biokonyha
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ajánló
 
közösségi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

látogató van itt

KARÁCSONYI ÉTELEK KÉPEKKEL

Kérlek légy egy picit türelemmel, az ételeket folymatosan töltöm fel képekkel. Az inspiráció alapja Gordon Ramseytől jött, kicsit tovább gondolva, átalakítva az én egyszerűbb konyhámhoz.

 

 

 

Karácsonyi ételek:

 

Karácsonyi sonka:

 

 

 

A füstölt, kötözött sonkát megfőzzük úgy, hogy először is annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Teszünk mellé sárgarépát, pórét, szemes, feketeborsot durvára törve, zellert. A sonkát minél tovább főzzük, annál sötétebb lesz a színe (2kg.-os sonka kb. 2és fél óra főzést igényel).

A főzővízben hagyjuk kihűlni! Miután kihűlt, a felszínét keresztben bevagdaljuk (#), majd a kockákba egy-egy szegfűszeget szúrunk.

Mézes mázat készítünk nádcukorból, mézből, vörösborecetből, 2 teáskanál vermutból, amit 2-3 pecig főzünk.

Ezt öntjük a tűzdelt sonkánkra. A sütőben nagy lángon 15 percig sütjük, miközben kb. 5 percenként locsolgatjuk, majd a lángot visszavéve, kb. 190 fokon 30 percig tovább sütjük.

 

 

 

Másik öntet a sonkához:

1., Kb. 2 ek. ribizlilekvárt kevés vörösborecettel, pirospaprikával, fahéjjal, mézzel, vízzel folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig főzzük. Gyönyörű színt ad a sonkának.

 

 

 

Az így elkészített sonkából az ünnepek alatt számos más étel készíthető. Használhatjuk szendvicsek készítéséhez hidegen, majonézes salátákhoz……

 

 

Gyümölcsszósz a sonkához:

150g. cukrot karamellizálunk, teszünk hozzá 4 kardamom magot durvára vágva, 2 csillagánizst, aszalt áfonyát, almát, sót, borsot, reszelt narancshéjat és levet. Mehet bele egy kevés mazsola és sáfrány is. A narancs és a sáfrány együtt nagyon igen különleges és isteni ízt ad. Ezt az egészet 15 percig főzzük, majd üvegbe töltjük, hűtőbe tesszük és a sonka tálalásakor elővéve, külön kis tálkában a sonka mellé rakjuk.

A szósz két-három nappal karácsony előtt elkészíthetjük, a hűtőben eláll.

 

Másfajta gyümölcsszósz:

Almát, hagymát durvára vágunk, aszalt áfonyával, almaecettel, kevés gyömbérrel, cukorral, fahéjjal, pirospaprikával jól összefőzzük, (ízlés szerint átpasszírozva) üvegbe töltve, hűtőben tárolhatjuk.

 

 

 

 

 

Bébipulyka:

 

 

Először néhány fontos információ a sütéshez: ahány kilós a pulyka, annyiszor fél óra a sütési ideje(légkeveréses sütőben) Nekem normál, alul égősoros gázsütőm van, lényegesen hosszabb ideig sült a pulyka, de így is isteni lett. Amennyit sül, utána annyit állni hagyni a tálalás előtt, hogy szépen lehessen vágni, ne essen szét.

 

20dkg. vajból fűszervajat készítünk: kevés olívaolajat, 2 citrom levét és héját, 3 gerezd            fokhagymát(kinyomva), 1 csokor petrezselyemzöldet felaprítva eldolgozok.

A megtisztított pulykát sózom, borsozom, a hasába teszek 2 citromot félbevágva, 2 hagymát félbevágva (héjastól), babérlevelet és 1 egész almát. Amennyiben a pulykánk annyira kicsi, hogy ez a mennyiség nem fér bele, a kimaradó darabokat mellé rakhatjuk.

A kezemmel óvatosan elválasztom a bőrt a hústól a nyak irányába haladva, de óvatosan, hogy a bőr nehogy átszakadjon. A fűszervajat a bőr és a hús közé töltöm. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni. A maradék vajjal kívülről bekenem a pulykát.

Erős lángon a sütőben 10-15 percig sütöm, majd kiveszem és bacon szalonnával beborítom a mellét.

A lángot visszavéve, 180 fokon 2 és fél órát sütöm.

Amikor kész, óvatosan kiemelem a tepsiből, a visszamaradt zsiradékot egy fazékba öntöm, kiveszem a pulyka hasából a hagymát, durvára vágom, a zsiradékba teszem, beletöröm a bacont, a pulyka szárnya-végét, a püspökfalatot, valamint  a citromot durvára vágom mellé.

