Vegetáriánus
Szójatej:
Hozzávalók: egy bögre (2,5 dl.) szójabab, 5 bögre víz kevés só
ízesítéshez: 1tk. vaníliapor, 1tk. stevia édesítő (vagy 2-3 ek. méz), esetleg banán,
vagy más gyümölcsök, esetleg zamatkávé
A nyers szójababot vízbe tesszük és 4-12 órát ázni hagyjuk. A vizet lehet cserélni és a héjat minél jobban eltávolítani, mert akkor annál fehérebb lesz a tej. Turmixgépben pépesítjük és a kapott híg masszát állandó keverés mellett 20-25 percig forraljuk (ha le van szűrve, szűrés nélkül 40-45 perc), de vigyázzunk, mert könnyen kifut. A felfőzött masszát sűrű szitán, vagy konyharuhán átszűrjük. Ezután ízesíthetjük. Ha gyümölcsöt is teszünk hozzá, akkor újra turmixgépbe tesszük. A legjobb csak annyit ízesíteni, amennyit elfogyasztunk, mert ízesítés nélkül hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható. Sokféle étel dúsítására is felhasználható. A masszát édes, sós krémek és fasírtok készítéséhez is felhasználhatjuk.
Szójatej másként:
Hozzávalók: 1 bögre darált szójabab (szójaliszt), 2l. forró, tisztított, szűrt víz, csipetnyi só,
méz
A lisztet állandó keverés mellett a forró vízbe öntjük, beletesszük a sót és takarékon gyakori keverés mellett, kb. 20-30 percig főzzük. Főzés után sűrű szűrőn átszűrjük, s fogyasztás előtt tetszés szerint édesítjük.
A boltokban kapható szójaliszt, ill. szójatejpor nem alkalmas szójatej készítésére!!!!
Rizstej:
Hozzávalók: 1 bögre rizs, 6 bögre tisztított, szűrt víz, 10dkg kókusz, 2ek. méz,
1kk. vaníliapor, 2kk. stevia
3 bögre vízben megfőzzük a rizst, majd egy merítőkanálnyit beleteszünk a turmixba, hozzáadjuk a maradék vizet, a mézet, a kókuszt, a vaníliaport és a steviát. Ezt jól összeturmixoljuk.
Szójatejföl:
Hozzávalók: az átszűrt szójatej „sűrűje”, 1dl. olívaolaj, citromlé
A szójatej sűrűjét összeturmixoljuk egy kevés szójatejjel, így egy sűrű pépet kapnunk, amihez turmixolás közben lassan hozzáadjuk az olajat és a citromlevet.
Diótej:
Hozzávalók: 5dkg. dió (jobb darálva), fél l. tisztított, szűrt forró víz, 1ek. méz
Leforrázás után 5 percig állni hagyjuk, majd a hozzávalókat összeturmixoljuk és leszűrjük. A mennyiségeket tetszés szerint lehet növelni, ki melyen diósan, édesen vagy sűrűn szereti.
Mandulatej:
Hozzávalók: 5dkg. héj nélküli mandula, ˝ l. tisztított, szűrt, meleg víz, 1ek. méz
A mandulát rövid időre forró vízbe dobjuk (vagy forró sütőbe tesszük) és lehúzzuk a héját. Először csak pici vízzel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a mézet, végül pedig leszűrjük. Hasonlóan készül a gesztenye-, földimogyoró-, és napraforgómag- tej is. A gesztenyét megsütjük turmixolás előtt, napraforgómag tejet az ételek sűrítéséhez és ízesítéséhez használjuk.
Szójavaj:
Hozzávalók:6ek. szójatej átszűrt „sűrűje”, 1 dl. tisztított, szűrt víz, 1dl. olívaolaj, esetleg
főtt sárgarépa, vagy kurkuma
A szójatej sűrűjét összeturmixoljuk az olajjal ész a vízzel (hanem túl száraz, akkor ne tegyünk bele annyi vizet). Így egy sűrű pépet kapunk, amit ha sárgára akarunk színezni, egy kevés főtt sárgarépával vagy kurkumával turmixoljuk össze.
