Még egy falat kína
Ananászos tofu édes-savanyú mártásban:
Hozzávalók: 30 dkg. tofu, 2 ek. olaj, 3 ek. méz, 30 dkg. ananászkonzerv, 1 dl. ananászlé,
2 ek. szójaszósz, 1 ek. borecet, 1 ek. keményítő
Az olajat fölforrósítjuk, beletesszük a kockára vágott ananászt és a tofut, egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt és a borecetet. Együtt pirítjuk 5-6 percig, azután ráöntjük az ananászlevet és a ˝ dl. vízzel elkevert keményítőt. Óvatosan kevergetve még 2-3 percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Ha szükséges megsózzuk, aki szereti, egy kiskanálnyi pirospaprikával tüzessé teheti.
Ananászos rizs:
Hozzávalók: 4 cs. főtt rizs, 20 dkg. ananász konzerv, 1 kiskanál curry, 1 ek. olaj
Az ananászt jól lecsepegtetjük és apróra vágjuk. A curryt az olajjal elkeverjük és az ananászkockákkal együtt a főtt rizsbe forgatjuk. Forró sütőbe téve néhány perc alatt átforrósítjuk.
Aprórákos főtt rizs:
Hozzávalók: 4 cs. főtt rizs, 20 dkg. garnélarák konzerv, 5 dkg. ananászkonzerv, csipetnyi
gyömbér, őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, 1 ek. olaj
A lecsepegtetett, apróra vágott rákhúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett és fölaprított ananászt. Ízesítjük őrölt gyömbérrel, borssal, sóval, azután a főtt rizzsel elkeverjük. Ráhintjük az apróra vagdalt petrezselymet és snidlinget.
Barackos csirkecsíkok:
Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 2 ek. szójaszósz, 0,5 dl. olaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors,
fahéj, szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vodka,
vagy barackpálinka, 4 db. érett őszibarack
A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk. A szójaszósszal meg az olajjal meglocsoljuk, sóval, a fűszerekkel megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az összezúzott fokhagymát és a vodkát. Jól elkeverve néhány órán át érleljük, majd jól fölforrósított serpenyőbe öntve rázogatva sütjük néhány percig. Ha a húscsíkok pirulni kezdenek, hozzáadjuk a meghámozott, szeletekre vágott barackot és még 3-4 percig rázogatva együtt sütjük. Fűszeres rizzsel kínáljuk.
Bársonyos kínai kel:
Hozzávalók: 1 kis fej kínai kel, 4 ek. olaj, 2 ek. cukor, 1 kiskanál só, 3 dl. húsleves, 2 ek.
szójaszósz, 2 ek. keményítő, csipetnyi őrölt bors, 0,5 dl. tej
A kínai kelt megtisztítjuk és a leveleket csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és a kelcsíkokat 4-5 percig pirítjuk benne. Ezután sóval és cukorral meghintjük és további 2-3 percig sütjük. A húslevest a szójaszósszal, a tejjel, meg a keményítővel simára keverjük és kevés őrölt borssal fűszerezve fölforraljuk. A sűrű mártást a pirított kellevelekre öntjük és melegen, a húsok mellé adjuk.
Borjú bambuszrüggyel:
Hozzávalók: 30 dkg. borjúhús, 2 ek. sherry, 5 ek. szójaszósz, 1 tojás fehérje, 4 ek. olaj,
15 dkg. bambuszrügy konzerv, 1 közepes fej vöröshagyma,
10 dkg. csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 cs. újhagyma
A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal, meg a tojásfehérjével összekeverve legalább fél órán át érleljük. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt és nagy lángon 8-10 percig sütjük. Ekkor beletesszük a fölszeletelt bambuszrügyet, gombát és a fölkarikázott újhagymát. További 3-4 percig sütjük, majd a tűzről levéve őrölt borssal és ha szükséges, sóval ízesítjük
Citromízű csirkesült:
Hozzávalók: 40 dkg. csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg. zeller, 15 dkg. csiperke,
1 kis kanál reszelt citromhéj, 1 kis kanál reszelt gyömbér, 2 ek. olaj,
2 ek. cherry, 2 ek. szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só
A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a cherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk és vékonyan fölszeleteljük. A fölforrósított olajba dobjuk a csirkecsíkokat, 3-4 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a finomra vágott korianderlevéllel. Még egyszer átforgatjuk, majd melegen tálaljuk, ha szükséges megsózzuk.