Teszek bele rozmaringot, 3 paradicsomot felvágva, majd meglocsolom almaborral. Ezeket alaposan összefőzöm, miután elfőtte az almabort, a pulyka alól beleöntöm az addig kifolyt levet és egy kevés hús alaplevet adva hozzá, kevés ideig még főzöm. Leszűröm, kinyomkodom és a pulyka mellé teszem tálaláskor. Igen finom, zamatos szószunk lesz.

 

A pulyka melle a fűszervajnak és a baconnak köszönhetően nem lesz száraz. Szaftos, ízletes lesz az egész sültünk.

 

 

Vellington bélszín:

 

 

A bélszínt, (kb. 80.dkg.) megtisztítjuk a hártyától, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben olajat forrósítunk, a bélszínt kiegyenesítve beletesszük és forró sütőben 10-15 percig sütjük, miközben fordítunk egyet-egyet rajta. Amikor kész, hűvös helyre tesszük.

(A hirtelen sütés eredményeként, a hús külső részén kéreg képződik, így az értékes nedvek a húsban maradnak.)

A megtisztított gombát és gesztenyét apróra vágjuk, vajban és olívaolajban pirítjuk, majd hozzáadunk 1 kis fel finomra vágott hagymát, később zöldpetrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor úgy látjuk, hogy az összes levét elfőtte, turmixgépben(!) pépesítjük és visszatesszük a tűzre, hogy az esetlegesen visszamaradt lé is elpárologjon. Egy csepp víz sem maradhat alatta!!!!

Folpackra szorosan, egymást fedve, sorba pármai sonkát teszek (hosszában kb. 3 szelet, két sorjával), amire egyenletesen eloszlatva teszem a gombás tölteléket. Erre helyezem a bélszínt. Lassan feltekerem úgy, hogy a töltelék és a sonka mindenhol befedje a bélszínt. A fóliát  ráfeszítem, majd az egészet hűtőbe teszem. Kb. 15-20 perc múlva leveszem a fóliát. Egyben kell maradnia a alkotásunknak. Másik fóliát húzok ki, amire vajas (lehet leveles) tésztát fektetek. Erre teszem a bélszínes-gombás-sonkás roládot és ismét feltekerem úgy, hogy a tészta mindenhol befedje a bélszínt. Ismét ráfeszítem a fóliát és hűtőbe teszem. Sütéskor leveszem a fóliát, tojás sárgájával bekenem, esetleg a tésztát faragással díszítem és a sütőben 200-220fokon 35 percig sütöm.

Sütés előtt akár 1 nappal is elkészíthető. Madeira mártás illik hozzá!

 

 

Különleges sültkrumpli:

 

Nagyjából egyforma méretű, kisebb burgonyákat alaposan megmosok, héjastól kb. 8-10 percig főzöm. Leszűrés után lehúzom a héját, négyfelé vágom, tálba rakom, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval, kurkumával megszórom, meglocsolom olívaolajjal, teszek rá kevés vajat(!), átforgatva a sütőbe rakom, készre sütöm.

 

Sült kelbimbó:

 

 

A félbevágott kelbimbókat lobogó vízben 8 percig főzöm. Míg fő, vékony csíkokra vágok kevés füstölt szalonnát, fél fej közepes hagymát felaprítok, nyomok mellé 2 gerezd fokhagymát. Miután a szalonna megpirult, melléteszem a hagymát, miután az is megdinsztelődött, a fokhagymát. Amint illatozni kezd a fokhagyma, a leszűrt kelbimbót mellé rakom, folytonos kavargatás mellett átpirítom és tálalom.

 

 

Különleges halpác:

 

 

 

Vajat forrósítok, nyomok bele 2 gerezd fokhagymát, ½ citrom reszelt héját. Picit futtatom (míg illatozni kezd), teszek bele sót, borsot, pici pirospaprikát.

Ezzel bekenem a halszeleteket, hideg helyen állni hagyom 1-2órát, majd megsütöm.

Tengeri halakhoz ajánlom leginkább (nyelvhal, pangasius…)

 

 

Kacsasült:

 

 

 

4 kacsacombot megmosok, megtisztítok. 2 idared almát meghámozok, kicsumázok és cikkekre vágok., 1 fej vöröshagymát felkarikázok.

A kacsacombokat sózom, borsozom, vega-mix-el beszórom, szép sorban cseréptálba, vagy jénaiba rakom. Az almacikkekkel befedem a combokat, a tetejére rakom a hagymakarikákat. Melléjük rakok 1-2 rozmaring ágat és előmelegített sütőben, a húst lefedve, puhulásig sütöm.

Amikor megpuhult a kacsánk, a hagymakarikákat és az almacikkeket eltávolítom. A húst fedő nélkül visszateszem a sütőbe és a kiengedett zsiradékkal locsolgatva ropogósra sütöm.

