjuk az olajat s a citromlevet.
Ditej:
Hozzvalk: 5dkg. di (jobb darlva), fl l. tiszttott, szrt forr vz, 1ek. mz
Leforrzs utn 5 percig llni hagyjuk, majd a hozzvalkat sszeturmixoljuk s leszrjk. A mennyisgeket tetszs szerint lehet nvelni, ki melyen disan, desen vagy srn szereti.
Mandulatej:
Hozzvalk: 5dkg. hj nlkli mandula, l. tiszttott, szrt, meleg vz, 1ek. mz
A mandult rvid idre forr vzbe dobjuk (vagy forr stbe tesszk) s lehzzuk a hjt. Elszr csak pici vzzel turmixoljuk, majd hozzadjuk a mzet, vgl pedig leszrjk. Hasonlan kszl a gesztenye-, fldimogyor-, s napraforgmag- tej is. A gesztenyt megstjk turmixols eltt, napraforgmag tejet az telek srtshez s zestshez hasznljuk.
Szjavaj:
Hozzvalk:6ek. szjatej tszrt „srje”, 1 dl. tiszttott, szrt vz, 1dl. olvaolaj, esetleg
ftt srgarpa, vagy kurkuma
A szjatej srjt sszeturmixoljuk az olajjal sz a vzzel (hanem tl szraz, akkor ne tegynk bele annyi vizet). gy egy sr ppet kapunk, amit ha srgra akarunk sznezni, egy kevs ftt srgarpval vagy kurkumval turmixoljuk ssze.
Szjakv:
A zamatkvt kvnak megfzzk s a ksz szjatejhez ntjk. Ezutn mzezzk zls szerint. Hasznlhatunk azonnal oldd „Maci” kvt, vagy „Inka” kvt.
Rizsmajonz
Hozzvalk: fl bgre rizs, 1,5 dl vz, 1,5 dl olaj, s, fszerek (kurkuma), 1 citrom leve
A rizst jl megfzzk, majd sszeturmixoljuk. Turmixols kzben hozzadjuk a vizet s ha mr elg ppes, lassan az olajat is. Vgl a citrom levt. Ha srgra szeretnnk sznezni, kurkumt tesznk bele.
Szjamajonz
gy kszl, mint a rizsmajonz, csak rizs helyett ftt szjt (a szjatej ksztsekor megmaradt szjamassza) tesznk bele.
(Burgonybl prt kszthetnk s olajjal kikeverve a majonzhez adhatjuk, s ezzel is sszeturmixolhatjuk.)
Zldsges fasrt
Hozzvalk: ftt leveszldsg, 3 db zsemle, 3 gerezd fokhagyma, teljesrls, leszt nlkli
zsemlemorzsa, majornna, borsikaf, 1 ek. lenmagliszt, s
A zsemlt vzbe ztatjuk, majd kinyomkodjuk. A fokhagymkat ttrjk, fokhagymanyomval, s a villval sszetrt zldsggel, a kinyomkodott zsemlkkel s a tbbi hozzvalval sszedolgozzuk. Vizes kzzel gombcokat formlunk, amelyeket stpaprra tve, tepsiben megstnk.
Kelkposzta fasrt
Hozzvalk: 1 fej kelkposzta, 2 fej vrshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db teljesrls
zsemle vagy zsemlemorzsa, oregn, borsikaf, telzest
A kelkposztt felszeleteljk vkony cskokra, leszzuk, s kicsit megfzzk. A hagymkat
megdinszteljk. A zsemlt vzbe beztatjuk, majd kinyomkodjuk (hasznlhatunk helyette zsemlemorzst) s az egszet a fszerekkel jl sszedolgozzuk. Olajozott tepsiben (zsemlemorzsval lehet meghinteni) kzepes lngon megstjk.
Karfiolfasrt
Hozzvalk: kg karfiol, 3 ek. zabkorpa, 4 dkg teljesrls zsemlemorzsa, 2 ek.
lenmagliszt, s, majornna, 2 gerezd fokhagyma
A karfiolt puhra fzzk, megdarljuk (hsdarlval) vagy villval sszenyomkodjuk. Zsemlemorzsval, sval, majornnval, fokhagymval sszedolgozzuk, s kiolajozott, zabkorpval meghintett tepsibe megstjk, hamar megsl.
Burgonys-dis fasrt
Hozzvalk:1 kg burgonya, 2 nagy fej vrshagyma, 2 fej fokhagyma, 8 ek.rlt di, 8 ek.
olvaolaj, petrezselyemzld, s, kis olaj
A burgonyt lereszeljk, a hagymkat aprra vgjuk, sszedolgozzuk a tbbi anyaggal. Kb. fl rig hagyjuk llni, majd formzzuk, s tepsiben kistjk.
