Kérlek légy egy picit türelemmel, az ételeket folymatosan töltöm fel képekkel. Az inspiráció alapja Gordon Ramseytől jött, kicsit tovább gondolva, átalakítva az én egyszerűbb konyhámhoz.
Karácsonyi ételek:
Karácsonyi sonka:
A füstölt, kötözött sonkát megfőzzük úgy, hogy először is annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Teszünk mellé sárgarépát, pórét, szemes, feketeborsot durvára törve, zellert. A sonkát minél tovább főzzük, annál sötétebb lesz a színe (2kg.-os sonka kb. 2és fél óra főzést igényel).
A főzővízben hagyjuk kihűlni! Miután kihűlt, a felszínét keresztben bevagdaljuk (#), majd a kockákba egy-egy szegfűszeget szúrunk.
Mézes mázat készítünk nádcukorból, mézből, vörösborecetből, 2 teáskanál vermutból, amit 2-3 pecig főzünk.
Ezt öntjük a tűzdelt sonkánkra. A sütőben nagy lángon 15 percig sütjük, miközben kb. 5 percenként locsolgatjuk, majd a lángot visszavéve, kb. 190 fokon 30 percig tovább sütjük.
Másik öntet a sonkához:
1., Kb. 2 ek. ribizlilekvárt kevés vörösborecettel, pirospaprikával, fahéjjal, mézzel, vízzel folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig főzzük. Gyönyörű színt ad a sonkának.
Az így elkészített sonkából az ünnepek alatt számos más étel készíthető. Használhatjuk szendvicsek készítéséhez hidegen, majonézes salátákhoz……
Gyümölcsszósz a sonkához:
150g. cukrot karamellizálunk, teszünk hozzá 4 kardamom magot durvára vágva, 2 csillagánizst, aszalt áfonyát, almát, sót, borsot, reszelt narancshéjat és levet. Mehet bele egy kevés mazsola és sáfrány is. A narancs és a sáfrány együtt nagyon igen különleges és isteni ízt ad. Ezt az egészet 15 percig főzzük, majd üvegbe töltjük, hűtőbe tesszük és a sonka tálalásakor elővéve, külön kis tálkában a sonka mellé rakjuk.
A szósz két-három nappal karácsony előtt elkészíthetjük, a hűtőben eláll.
Másfajta gyümölcsszósz:
Almát, hagymát durvára vágunk, aszalt áfonyával, almaecettel, kevés gyömbérrel, cukorral, fahéjjal, pirospaprikával jól összefőzzük, (ízlés szerint átpasszírozva) üvegbe töltve, hűtőben tárolhatjuk.
Bébipulyka:
Először néhány fontos információ a sütéshez: ahány kilós a pulyka, annyiszor fél óra a sütési ideje(légkeveréses sütőben) Nekem normál, alul égősoros gázsütőm van, lényegesen hosszabb ideig sült a pulyka, de így is isteni lett. Amennyit sül, utána annyit állni hagyni a tálalás előtt, hogy szépen lehessen vágni, ne essen szét.
20dkg. vajból fűszervajat készítünk: kevés olívaolajat, 2 citrom levét és héját, 3 gerezd fokhagymát(kinyomva), 1 csokor petrezselyemzöldet felaprítva eldolgozok.
A megtisztított pulykát sózom, borsozom, a hasába teszek 2 citromot félbevágva, 2 hagymát félbevágva (héjastól), babérlevelet és 1 egész almát. Amennyiben a pulykánk annyira kicsi, hogy ez a mennyiség nem fér bele, a kimaradó darabokat mellé rakhatjuk.
A kezemmel óvatosan elválasztom a bőrt a hústól a nyak irányába haladva, de óvatosan, hogy a bőr nehogy átszakadjon. A fűszervajat a bőr és a hús közé töltöm. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni. A maradék vajjal kívülről bekenem a pulykát.
Erős lángon a sütőben 10-15 percig sütöm, majd kiveszem és bacon szalonnával beborítom a mellét.
A lángot visszavéve, 180 fokon 2 és fél órát sütöm.
Amikor kész, óvatosan kiemelem a tepsiből, a visszamaradt zsiradékot egy fazékba öntöm, kiveszem a pulyka hasából a hagymát, durvára vágom, a zsiradékba teszem, beletöröm a bacont, a pulyka szárnya-végét, a püspökfalatot, valamint a citromot durvára vágom mellé.