Szójakávé:
A zamatkávét kávénak megfőzzük és a kész szójatejhez öntjük. Ezután mézezzük ízlés szerint. Használhatunk azonnal oldódó „Maci” kávét, vagy „Inka” kávét.
Rizsmajonéz
Hozzávalók: fél bögre rizs, 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, só, fűszerek (kurkuma), 1 citrom leve
A rizst jól megfőzzük, majd összeturmixoljuk. Turmixolás közben hozzáadjuk a vizet és ha már elég pépes, lassan az olajat is. Végül a citrom levét. Ha sárgára szeretnénk színezni, kurkumát teszünk bele.
Szójamajonéz
Úgy készül, mint a rizsmajonéz, csak rizs helyett főtt szóját (a szójatej készítésekor megmaradt szójamassza) teszünk bele.
(Burgonyából pürét készíthetünk és olajjal kikeverve a majonézhez adhatjuk, s ezzel is összeturmixolhatjuk.)
Zöldséges fasírt
Hozzávalók: főtt leveszöldség, 3 db zsemle, 3 gerezd fokhagyma, teljesőrlésű, élesztő nélküli
zsemlemorzsa, majoránna, borsikafű, 1 ek. lenmagliszt, só
A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A fokhagymákat áttörjük, fokhagymanyomóval, és a villával összetört zöldséggel, a kinyomkodott zsemlékkel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, amelyeket sütőpapírra téve, tepsiben megsütünk.
Kelkáposzta fasírt
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db teljesőrlésű
zsemle vagy zsemlemorzsa, oregánó, borsikafű, ételízesítő
A kelkáposztát felszeleteljük vékony csíkokra, lesózzuk, és kicsit megfőzzük. A hagymákat
megdinszteljük. A zsemlét vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk (használhatunk helyette zsemlemorzsát) és az egészet a fűszerekkel jól összedolgozzuk. Olajozott tepsiben (zsemlemorzsával lehet meghinteni) közepes lángon megsütjük.
Karfiolfasírt
Hozzávalók: ˝ kg karfiol, 3 ek. zabkorpa, 4 dkg teljesőrlésű zsemlemorzsa, 2 ek.
lenmagliszt, só, majoránna, 2 gerezd fokhagyma
A karfiolt puhára főzzük, megdaráljuk (húsdarálóval) vagy villával összenyomkodjuk. Zsemlemorzsával, sóval, majoránnával, fokhagymával összedolgozzuk, és kiolajozott, zabkorpával meghintett tepsibe megsütjük, hamar megsül.
Burgonyás-diós fasírt
Hozzávalók:1 kg burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 8 ek.őrölt dió, 8 ek.
olívaolaj, petrezselyemzöld, só, kis olaj
A burgonyát lereszeljük, a hagymákat apróra vágjuk, összedolgozzuk a többi anyaggal. Kb. fél óráig hagyjuk állni, majd formázzuk, és tepsiben kisütjük.
Krumplifasírt
Hozzávalók: ˝ kg krumpli, 4 db főtt krumpli, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma,
petrezselyemzöld, porpaprika, só, vega-mix
A krumplit meghámozzuk és lereszeljük apróra. A hagymát is apróra vágjuk. A fokhagymát is lereszeljük, a főtt krumplit összetörjük, a petrezselyem zöldet apróra összevágjuk, és az egészet összekeverjük a porpaprikával, sóval és vega-mixel. Formázzuk, és olajozott teflon tepsiben a sütőben megsütjük.
Mikor az egyik fele megsült átfordítjuk a másik felére. Sütés után hideg paprikás olajjal megkenjük minkét oldalát.
Gombás fasírt
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 db teljes kiőrlésű zsemle (vagy ennek megfelelő kenyér),
4 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. zabliszt és 1 ek. lenmagliszt, őrölt paprika, ízlés
szerint vöröshagyma, fehér vagy színes zöldség, főtt vagy nyers, (sárgarépa,
hagyma, fehérrépa stb.), kis olaj, só
A gombát apróra vágjuk, a zöldségeket pépesítjük, majd az összetevőket összekeverjük, és fél óráig hagyjuk állni, majd olajozott tepsiben formázzuk és kisütjük vagy fedő alatt, olajban sütjük meg.