Krumplifasrt
Hozzvalk: kg krumpli, 4 db ftt krumpli, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma,
petrezselyemzld, porpaprika, s, vega-mix
A krumplit meghmozzuk s lereszeljk aprra. A hagymt is aprra vgjuk. A fokhagymt is lereszeljk, a ftt krumplit sszetrjk, a petrezselyem zldet aprra sszevgjuk, s az egszet sszekeverjk a porpaprikval, sval s vega-mixel. Formzzuk, s olajozott teflon tepsiben a stben megstjk.
Mikor az egyik fele megslt tfordtjuk a msik felre. Sts utn hideg papriks olajjal megkenjk minkt oldalt.
Gombs fasrt
Hozzvalk: 50 dkg gomba, 2 db teljes kirls zsemle (vagy ennek megfelel kenyr),
4 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. zabliszt s 1 ek. lenmagliszt, rlt paprika, zls
szerint vrshagyma, fehr vagy sznes zldsg, ftt vagy nyers, (srgarpa,
hagyma, fehrrpa stb.), kis olaj, s
A gombt aprra vgjuk, a zldsgeket ppestjk, majd az sszetevket sszekeverjk, s fl rig hagyjuk llni, majd olajozott tepsiben formzzuk s kistjk vagy fed alatt, olajban stjk meg.
Egyszer fasrt
Hozzvalk: 4 db nagyobb burgonya, 1 fej fokhagyma, 4 ek. teljes kirls zsemlemorzsa
(vagy 2 teljesrls zsemlnek megfelel mennyisg ztatott teljesrls
kenyr), piros rlt paprika, 2 ek. zabkorpa, 1 ek. lenmagliszt, zestshez ftt
vagy nyers vegyes zldsg, kis olaj, s
A burgonyt s a fokhagymt lereszeljk, hozzadjuk a tbbi sszetevt, fl rig flretesszk, majd pogcskat formlunk belle vagy rudakat s kistjk (tepsiben vagy fed alatt olajban).
Kukorics fasrt
Hozzvalk: 4-5 db kzepes nagysg reszelt burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 1 cssze
csemegekukorica, 1 cssze flig ftt rizs, 1 db kisebb fej prolt hagyma,
1 cssze szjaliszt, majornna, vega-mix, s, olaj
A hozzvalkat sszekeverjk s tepsibe, stpaprra helyezzk. Kzepes hfokon szp pirosra stjk elmelegtett stben.
Lencsefasrt
Hozzvalk: 3 pohr ftt lencse, 2 fej hagyma, 1 pohr szjatej, 1 pohr teljesrls,
leszt nlkli zsemlemorzsa, kevs olaj, kanl bazsalikom, kanl
majornna, 2 kiskanl porpaprika, s
A hagymt kevs vzben megproljuk. A hozzvalkat sszekeverjk s kiolajozott tepsibe 45 percig stjk.
Lencsefelvgott
Hozzvalk: 1 cssze aprra vgott hagyma, 2 kanl olaj, 1 cssze szraz lencse, 3,5
cssze tiszttott, szrt vz, 1 kiskanl s, egy kis bazsalikom, kiskanl rlt
kmny, 1 fej fokhagyma, 1 kiskanl majornna, 2 db babrlevl
A hagymt egy fl cssze vzzel jl megproljuk. A lencst porr darljuk, majd a prolt hagymval egy fazkban sszekeverjk s ers tzn 5 percig fzzk, majd lass tzn egy rig. Miutn megfztk formba vagy flira ntjk, s sszecsavarva a htbe tesszk. Miutn megkemnyedett a flit egy kicsit kibontjuk, hogy a lencse szradjon meg.
Szjavirsli
Hozzvalk: 10 dkg szjabab, szerecsendi, kakukkf, fokhagyma, vega-mix, pirospaprika,
olaj, s
Az elre beztatott szjababot sval megfzzk, leszrjk s hsdarln ledarljuk, majd jl sszedolgozzuk a fszerekkel s „virsliket” formlunk belle. Vgl pirospaprikval kikevert olajba forgatjuk.
.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Rntott tk, vagy padlizsn
Hozzvalk: 2-3 db zsenge tk vagy padlizsn, (pattiszon), szjatej, bio tnkly fehrliszt,
vega-mix, teljesrls, leszt mentes zsemlemorzsa, pirospaprika, olaj, s
1 cm vastagra szeleteljk a padlizsnt, illetve a tkt s megszzuk. Szjatejbl (vagy vzbol), lisztbl palacsintatsztt ksztnk, fszerekkel (fokhagyma) zestjk. Ebbe beleforgatjuk a padlizsn, illetve a tk darabokat, majd pedig a zsemlemorzsba. A tepsibe tehetnk stpaprt, s a stben vilgos pirosra megstjk. Mikor kivettk a stbl, pirospapriks olajba megforgatjuk, s zrt ednybe tesszk melegen, s addig tartjuk benn (kb. 5-10 perc), amg meg nem puhul.