Teszek bele rozmaringot, 3 paradicsomot felvágva, majd meglocsolom almaborral. Ezeket alaposan összefőzöm, miután elfőtte az almabort, a pulyka alól beleöntöm az addig kifolyt levet és egy kevés hús alaplevet adva hozzá, kevés ideig még főzöm. Leszűröm, kinyomkodom és a pulyka mellé teszem tálaláskor. Igen finom, zamatos szószunk lesz.
A pulyka melle a fűszervajnak és a baconnak köszönhetően nem lesz száraz. Szaftos, ízletes lesz az egész sültünk.
Vellington bélszín:
A bélszínt, (kb. 80.dkg.) megtisztítjuk a hártyától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben olajat forrósítunk, a bélszínt kiegyenesítve beletesszük és forró sütőben 10-15 percig sütjük, miközben fordítunk egyet-egyet rajta. Amikor kész, hűvös helyre tesszük.
(A hirtelen sütés eredményeként, a hús külső részén kéreg képződik, így az értékes nedvek a húsban maradnak.)
A megtisztított gombát és gesztenyét apróra vágjuk, vajban és olívaolajban pirítjuk, majd hozzáadunk 1 kis fel finomra vágott hagymát, később zöldpetrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor úgy látjuk, hogy az összes levét elfőtte, turmixgépben(!) pépesítjük és visszatesszük a tűzre, hogy az esetlegesen visszamaradt lé is elpárologjon. Egy csepp víz sem maradhat alatta!!!!
Folpackra szorosan, egymást fedve, sorba pármai sonkát teszek (hosszában kb. 3 szelet, két sorjával), amire egyenletesen eloszlatva teszem a gombás tölteléket. Erre helyezem a bélszínt. Lassan feltekerem úgy, hogy a töltelék és a sonka mindenhol befedje a bélszínt. A fóliát ráfeszítem, majd az egészet hűtőbe teszem. Kb. 15-20 perc múlva leveszem a fóliát. Egyben kell maradnia a alkotásunknak. Másik fóliát húzok ki, amire vajas (lehet leveles) tésztát fektetek. Erre teszem a bélszínes-gombás-sonkás roládot és ismét feltekerem úgy, hogy a tészta mindenhol befedje a bélszínt. Ismét ráfeszítem a fóliát és hűtőbe teszem. Sütéskor leveszem a fóliát, tojás sárgájával bekenem, esetleg a tésztát faragással díszítem és a sütőben 200-220fokon 35 percig sütöm.
Sütés előtt akár 1 nappal is elkészíthető. Madeira mártás illik hozzá!
Különleges sültkrumpli:
Nagyjából egyforma méretű, kisebb burgonyákat alaposan megmosok, héjastól kb. 8-10 percig főzöm. Leszűrés után lehúzom a héját, négyfelé vágom, tálba rakom, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval, kurkumával megszórom, meglocsolom olívaolajjal, teszek rá kevés vajat(!), átforgatva a sütőbe rakom, készre sütöm.
Sült kelbimbó:
A félbevágott kelbimbókat lobogó vízben 8 percig főzöm. Míg fő, vékony csíkokra vágok kevés füstölt szalonnát, fél fej közepes hagymát felaprítok, nyomok mellé 2 gerezd fokhagymát. Miután a szalonna megpirult, melléteszem a hagymát, miután az is megdinsztelődött, a fokhagymát. Amint illatozni kezd a fokhagyma, a leszűrt kelbimbót mellé rakom, folytonos kavargatás mellett átpirítom és tálalom.
Különleges halpác:
Vajat forrósítok, nyomok bele 2 gerezd fokhagymát, ½ citrom reszelt héját. Picit futtatom (míg illatozni kezd), teszek bele sót, borsot, pici pirospaprikát.
Ezzel bekenem a halszeleteket, hideg helyen állni hagyom 1-2órát, majd megsütöm.
Tengeri halakhoz ajánlom leginkább (nyelvhal, pangasius…)
Kacsasült:
4 kacsacombot megmosok, megtisztítok. 2 idared almát meghámozok, kicsumázok és cikkekre vágok., 1 fej vöröshagymát felkarikázok.
A kacsacombokat sózom, borsozom, vega-mix-el beszórom, szép sorban cseréptálba, vagy jénaiba rakom. Az almacikkekkel befedem a combokat, a tetejére rakom a hagymakarikákat. Melléjük rakok 1-2 rozmaring ágat és előmelegített sütőben, a húst lefedve, puhulásig sütöm.
Amikor megpuhult a kacsánk, a hagymakarikákat és az almacikkeket eltávolítom. A húst fedő nélkül visszateszem a sütőbe és a kiengedett zsiradékkal locsolgatva ropogósra sütöm.
