Szalagos fánk:
hozzávalók 4 főre
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg margarin
2 tojás sárgája
3 dl tej
kevés rum
csipet só
2 ek porcukor
napraforgó olaj
A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb tésztát kell kapnunk. Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint. Jól ki kell dolgozni (Én gépben dagasztom meg.). Duplájára kelesztjük. Amint megkelt a tészta, kb. 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig. Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést. Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.
Sütőben sült amerikai fánk:
hozzávalók 4 főre
2 csésze liszt
2 tk sütőpor
csipet só
1 csésze cukor
1 csésze tej
1 tk vaníliakivonat
1 tk zsiradék
2 tojás
Melegítsük elő a sütőt. Kevés vajjal kenjük ki a fánksütőformát. Egy tálba tegyük a lisztet, sütőport, sót, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Töltsük félig a formát, majd 10-15 percig süssük. A kész fánkokat bevonhatjuk csokimázzal, vagy akár meg is tölthetjük (lekvár, mogyorókrém). sütési hőfok: 190°C, sütési mód: alul-felül sütés
Gyors fánk:
hozzávalók 4 főre
4 dl natúr joghurt vagy kefir
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
kb. 20 dkg liszt
2 ek cukor
csipet só
sütéshez
olaj
Az alapanyagokat (olaj és a vaníliás cukor kivételével) jó levegősre összedolgozzuk. Közepesen forró olajban, kanalanként formázva, beleszaggatjuk és aranyszínűre sütjük a fánkok mindkét oldalát. Vaníliás cukorral megszórjuk.
Planétás farsangi fánk:
(forrás: nosalty, Nyulas)
hozzávalók 4 főre
3 dkg élesztő
3 dl tej
6 dkg vaj vagy margarin
5 tojássárgája
2 ek cukor
1 ek rum
50 dkg finomliszt
csipet só
olaj a sütéshez
Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A puha margarint vagy vajat jól összedolgozzuk a tojások sárgájával, egy fakanál segítségével. Ehhez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot és rumot is. A lisztet megsózzuk, majd a tojásos, margarinos, élesztős egyveleget hozzáöntjük, és kézzel jól kidolgozzuk a tésztát. Elég lágy tésztát fogunk kapni, nem kell megijedni. Kétszeresére kelesztjük langyos helyen, konyharuhával lefedve. Ujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán, és pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogácsaszaggatót használjunk. Olajjal megkenjük óvatosan a fánkokat, és még 30 percig pihentetjük. Ilyenkor ismét szép magasra megkelnek. Olajat melegítünk egy magasfalú lábasban. Fedő alatt sütjük ki benne a fánkokat. A lábas méretétől függően csak annyi fánkot süssünk egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, és ússzanak az olajban, így kapnak szalagot. Papírtörlőre szedjük, majd, ha lecsepegett, egy másik szép tálra tesszük, és porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk a fánkokat.
Csöröge fánk:
hozzávalók 6 főre
85 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejföl
3 dl tej
3 ek cukor
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
1 egész tojás
1 kk só
fél citrom héja
6 dl napraforgó olaj a sütéshez
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
A hideg margarint reszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük, elmorzsoljuk a liszttel, sóval. A többi hozzávalót a liszt közepébe készített mélyedésbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, s megdagasztjuk. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel előbb egyik irányban ferdén csíkokra vágjuk, majd másik irányban is. Így rombuszokat fogunk kapni. A rombuszok közepét bevágjuk, s a keletkezett résen az egyik csúcsot áthúzzuk .Forró olajban kisütjük, közben átfordítjuk, hogy mindkét fele megsüljön. Sütés után megszórjuk vaníliás porcukorral.
Sütőben sült fánk:
hozzávalók 4 főre:
3/4 bögre langyos tej
2 tk élesztő
1 ek puha vaj
1/3 bögre cukor
1 tojás
2,5 bögre liszt
fél tk őrölt szerecsendió
csipetnyi só
1 bögre=2.5dl.
A tetejére kb. 3 dl tej.
A tejet meglangyosítjuk, és elfelezzük. Az egyik feléhez hozzáadunk fél evőkanál cukrot és az élesztőt elkeverjük benne, kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradék tejben felolvasztjuk a vajat. A tojást villával enyhén felverjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, szerecsendiót, a felvert tojást, a vajas és az élesztős tejet, majd robotgép segítségével sima tésztává dagasztjuk. A tésztából cipót formázunk, és konyharuhával letakarva 1-2 órán át meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk egy lisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, a közepüket pedig egy kisebb formával szúrjuk ki.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd előmelegített sütőben, szép aranybarnára sütjük, tepsinként. Az idő felénél megfordítjuk a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön.