Karfiolpsttom:
Hozzvalk: karfiol, 1 bio, hjban ftt burgonya, 1 fej vrshagyma, 1dl. olvaolaj,
majornna, vagy borsikaf, s
A karfiolt megfzzk s sszenyomkodjuk a ftt burgonyval. A hagymt megdinszteljk s a fszerekkel egytt hozzkeverjk a karfiolhoz s burgonyhoz, zls szerint megszzuk, majd az olajat fokozatosan adagolva hozz, habosra keverjk. Sznezhetjk kevs pirospaprikval is.
Padlizsn mskpp
Hozzvalk: 4 db padlizsn, 3 ek. hajdinaliszt, vz, fokhagyma, teljesrls, leszt
nlkli zsemlemorzsa, olaj, pirospaprika, s
A padlizsnokat megstjk egszben hjasan a stben, majd lehzzuk a hjt, s a mrettl fggen 3 vagy 4 lapos szeletbe hosszban elvgjuk. Palacsintatsztt ksztnk 3 ek. lisztbl, vzbl, sbl s fokhagymbl. Ebben megforgatjuk, majd pedig zsemlemorzsban is, s tepsibe tve, olaj nlkl megstjk. Ha elkszlt kivesszk, s pirospapriks olajban megforgatjuk. Rizshez vagy trt krumplihoz tlaljuk.
Slt padlizsn
Hozzvalk: 4 db padlizsn, fokhagyma, olaj, s
A padlizsnokat, attl fggen, hogy mekkork, hosszban 4 vagy 6 darabba vgjuk (elszr flbevgjuk, majd megint flbevgjuk), megszzuk, kt oldalt hosszan bevgjuk, majd fokhagymval jl megtzdeljk. A tepsi aljra olajat ntnk, beletesszk a padlizsn darabokat, s a stben megstjk. Trt krumplihoz, krumpliprhez, barnarizshez vagy hajdinakshoz tlaljuk. zlsesen zldsgekkel dsztjk.
Ngerkocka:
Hozzvalk:
tszta: 2 dkg. bio ndcukor, 1kk. mz, 1dl olvaolaj, 2ek. inka kv, 1 dl. tiszttott, szrt vz,
1kk. szdabikarbna, kg. hajdinaliszt, kg. bio tnkly fehrliszt, (szjatej)
krm: 1l. szjatej, 1kk. vanliapor, 1kk. stevia, 20 dkg. bio ndcukor, 3dl. rizspor, 1dl.
olvaolaj, 10dkg. nvnyi vaj
mz: 10 dkg. bio ndcukor, 2 ppozott ek. inka kv, 2 ek. tiszttott, szrt vz, 5dkg. nvnyi
vaj
A ndcukrot mzzel, olajjal, kvval s a vzzel felforraljuk, pr percig fzzk, majd a hajdinalisztet azonnal hozzkeverjk. A tnklyliszthez hozzkeverjk a szdabikarbnt, s a kihlt masszhoz keverjk. Ha szksges, egy kis szjatejet adunk hozz, hogy nyjthat legyen a tszta. 3 egyenl rszre osztjuk s olajozott, lisztezett tepsi htn kistjk.
A krmhez a ndcukrot s a 14 ek. szjatejjel sszekevert rizsport felforraljuk, az olajjal, szjavajjal sszefzzk s forrn a tsztalapokra tltjk. A tetejre mzt ksztnk: a hozzvalkat simra keverjk s a kihlt tsztra kenjk.
Alms tszta:
Hozzvalk: kg. bio, tnkly fehrliszt, 2dl. olvaolaj, 1dl. tiszttott, szrt, forr vz,
kiskanlnyi s, 1,5kg. alma, 5ek. mz, 1tk. vanliapor, 2 ek. teljesrls
tnklydara, kiskanl darlt koriander, vagy fahj
A lisztet sszekeverjk az olajjal, hozzadjuk a forr vizet s jl sszegyrjuk. A tsztt kt egyenl rszre osztjuk, kinyjtjuk, a kt lap kz tesszk a tltelket.
Tltelk: Az almkat lereszeljk s kinyomkodjuk a levt. Mzzel megdinszteljk. Vanlival s fahjjal zestjk. A tzrl levve hozzadjuk a tnklydart.
A tszta tetejt megszurkljuk villval s megstjk.
Rizsgolyk:
Hozzvalk:15dkg. ftt rizs, 1 cs. vanliscukor, citrom, 10dkg. kkusz
A hozzvalkbl kis golykat ksztnk, amit diba, vagy kkuszreszelkbe forgatunk.