Currys zöldbabsaláta:
Hozzávalók: 50 dkg. zsenge zöldbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3 ek. curry-por,
3 ek. cukor, só, 1 dl. húsleves, 1 ek. keményítő, 0,5 dl. borecet
A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. A vöröshagymát nem túl apróra összevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Meghintjük keményítővel, majd a húslevessel felöntve átforraljuk. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, sóval, hozzáadjuk a curryport és a borecetet, végül a zöldbabot is beleforgatjuk. Lefedve legalább fél napra behűtjük.
Csirkemáj gyömbérrel és zöldborsóval:
Hozzávalók: 40 dkg. csirkemáj szív nélkül, 4 ek. olaj, 1 ek. frissen reszelt gyömbér,
4 ek. szójaszósz, 30 dkg. zöldborsó
A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A májat kockákra vágjuk és a fölforrósított olajban megsütjük. A tűzről levéve meglocsoljuk szójaszósszal, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért meg a párolt zöldborsót, majd a tűzre visszatesszük, egy-két percig pirítjuk.
Csirkemáj illatos mártásban:
Hozzávalók: 60 dkg. csirkemáj szív nélkül, 1 ek. frissen reszelt gyömbér, 2-3 gerezd
fokhagyma, 2 dl. húsleves, 6 ek. szójaszósz, 2 ek. cukor, 2 ek. olaj,
2 db. csillagánizs, 1 csokor friss koriander
A májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. A fölforrósított olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymagerezdeket, szójaszósszal, cukorral és ánizzsal fűszerezve, a húslevessel felöntve puhára pároljuk ( kb. 20-25 perc). A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott friss korianderrel.
Csirke szezámbundában:
Hozzávalók: 40 dkg. csirkemellfilé, 2 tojás, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. keményítő,
15 dkg. szezámmag, olaj
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a szójaszósszal, meg a keményítővel elkeverjük, majd a csirkecsíkokat beletéve legalább fél órán át állni hagyjuk. Az olajat fölforrósítjuk, a csirkedarabokat szezámmagban megforgatjuk és a forró olajban aranyszínűre sütjük.
Édes-savanyú leves:
Hozzávalók: 20 dkg. sertéshús, 20 dkg. bambuszrügy, 20 dkg. szójacsíra, 1 ek. szárított
gomba, 2 ek. cukor, 2 ek. borecet, 1 l. húsleves, 2 ek. keményítő, 1 közepes fej
vöröshagyma, 0,5 dl. fehérbor, 2 tojás, só
A szárított gombát beáztatjuk, majd a bambuszrüggyel együtt apróra vágjuk. A húslevest fölforraljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, a szójacsírát és a felaprított bambuszrügyet, gombát és vöröshagymát. Főzzük 10-12 percig, majd cukorral, sóval és borecettel ízesítjük. A fehérborral elkeverjük a búzakeményítőt és besűrítjük vele a levest, végül a fölvert tojásokat vékony sugárban belecsurgatjuk.
Édes-savanyú mártás:
Hozzávalók: 30 dkg. ananászkonzerv, 2 db. húsos zöldpaprika, 20 dkg. bambuszrügy,
2 ek. olaj, 4 ek. szójaszósz, 4 ek. borecet, 3 ek. cukor, 2 ek. keményítő, 5 dl.
húsleves, só
A paprikát megtisztítjuk és a bambuszrüggyel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az olajat fölforrósítjuk, beletesszük a paprikacsíkokat és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszrügyet, meg az ananászkockákat és újabb 2-3 percig pirítjuk. A húslevest elkeverjük a búzakeményítővel, a szójaszósszal, a borecettel és a cukorral, majd az egészet a pirított zöldségekre öntjük és együtt 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve utánasózzuk.