Egyszerű fasírt
Hozzávalók: 4 db nagyobb burgonya, 1 fej fokhagyma, 4 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
(vagy 2 teljesőrlésű zsemlének megfelelő mennyiségű áztatott teljesőrlésű
kenyér), piros őrölt paprika, 2 ek. zabkorpa, 1 ek. lenmagliszt, ízesítéshez főtt
vagy nyers vegyes zöldség, kis olaj, só
A burgonyát és a fokhagymát lereszeljük, hozzáadjuk a többi összetevőt, fél óráig félretesszük, majd pogácsákat formálunk belőle vagy rudakat és kisütjük (tepsiben vagy fedő alatt olajban).
Kukoricás fasírt
Hozzávalók: 4-5 db közepes nagyságú reszelt burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 1 csésze
csemegekukorica, 1 csésze félig főtt rizs, 1 db kisebb fej párolt hagyma,
1 csésze szójaliszt, majoránna, vega-mix, só, olaj
A hozzávalókat összekeverjük és tepsibe, sütőpapírra helyezzük. Közepes hőfokon szép pirosra sütjük előmelegített sütőben.
Lencsefasírt
Hozzávalók: 3 pohár főtt lencse, 2 fej hagyma, 1 pohár szójatej, 1 ˝ pohár teljesőrlésű,
élesztő nélküli zsemlemorzsa, kevés olaj, ˝ kanál bazsalikom, ˝ kanál
majoránna, 2 kiskanál porpaprika, só
A hagymát kevés vízben megpároljuk. A hozzávalókat összekeverjük és kiolajozott tepsibe 45 percig sütjük.
Lencsefelvágott
Hozzávalók: 1 ˝ csésze apróra vágott hagyma, 2 kanál olaj, 1 ˝ csésze száraz lencse, 3,5
csésze tisztított, szűrt víz, 1 kiskanál só, egy kis bazsalikom, ˝ kiskanál őrölt
kömény, 1 fej fokhagyma, 1 kiskanál majoránna, 2 db babérlevél
A hagymát egy fél csésze vízzel jól megpároljuk. A lencsét porrá daráljuk, majd a párolt hagymával egy fazékban összekeverjük és erős tűzön 5 percig főzzük, majd lassú tűzön egy óráig. Miután megfőztük formába vagy fóliára öntjük, és összecsavarva a hűtőbe tesszük. Miután megkeményedett a fóliát egy kicsit kibontjuk, hogy a lencse száradjon meg.
Szójavirsli
Hozzávalók: 10 dkg szójabab, szerecsendió, kakukkfű, fokhagyma, vega-mix, pirospaprika,
olaj, só
Az előre beáztatott szójababot sóval megfőzzük, leszűrjük és húsdarálón ledaráljuk, majd jól összedolgozzuk a fűszerekkel és „virsliket” formálunk belőle. Végül pirospaprikával kikevert olajba forgatjuk.
.
Rántott tök, vagy padlizsán
Hozzávalók: 2-3 db zsenge tök vagy padlizsán, (pattiszon), szójatej, bio tönköly fehérliszt,
vega-mix, teljesőrlésű, élesztő mentes zsemlemorzsa, pirospaprika, olaj, só
1 cm vastagra szeleteljük a padlizsánt, illetve a tököt és megsózzuk. Szójatejből (vagy vízbol), lisztből palacsintatésztát készítünk, fűszerekkel (fokhagyma) ízesítjük. Ebbe beleforgatjuk a padlizsán, illetve a tök darabokat, majd pedig a zsemlemorzsába. A tepsibe tehetünk sütőpapírt, és a sütőben világos pirosra megsütjük. Mikor kivettük a sütőből, pirospaprikás olajba megforgatjuk, és zárt edénybe tesszük melegen, s addig tartjuk benn (kb. 5-10 perc), amíg meg nem puhul.
Karfiolpástétom:
Hozzávalók: ˝ karfiol, 1 bio, héjában főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1dl. olívaolaj,
majoránna, vagy borsikafű, só
A karfiolt megfőzzük és összenyomkodjuk a főtt burgonyával. A hagymát megdinszteljük és a fűszerekkel együtt hozzákeverjük a karfiolhoz és burgonyához, ízlés szerint megsózzuk, majd az olajat fokozatosan adagolva hozzá, habosra keverjük. Színezhetjük kevés pirospaprikával is.