Kkuszos goly:
Hozzvalk:10dkg. ftt bio bza, 5dkg. ftt rizs, 2 ek. mz, 2ek. zabpehely (rlve, vagy
Egszbe), 2ek. mazsola, 5 kanl di vagy mandula, kkuszreszelk
A bzt, a rizst, a mzet, dit s mazsolt sszegyrjuk s kis golykat formlunk, majd kkuszreszelkbe forgatjuk.
Holdacska:
Hozzvalk:15dkg. bio bza, 15dkg. rizs, 1kk. vanliapor, 1kk. stevia, 1 citrom, 15dkg. di,
4db. alma, 10dkg. mazsola, 10dkg. kkusz, 4ek. leszt nlkli, teljesrls
zsemlemorzsa, 5dkg. zabpehely, 4ek. mz
A bzt megfzzk, majd sszekavarjuk a darlt dival, a reszelt almval, a zsemlemorzsval s a zabpehellyel. Ezutn ujjnyi vastagra kinyjtjuk s a tetejre a ftt rizst, vanlival, citromhjjal s levvel, valamint a kkusszal sszekavart masszjt s pogcsa szaggatval kis holdacskkra vgjuk. Stben megstjk.
Mignon:
Hozzvalk: 25dkg. darlt di, 25dkg. bzacsra, 5dkg. kkuszreszelk, 1 citrom reszelt hja,
2dkg. forr mz, 1 db. reszelt alma
A forr mzben sszekeverjk a hozzvalkat, tehetnk hozz reszelt almt s kis golykat formlunk belle. Majd kkuszreszelkbe forgatjuk.
Hamis piskta:
Hozzvalk: 1 citrom leve s hja, 1 vanliard, 2,5dl olvaolaj, 2,5dl. tiszttott, szrt vz,
5ek. mz, 1 kshegynyi kurkuma, 5 dkg. leszt, 10dkg. kkuszreszelk, liszt
Az olajat, vizet, mzet s az lesztt sszekavarjuk, majd hozzadjuk a kkuszreszelket s annyi lisztet, amennyit felvesz. Jl gyrhat legyen, de ne kemny. Majd 15 percig htben hagyjuk pihenni. Ha megkelt, 1,5-2 ujjnyi vastagra nyjtjuk s megstjk. Miutn kihlt, ktfel osztjuk s ktfle krmmel megkenjk: rizskrmmel s bzakrmmel.
Bannos rold:
Hozzvalk: 15dkg. ftt bza (hsdarln ledarlva), 10dkg. darlt di, 4ek. mz, 4db.
reszelt alma, 5ek. leszt nlkli, teljesrls zsemlemorzsa, 10dkg. mandula,
2db. bann
A bann kivtelvel az sszetevket sszegyrjuk, majd aluflira kinyjtjuk. A bannt meghmozva, egszben rtesszk a „tsztra” s a bell vizes flia segtsgvel feltekerjk. Egytt szeleteljk.
Hkifli:
Hozzvalk: 4 bgre tnkly fehrliszt, 1 bgre tiszttott, szrt vz, vagy bgre szjatej,
1 bgre olaj, 3dkg. leszt, a tltelkhez lekvr s di
Az lesztt felfuttatjuk mzes vzben s utna a tbbi sszetevvel sszedolgozzuk. 20 percig pihentetjk, majd kis cipkat formlunk s kinyjtjuk. Derelyemetszvel egy cipbl 8 darabot vgunk s a tsztadarab szlre tesszk a tltelket. A tltelktl kezdve feltekerjk. Tepsibe helyezzk s kb. 15-20 percig stjk. Ha elkszlt, melegen stevibl ksztett porcukorba forgatjuk.
Rizskrm:
Hozzvalk: 10dkg. rizs, 1dl. olvaolaj, 4ek. kkuszreszelk, 2ek. mz, -1 citrom leve,
1dl. tiszttott, szrt vz, s
A rizst megfzzk dupla mennyisg vzzel, egy kis sval. A ftt rizs felt sszeturmixoljuk az olajjal, a kkusszal, a mzzel, a citrom levvel s a vzzel. Ezt a sr krmet sszekavarjuk a flretett ftt rizzsel.
Gymlcspuding:
Hozzvalk: l. szjatej,20dkg. idny gymlcs, mazsola, mz, gymlcs a dsztshez,
rizsliszt
A tejet felforraljuk, beletesszk a mzet s a mazsolt. lland kevergets mellett beleengedjk a rizslisztet s ezzel besrtjk. Belentjk az sszeturmixolt gymlcst. Ha felforrt, tlkkba ntjk, gymlcskkel dsztjk.
![](//gportal.hu/portal/nevek/image/gallery/1192249576.gif)
Oldal tetejre! . |