Fokhagymás-petrezselymes sertésvese:
Hozzávalók: 4 db. sertésvese, 2 ek. olaj, 5 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 ek.
szójaszósz, 1 ek. mustár, 1 ek. citromlé, 1 dl. tejszín, 1 ek. keményítő,
1 csokor petrezselyem
A sertésvesét megtisztítjuk, a belső, fehér részeit eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk és jól kimossuk. A fölforrósított olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, majd a vesecsíkokat rádobjuk és rázogatva, erős tűzön megpirítjuk, majd sóval, őrölt borssal, szójaszósszal és mustárral fűszerezzük, citromlével meglocsoljuk. Meghintjük a búzakeményítővel, jól elkeverjük, majd a tejszínnel felöntve fölforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a fölaprított petrezselymet és forrón tálaljuk.
Gombás csirkehúsleves:
Hozzávalók: 20 dkg. csirkemell, 1 tojásfehérje, 1 ek. keményítő, 1 l. húsleves,
10 dkg. gomba, 2 db. apróra vágott újhagyma, 1 kis kanál gyömbérpor, 1 kis
kanál só, 1 ek. szójaszósz
A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk, majd a tojásfehérjével, a búzakeményítővel és kevés sóval jól összekeverjük. A gombát megtisztítjuk, és az újhagymával együtt vékonyan fölszeleteljük. A húslevest fölforraljuk, sóval, gyömbérporral és szójaszósszal ízesítjük. Beletesszük a gombát, a hagymát, a keményítővel elkevert csirkemellcsíkokat és folyamatosan kevergetve 8-10 perc alatt megfőzzük.
Gyömbéres húslabdák ananásszal:
Hozzávalók: 40 dkg. sovány sertéscomb, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
1 zsemle, 1 tojás, só, bors, 1 kis kanál frissen reszelt gyömbér
a szószhoz: 1 nagy ananászkonzerv( 40 dkg.), 2 ek. keményítő, 0,5 dl.
szójaszósz, 1 ek. citromlé, 2 ek. cukor, só
A húst a vöröshagymával együtt finomra daráljuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a tojással összedolgozzuk. Sóval, őrölt borssal és frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük, majd a jól meggyúrt masszából kb. 2 cm. átmérőjű golyócskákat formálunk, kukoricadarában meghempergetjük, és forró olajban pirosra sütjük.
Az ananászkonzervet lecsöpögtetjük, a gyümölcs húsát fölaprítjuk. Az ananász levét a szójaszósszal meg a citromlével elkeverjük, majd hozzáadjuk a búzakeményítőt és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Beletesszük az ananászdarabkákat és sóval, meg cukorral ízesítjük. A gyömbére húslabdákat az ananászos mártással és főtt rizzsel kínáljuk.
Kínaikel-tekercsek sertéshússal töltve:
Hozzávalók: 50 dkg. sertéscomb, 1 közepes fej kínai kel, 1 kisebb sárgarépa, 1 húsos
zöldpaprika, 10 dkg. csiperkegomba, 1 ek. keményítő, 1 tojás, 1 kis kanál
csípős paprikakrém, 2 ek. szójaszósz
A kínai kelt leveleire bontjuk és leforrázzuk. A lecsöpögtetett leveleket tenyérnyi darabokra vágjuk, a vastag, húsos szárat kimetsszük. A sertéshúst finomra daráljuk, majd a megtisztított és apróra vágott sárgarépával, gombával és zöldpaprikával összekeverjük. Hozzáadjuk a leeső kellevél darabkákat szintén fölaprítva, a keményítőt, a tojást, a szójaszószt, a paprikakrémet és jól összedolgozzuk. A húsos tölteléket a kellevelekre halmozzuk, két végét behajtjuk és felgöngyöljük. A tekercseket zöldség pároló rácsra fektetjük és egy fazékba tesszük. Vizet öntünk alá és lefedve 20-25 percig pároljuk.