Padlizsán másképp
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 3 ek. hajdinaliszt, víz, fokhagyma, teljesőrlésű, élesztő
nélküli zsemlemorzsa, olaj, pirospaprika, só
A padlizsánokat megsütjük egészben héjasan a sütőben, majd lehúzzuk a héját, s a méretétől függően 3 vagy 4 lapos szeletbe hosszában elvágjuk. Palacsintatésztát készítünk 3 ek. lisztből, vízből, sóból és fokhagymából. Ebben megforgatjuk, majd pedig zsemlemorzsában is, és tepsibe téve, olaj nélkül megsütjük. Ha elkészült kivesszük, és pirospaprikás olajban megforgatjuk. Rizshez vagy tört krumplihoz tálaljuk.
Sült padlizsán
Hozzávalók: 4 db padlizsán, fokhagyma, olaj, só
A padlizsánokat, attól függően, hogy mekkorák, hosszában 4 vagy 6 darabba vágjuk (először félbevágjuk, majd megint félbevágjuk), megsózzuk, két oldalt hosszan bevágjuk, majd fokhagymával jól megtűzdeljük. A tepsi aljára olajat öntünk, beletesszük a padlizsán darabokat, és a sütőben megsütjük. Tört krumplihoz, krumplipüréhez, barnarizshez vagy hajdinakásához tálaljuk. Ízlésesen zöldségekkel díszítjük.
Négerkocka:
Hozzávalók:
tészta: 2 dkg. bio nádcukor, 1kk. méz, 1dl olívaolaj, 2ek. inka kávé, 1 ˝ dl. tisztított, szűrt víz,
1kk. szódabikarbóna, ˝ kg. hajdinaliszt, ˝ kg. bio tönköly fehérliszt, (szójatej)
krém: 1l. szójatej, 1kk. vaníliapor, 1kk. stevia, 20 dkg. bio nádcukor, 3dl. rizspor, 1dl.
olívaolaj, 10dkg. növényi vaj
máz: 10 dkg. bio nádcukor, 2 púpozott ek. inka kávé, 2 ek. tisztított, szűrt víz, 5dkg. növényi
vaj
A nádcukrot mézzel, olajjal, kávéval és a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük, majd a hajdinalisztet azonnal hozzákeverjük. A tönkölyliszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, s a kihűlt masszához keverjük. Ha szükséges, egy kis szójatejet adunk hozzá, hogy nyújtható legyen a tészta. 3 egyenlő részre osztjuk és olajozott, lisztezett tepsi hátán kisütjük.
A krémhez a nádcukrot és a 14 ek. szójatejjel összekevert rizsport felforraljuk, az olajjal, szójavajjal összefőzzük és forrón a tésztalapokra töltjük. A tetejére mázt készítünk: a hozzávalókat simára keverjük és a kihűlt tésztára kenjük.
Almás tészta:
Hozzávalók: ˝ kg. bio, tönköly fehérliszt, 2dl. olívaolaj, 1dl. tisztított, szűrt, forró víz,
ź kiskanálnyi só, 1,5kg. alma, 5ek. méz, 1tk. vaníliapor, 2 ek. teljesőrlésű
tönkölydara, kiskanál darált koriander, vagy fahéj
A lisztet összekeverjük az olajjal, hozzáadjuk a forró vizet és jól összegyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, a két lap közé tesszük a tölteléket.
Töltelék: Az almákat lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. Mézzel megdinszteljük. Vaníliával és fahéjjal ízesítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tönkölydarát.
A tészta tetejét megszurkáljuk villával és megsütjük.
Rizsgolyók:
Hozzávalók:15dkg. főtt rizs, 1 cs. vaníliáscukor, ˝ citrom, 10dkg. kókusz
A hozzávalókból kis golyókat készítünk, amit dióba, vagy kókuszreszelékbe forgatunk.