 

Ha egész kacsát szeretnénk sütni, a fent leírtakhoz hasonlóan járhatunk el. A kacsa üregét is sózzuk, borsozzuk, vega-mix-el beszórjuk és tegyünk bele 1 egész almát, 2 rozmaring ágat és fél fej hagymát. Ínyencek pár szelet narancsot is rakhatnak a hasüregbe.

 

 

Almasült:

 

 

 

4 alma, ízlés szerint lekvár, cukor, 3dkg. vaj

a szószhoz: tej, 3dkg. liszt, 4dkg. cukor, 1 tojás sárgája, őrölt fahéj, 3dkg. vaj

 

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és 2 ek. cukrot, majd – folyamatos kevergetés közben – fél liter meleg tejet. Ha félig kihűlt, belekeverjük a tojás sárgáját és egy kiskanál őrölt fahéjat.

Az almákat egészben meghámozzuk és kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, az almák tetejébe egy kanál kelvárt cseppentünk, leöntjük a szósszal. Kevés cukorral meghintjük és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ha megpirult, kivessük a sütőből és néhány percnyi pihenő után tálaljuk.

 

 

Mézeskalács:

 

 

 

hozzávalók:

50g.vaj, 60g.barnackor, 125g. méz, 250g. finomliszt, 1 tasak sütőpor, 1/2tk. szódabikarbóna, 1-1tk. őrölt fahéj, frissen reszelt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, 1 tojás, 1 citrom héja reszelve (elhagyható), 1 narancs héja reszelve (elhagyható)

 

díszítéshez:

120g.porcukor, 1 tojás fehérje

 

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni. A listet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk. 5-12 órára hideg helyre tesszük. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket. A tésztát 3mm. vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze. 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra és hagyjuk megszáradni.

 

Répatorta:

 

 

 

hozzávalók: 2,5dl. cukor, 4 tojás, 3dl. olaj, 5dl. reszelt sárgarépa, 5dl. liszt, 1 cs. sütőpor, 1 tk.                      szódabikarbóna, 2 tk. fahéj

krémhez: 1 dob. philadelphia sajt, 1tk.vanyliás cukor, 10dkg. vaj(!), 2 dl. porcukor

 

A cukrot, tojásokat, olajat összekeverem, hozzáadom a reszelt répát, elkeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm, 180 fokos sütőben 45-60 percig sütjük. A krém hozzávalóit összekeverem és a kihűlt süteményre simítom.

 

A krémet úgy is rátehetjük a süteményre, hogy csak a tetejére halmozzuk, spatulával felfelé húzva kissé megformázzuk, amikor a krém a hűtőben már kissé megdermedt a tortán, ízlés szerint kandírozott gyümölccsel díszíthetjük a tetejét.

 

 

Csokis-kókuszos keksz:

 

hozzávalók: 12.5 dkg. puha vaj, fél dl. karamell szirup, 9 dkg. porcukor, 12.5 dkg. liszt, 1 ek. kakaópor, 5 dkg. kókuszreszelék

 

Az vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a szirupot, majd a liszttel eldolgozott kakaóport és a kókuszreszeléket.

Kisgombócokat formálunk, amiket sütőpapíros tepsibe helyezve kissé kilapítunk. Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Omlós vaníliás keksz:

 

hozzávalók:  30g. vaníliás cukor, 5 csepp vanília-aroma, 1 cs. sütőpor, 10dkg. procukor, 3 tojás sárgája, 40 dkg. liszt, 25 dkg. vaj

 

A puha vajat a porcukorral, a vaníliacukorral és az aromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet és a sütőport is belegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük és legalább egy óráig pihentetjük. A hideg tésztacipót lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtjuk és szaggatóformával kiszúrjuk. A tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára (nem barnára!) sütjük.

 

A tészta nagyon omlós, viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, miután a hűtőből kivettük.

 

 

Mentás csokigolyó:

 

 

 

2 tábla étcsokoládét összetörök, rakok mellé 130g.vajat, mézet. Egy csokor mentát kissé megzúzok, majd öntök rá 1dl.tejet és 1 dl. tejszínt. Ezt felteszem főni. Ahogy felforr, 1-2 percig hagyjuk még a tűzön, majd ráöntjük az aprított csokoládéra. Alaposan elkeverjük és hűtőben hagyjuk kihűlni. Keményedés után gyors mozdulatokkal golyókat formálok és tetszőlegesen kókuszreszelékbe, aprított mogyoróba, mandulába, kakaóporba, reszelt csokoládéba, vagy apró magvakba forgatom.

A mentás szirupba tehetünk narancs, vagy citromhéjat is.

 
menü
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszerű, gyors receptek

Képes recepttár

Top receptek

Ízletes receptek

Rita konyhája

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A következő oldalak kifejezetten bio- és reform étel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform ételek

Sütis néne sütödéje

Gasztrozseni: Hutvágner Dia

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?