Ha egész kacsát szeretnénk sütni, a fent leírtakhoz hasonlóan járhatunk el. A kacsa üregét is sózzuk, borsozzuk, vega-mix-el beszórjuk és tegyünk bele 1 egész almát, 2 rozmaring ágat és fél fej hagymát. Ínyencek pár szelet narancsot is rakhatnak a hasüregbe.
Almasült:
4 alma, ízlés szerint lekvár, cukor, 3dkg. vaj
a szószhoz: tej, 3dkg. liszt, 4dkg. cukor, 1 tojás sárgája, őrölt fahéj, 3dkg. vaj
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és 2 ek. cukrot, majd – folyamatos kevergetés közben – fél liter meleg tejet. Ha félig kihűlt, belekeverjük a tojás sárgáját és egy kiskanál őrölt fahéjat.
Az almákat egészben meghámozzuk és kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, az almák tetejébe egy kanál kelvárt cseppentünk, leöntjük a szósszal. Kevés cukorral meghintjük és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ha megpirult, kivessük a sütőből és néhány percnyi pihenő után tálaljuk.
Mézeskalács:
hozzávalók:
50g.vaj, 60g.barnackor, 125g. méz, 250g. finomliszt, 1 tasak sütőpor, 1/2tk. szódabikarbóna, 1-1tk. őrölt fahéj, frissen reszelt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, 1 tojás, 1 citrom héja reszelve (elhagyható), 1 narancs héja reszelve (elhagyható)
díszítéshez:
120g.porcukor, 1 tojás fehérje
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni. A listet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk. 5-12 órára hideg helyre tesszük. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket. A tésztát 3mm. vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra és hagyjuk megszáradni.
Répatorta:
hozzávalók: 2,5dl. cukor, 4 tojás, 3dl. olaj, 5dl. reszelt sárgarépa, 5dl. liszt, 1 cs. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tk. fahéj
krémhez: 1 dob. philadelphia sajt, 1tk.vanyliás cukor, 10dkg. vaj(!), 2 dl. porcukor
A cukrot, tojásokat, olajat összekeverem, hozzáadom a reszelt répát, elkeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm, 180 fokos sütőben 45-60 percig sütjük. A krém hozzávalóit összekeverem és a kihűlt süteményre simítom.
A krémet úgy is rátehetjük a süteményre, hogy csak a tetejére halmozzuk, spatulával felfelé húzva kissé megformázzuk, amikor a krém a hűtőben már kissé megdermedt a tortán, ízlés szerint kandírozott gyümölccsel díszíthetjük a tetejét.
Csokis-kókuszos keksz:
hozzávalók: 12.5 dkg. puha vaj, fél dl. karamell szirup, 9 dkg. porcukor, 12.5 dkg. liszt, 1 ek. kakaópor, 5 dkg. kókuszreszelék
Az vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szirupot, majd a liszttel eldolgozott kakaóport és a kókuszreszeléket.
Kisgombócokat formálunk, amiket sütőpapíros tepsibe helyezve kissé kilapítunk. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Omlós vaníliás keksz:
hozzávalók: 30g. vaníliás cukor, 5 csepp vanília-aroma, 1 cs. sütőpor, 10dkg. procukor, 3 tojás sárgája, 40 dkg. liszt, 25 dkg. vaj
A puha vajat a porcukorral, a vaníliacukorral és az aromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet és a sütőport is belegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük és legalább egy óráig pihentetjük. A hideg tésztacipót lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtjuk és szaggatóformával kiszúrjuk. A tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára (nem barnára!) sütjük.
A tészta nagyon omlós, viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, miután a hűtőből kivettük.
Mentás csokigolyó:
2 tábla étcsokoládét összetörök, rakok mellé 130g.vajat, mézet. Egy csokor mentát kissé megzúzok, majd öntök rá 1dl.tejet és 1 dl. tejszínt. Ezt felteszem főni. Ahogy felforr, 1-2 percig hagyjuk még a tűzön, majd ráöntjük az aprított csokoládéra. Alaposan elkeverjük és hűtőben hagyjuk kihűlni. Keményedés után gyors mozdulatokkal golyókat formálok és tetszőlegesen kókuszreszelékbe, aprított mogyoróba, mandulába, kakaóporba, reszelt csokoládéba, vagy apró magvakba forgatom.
A mentás szirupba tehetünk narancs, vagy citromhéjat is.
|