Kókuszos golyó:
Hozzávalók:10dkg. főtt bio búza, 5dkg. főtt rizs, 2 ek. méz, 2ek. zabpehely (őrölve, vagy
Egészbe), 2ek. mazsola, 5 kanál dió vagy mandula, kókuszreszelék
A búzát, a rizst, a mézet, diót és mazsolát összegyúrjuk és kis golyókat formálunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Holdacska:
Hozzávalók:15dkg. bio búza, 15dkg. rizs, 1kk. vaníliapor, 1kk. stevia, 1 citrom, 15dkg. dió,
4db. alma, 10dkg. mazsola, 10dkg. kókusz, 4ek. élesztő nélküli, teljesőrlésű
zsemlemorzsa, 5dkg. zabpehely, 4ek. méz
A búzát megfőzzük, majd összekavarjuk a darált dióval, a reszelt almával, a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a tetejére a főtt rizst, vaníliával, citromhéjjal és levével, valamint a kókusszal összekavart masszáját és pogácsa szaggatóval kis holdacskákra vágjuk. Sütőben megsütjük.
Mignon:
Hozzávalók: 25dkg. darált dió, 25dkg. búzacsíra, 5dkg. kókuszreszelék, 1 citrom reszelt héja,
2dkg. forró méz, 1 db. reszelt alma
A forró mézben összekeverjük a hozzávalókat, tehetünk hozzá reszelt almát és kis golyókat formálunk belőle. Majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Hamis piskóta:
Hozzávalók: 1 citrom leve és héja, 1 vaníliarúd, 2,5dl olívaolaj, 2,5dl. tisztított, szűrt víz,
5ek. méz, 1 késhegynyi kurkuma, 5 dkg. élesztő, 10dkg. kókuszreszelék, liszt
Az olajat, vizet, mézet és az élesztőt összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és annyi lisztet, amennyit felvesz. Jól gyúrható legyen, de ne kemény. Majd 15 percig hűtőben hagyjuk pihenni. Ha megkelt, 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és megsütjük. Miután kihűlt, kétfelé osztjuk és kétféle krémmel megkenjük: rizskrémmel és búzakrémmel.
Banános rolád:
Hozzávalók: 15dkg. főtt búza (húsdarálón ledarálva), 10dkg. darált dió, 4ek. méz, 4db.
reszelt alma, 5ek. élesztő nélküli, teljesőrlésű zsemlemorzsa, 10dkg. mandula,
2db. banán
A banán kivételével az összetevőket összegyúrjuk, majd alufóliára kinyújtjuk. A banánt meghámozva, egészben rátesszük a „tésztára” és a belül vizes fólia segítségével feltekerjük. Együtt szeleteljük.
Hókifli:
Hozzávalók: 4 bögre tönköly fehérliszt, 1 bögre tisztított, szűrt víz, vagy ˝ bögre szójatej,
1 bögre olaj, 3dkg. élesztő, a töltelékhez lekvár és dió
Az élesztőt felfuttatjuk mézes vízben és utána a többi összetevővel összedolgozzuk. 20 percig pihentetjük, majd kis cipókat formálunk és kinyújtjuk. Derelyemetszővel egy cipóból 8 darabot vágunk és a tésztadarab szélére tesszük a tölteléket. A tölteléktől kezdve feltekerjük. Tepsibe helyezzük és kb. 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, melegen steviából készített porcukorba forgatjuk.
Rizskrém:
Hozzávalók: 10dkg. rizs, 1dl. olívaolaj, 4ek. kókuszreszelék, 2ek. méz, ˝-1 citrom leve,
1dl. tisztított, szűrt víz, só
A rizst megfőzzük dupla mennyiségű vízzel, egy kis sóval. A főtt rizs felét összeturmixoljuk az olajjal, a kókusszal, a mézzel, a citrom levével és a vízzel. Ezt a sűrű krémet összekavarjuk a félretett főtt rizzsel.
Gyümölcspuding:
Hozzávalók: ˝ l. szójatej,20dkg. idény gyümölcs, mazsola, méz, gyümölcs a díszítéshez,
rizsliszt
A tejet felforraljuk, beletesszük a mézet és a mazsolát. Állandó kevergetés mellett beleengedjük a rizslisztet és ezzel besűrítjük. Beleöntjük az összeturmixolt gyümölcsöt. Ha felforrt, tálkákba öntjük, gyümölcsökkel díszítjük.
Oldal tetejére! . |