Kukoricás csirkesült:
Hozzávalók: 50 dkg. csirkemellfilé, 1 cs. újhagyma, 30 dkg. kukoricakonzerv, 2 ek. olaj,
1 ek. szójaszósz, 2 ek. sherry, 1 kis kanál ötfűszer, 1 db. húsos pirospaprika, só
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és a fölforrósított olajon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és vékonyan fölkarikázott újhagymát és további 4-5 percig sütjük. Azután beletesszük a lecsepegtetett kukoricát, az apró kockára vágott zöldpaprikát, ráöntjük a szójaszószt, meg a sherryt. Az ötfűszer-keverékkel megszórva öszekeverjük, 2-3 perci pirítjuk rázogatva, majd melegen tálaljuk.
Párolt csirkeszárnyak:
Hozzávalók: 8 db. csirkeszárny, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. sherry, őrölt bors, 10 dkg.
kukoricaliszt
A csirkeszárnyakat feldaraboljuk, egy tálba esszük, őrölt borssal megszórjuk és szójaszósszal, meg sherryvel meglocsoljuk. Néhány órán át, de akár egész éjszakán át is pácoljuk, közben egyszer-egyszer átforgatjuk. Sütés előtt a szárnyakat a pácból kiemeljük, kukoricalisztben megforgatjuk és forró olajban kisütjük.
Párolt póréhagyma szójacsírával:
Hozzávalók: 2 db. póréhagyma, 25 dkg. szójacsíra, 2 ek. olaj, 2 ek. szójaszósz,
1 kis kanál ötfűszer keverék
A póréhagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a póréhagyma-karikákat, 1-2 percig nagy lángon pirítjuk, azután hozzáadjuk a leöblített szójacsírát és további 3-4 percig sütjük. Az utolsó pillanatban meglocsoljuk szójaszósszal, megszórjuk az ötfűszer keverékkel, még egyszer átforgatjuk.
Rizzsel töltött káposztatekercsek:
Hozzávalók: 1 kis fej kelkáposzta, 4 csésze főtt riszt, 1 kisebb sárgarépa, 2 ek. olaj, 1 közepes
fej vöröshagyma, 5 dkg. füstölt, húsos szalonna, 5 d. húsleves,
4 ek szójaszósz, só, őrölt bors
A kelkáposztaleveleket sós vízben néhány percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A sárgarépát meg a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. A fölaprított szalonnával együtt a rizshez keverjük, sóval, borssal, szójaszósszal ízesítjük. A kelkáposztaleveleket a rizses töltelékkel megtöltjük, felgöngyöljük és egy olajjal kikent tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük. Ráöntjük a húslevest és forró sütőbe téve 200 fokon 15-20 perc alatt készre pároljuk.
Szecsuáni marharagu:
Hozzávalók: 60 dkg. hátszín, 2 ek. olaj, 1 db. póréhagyma,2 db. kisebb sárgarépa,
2 db. húsos, zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál gyömbérpor,
1 tojásfehérje, 3 ek. ketchup, 1 ek. szójaszósz, 2 ek. kukoricakeményítő,
1-2 db. chilipaprika, 1 dl. húsleves, 1 kis kanál szecsuáni bors, só
A hátszínt megtisztítjuk és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A húst a szójaszósszal meglocsoljuk, majd a fölvert tojásfehérjével és kukoricakeményítővel összekeverjük. A fölforrósított olajban 7-8 percig sütjük a húscsíkokat, majd szűrőkanállal kiemeljük és melegen tartjuk. A maradék olajon megpirítjuk a szintén vékony csíkokra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, a fölkarikázott póréhagymát. Sóval, gyömbérporral, ketchuppal, meg a kissé összetört szecsuáni borssal ízesítjük és beletesszük a chilipaprikát, az elősütött marhahúscsíkokat. Néhány perc alatt összeforraljuk –vigyázzunk, a zöldségek ne puhuljanak meg túlzottan. Forrón, rizzsel tálaljuk.
Oldal tetejére! . |