1. A még meleg fánkok egyik felét először a tejbe, majd a fahéjas porcukorba mártjuk. Még melegen fogyasszuk!
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
Lajos Mari töltött fánkja:
Hozzávalók 20 darabhoz:
• 500 g finomliszt
• 1,25 dl tej
• 1 kk.+ 60 g kristálycukor
• 40 g élesztő
• 110 g vaj/margarin
• 6 tojássárgája + 2 tojás
• 1 tasak vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 1 kk. őrölt fahéj
• 1/2 citrom reszelt héja
• 2 ek. rum
• Továbbá:
• 1 tojás
• 200 g sűrű sárgabaracklekvár
• 20 db felezett dió
• olaj a sütéshez
• porcukor a szóráshoz
• Elkészítési idő: 3 óra
1. A lisztet (kelesztő-)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük 1 kk. cukorral és az élesztővel, majd a tészta közepébe öntjük, és a szélekről lazán hozzákeverünk 1-2 evőkanálnyi lisztet, azaz kovászt készítünk. Tetejét megszórjuk 1-2 csipet liszttel, lefedjük, és meleg helyen 15 percig kelni-hólyagosodni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A tojássárgájákat és a tojásokat jól elkeverjük a maradék 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd a langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. A robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk , tetejét meghintjük kevés liszttel, és konyharuhával/a tál fedelével letakarva a kétszeresére kelesztjük (20-30 perc). 3. Miközben a tészta kel, a tojást kettéválasztjuk, sárgáját összekeverjük a lekvárral. A tésztát lisztezett munkalapra húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongok felének közepére 1-1 kk. lekvárt púpozunk, belenyomkodunk 1-1 felezett diószemet, szegélyüket átkenjük tojásfehérjével.
4. Tetejükre illesztjük tésztakorong-párjukat, majd egy kisebb, kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kissé lenyomkodjuk, szegélyüket ujjheggyel gondosan összenyomjuk, nehogy sülés közben kifolyjon belőlük a lekvár. A fánkocskákat liszttel meghintett konyharuhára sorakoztatjuk, tetejüket beszórjuk fátyolnyi liszttel, majd konyharuhával letakarva a kétszeresükre kelesztjük (45-50 perc).
5. Nagyobb lábasban felforrósítunk háromujjnyi olajat. Gömbölyűre kelt felső oldalukkal lefelé az olajba teszünk 6-8 fánkot, lefedjük, majd 3 perc múlva megfordítjuk őket, és fedetlenül a másik oldalukat is 3 percig sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és tálra csinosítva kínáljuk. Külön tálkában további felforrósított baracklekvárt, bor- vagy rumsodót adhatunk mellé.
Fontos: a fánk sütéshez az ideális hőfok 160-170 °C, azaz viszonylag alacsony, éppen csak annyi, hogy a zsiradék apró buborékokat vessen, amikor egy darabka tésztát, egy csipet sót vagy fakanálnyelet/hurkapálcikát beleteszünk.
Töltött farsangi fánk:
hozzávalók a tésztához:
4 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg liszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojás
7,5 dkg puha vaj
a töltelékhez:
15 dkg bármilyen sűrű lekvár, puding, krém, aszalt gyümölcs
a sütéshez:
olaj
szóráshoz:
porcukor
A tejet egy teáskanál cukorral összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva 15 percig kelesztjük. A liszt felét elkeverjük a maradék cukorral, a sóval, a tojásokkal, a citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. A többi lisztet és a vajat több részletben adagoljuk hozzá, és addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Akkor jó, ha elválik az edény falától. A kidolgozott tésztát belisztezzük, és letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjük. Átgyúrjuk és lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk. 8 cm átmérőjű szaggatóval 24 korongot szúrunk ki belőle. 12 lapocska közepére 1-1 teáskanál lekvárt teszünk, a szélét megkenjük tojásfehérjével, egy üres korongot rátéve körben összenyomjuk. A deszkán letakarva fél óráig pihentetjük, majd közepesen forró olajban 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, papírszalvétán lecsöpögtetjük. Porcukorral megszórjuk.
A fánkokat ízlés szerint díszíthetjük színes cukormázakkal.
A cukormáz:
Ez alatt azon cukoranyagot értjük, melyet a torták és sütemények bevonására használunk, hogy kinézetük ízlésesebb és ízük finomabb legyen.
280 gramm tiszta porcukrot, 2 tojásfehérjével negyed óráig keverünk, és fél citrom levét belecsavarjuk. E máznak hófehérnek kell lennie, és a kanálról vastagon csepegnie. A sütemények bevonására használjuk.
Ezt az alapmázat tetszés szerinti ételfestékkel színezhetjük.
|